21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ; ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΕΝΑ;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ; ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΕΝΑ;

Όπως είχαμε υποσχεθεί, δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνού που αναφέρεται στο περιβάλλον.

Ένα ευαίσθητο τομέα, στον οποίο ο δήμος Ρ-Π κατέχει μεγάλο κομμάτι της πίτας, με αρκετές περιοχές του να έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Και στον τομέα αυτό ο κ. Μπουρνούς είναι εξόχως αποκαλυπτικός, όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω:

1.   Η δημοτική σας αρχή έχει κατηγορηθεί απ’ το σύνολο των περιβαλλοντικών συλλόγων ως εξόχως αντιπεριβαλλοντική, ως προς τις αντιδράσεις της στο θέμα της οριοθέτησης και καθαρισμού των ρεμάτων, τη συναίνεση, έστω και τυπική, απόφασης του ΟΛΡ να παραδώσει σε ιδιωτική επιχείρηση χώρο δίπλα στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η δραστηριότητα της οποίας αποβαίνει εις βάρος του οικοσυστήματος της περιοχής. Τι απαντάτε επ’ αυτών;

Δεν θα απολογηθεί σίγουρα η δημοτική αρχή για τις αποφάσεις του Ο.Λ.Ρ. Σας παραπέμπω απλά στον πρόεδρό του. Τον γνωρίζετε και σας γνωρίζει.

 Όσο για το θέμα των  περιβαλλοντικών ανησυχιών κάποιων, απαντάμε ότι εμείς ως δημοτική αρχή τοποθετηθήκαμε συνολικά απέναντι στα μπαζώματα ρεμάτων, σε καταπατήσεις εκτάσεων σε ρέματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως ο Βαλανάρης, προστατεύοντας το περιβάλλον και εγκρίνοντας οριοθετήσεις που είχε αναθέσει η Περιφέρεια για την προστασία τους.

Επικαλείστε σε πληθυντικό αριθμό περιβαλλοντικούς συλλόγους; Για ποιους μιλάτε; Για τον εξής έναν; Τι ήθελε αυτός ο σύλλογος και κάποιοι πολίτες; Να αφήσουμε την ασυδοσία να βασιλεύει;

 Οι όποιες αιτιάσεις τους όμως αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν είχαν κανένα επιστημονικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο, γι’  αυτό και απορρίφθηκαν όχι μόνο από το δημοτικό αλλά κυρίως από το αρμοδιότερο περιφερειακό συμβούλιο.

Δεν άκουσα όμως να “κατηγορηθεί” το περιφερειακό συμβούλιο για έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά μόνο το δημοτικό, το οποίο μόνο γνωμοδοτεί.

Κάτι είναι στραβό και σίγουρα αυτό δεν βρίσκεται στη δημοτική αρχή αλλά σε κάποιους άλλους. Πρέπει να ερευνηθεί η αφετηρία καθενός που προβαίνει σε ανυπόστατους ισχυρισμούς. Το οφείλει όποιος ασκεί δημοσιογραφία.

Οι καιροί ου μενετοί.

 2.   Ο δήμος πνίγεται στα βοθρολύματα κι η δημοτική σας αρχή δεν ακουμπά το μεγάλο θέμα κατασκευής-λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη επ’ αυτού;

Δεσμευτήκαμε ότι θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε οριστικά το θέμα αποχέτευσης του δήμου εντός της τρέχουσας δημαρχιακής περιόδου. Χρησιμοποιώ τη λέξη  “προσπαθήσουμε”,  γιατί ο δήμος δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.

Η Περιφέρεια έχει τα χρήματα και την ευθύνη υλοποίησης, το ΥΠΕΚΑ και η ΕΥΔΑΠ είναι αρμόδιοι φορείς για την υποβολή μελετών ,  δρομολόγηση λύσεων και υλοποίησή τους και μέχρι σήμερα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την μη υλοποίηση επεξεργασίας λυμάτων στην Αν. Αττική. Προβληματικοί φάκελοι μελετών και λάθη στη σχεδίαση ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Σ.τ.Ε. για το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων. Αυτά όμως ανήκουν στο διδακτικό παρελθόν.

Εμείς συνολικά ως δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε το αποχετευτικό ζήτημα, πιέζοντας  αυτούς που είναι αρμόδιοι για τη λύση. Μάλιστα επιχειρούμε με σχετική ανάθεση μελέτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών για το αποχετευτικό ως συζητητές και όχι ως ακροατές.

Είμαστε επίσης η πρώτη διοίκηση που επιβάλλαμε πρόστιμα σε αυτούς που ρυπαίνουν το περιβάλλον και ασχημονούν εις βάρος της πόλης ρίχνοντας λύματα στους δρόμους, χωρίς να διακρίνουμε “φίλους” και “αντιπάλους”  και έτσι θα συνεχίσουμε.

Προσωπικά θεωρώ πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του αποχετευτικού και δεν στέκομαι σε χωροθετήσεις, αλλά  σε τεχνολογία που θα εφαρμοστεί και προϋποθέσεις.  Παραμένω σταθερά αταλάντευτος στον δρόμο αναβάθμισης του δήμου μας. Τελεία και παύλα.

3.  Έχετε αποδείξει την ευαισθησία σας σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου, Ρωμαϊκό Βαλανείο, του οποίου ενισχύεται την ανασκαφή ακόμα και πριν αναλάβετε καθήκοντα ως δημοτική αρχή και τα παλαιοντολογικά ευρήματα στο Πικέρμι. Μέχρι ποιου σημείου ο δήμος είναι αποφασισμένος να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση για κάθε χώρο ξεχωριστά;

Ο Πολιτισμός για εμάς είναι προτεραιότητα, αλλά ευαισθησία δείχνουμε παντού και σφάλετε αν δεν το έχετε αντιληφθεί. 

Ως δημοτική αρχή προτείναμε περαιτέρω ενίσχυση των ανασκαφικών εργασιών στους αρμόδιους φορείς και την υπογραφή σχετικών προγραμματικών συμβάσεων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανταποκρίθηκε ήδη θετικά  για τα Πικερμικά ευρήματα και έχουμε ενεργή σύμβαση για τα παλαιοντολογικά, παρ’ότι κάποιοι προσπάθησαν να αποτύχουμε.  Με την σύμβαση αυτή η πολιτιστική μας κληρονομιά μένει μόνιμα στο τόπο μας  και συντηρείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πικέρμι από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε στους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο δημιουργίας γεωπάρκου με μουσειακό χώρο,   και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα κάνει το δήμο μας σημείο αναφοράς στον κόσμο. 

 Μένει μετέωρη ακόμα η απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και την σχετική εφορία για το Ρωμαϊκό Βαλανείο, αλλά σε λίγες μέρες πιστεύω ότι θα λάβετε καλά νέα και από εκείνη την κατεύθυνση.

Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αναδείξουμε την μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά, να διδαχθούμε από τον πολιτισμό μας και να μάθουμε για τον τόπο που αποφασίσαμε να ζήσουμε.

4.   Τι προβλέπεται για το ΟΧΥΡΟ, μετά τον ολοκληρωτικό καθαρισμό της περιοχής από υπολείμματα (αν υπάρχουν) της πολεμικής του δραστηριότητας;  

Το ΟΧΥΡΟ είναι ένας θαυμαστός πολυχώρος αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, μοναδικής ομορφιάς, δίπλα στον οικιστικό ιστό της Ραφήνας. Θα τον αναδείξουμε και θα τον παραδώσουμε σύντομα στους πολίτες.

Μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη μας και να λειτουργήσει όπως το αντίστοιχο Πεδίο του Άρεως για την Αθήνα, δηλαδή ως ένας πνεύμονας πρασίνου που θα προσφέρει αναψυχή και ηρεμία στους κατοίκους.

Έχουμε και το όραμα και τη θέληση να το πραγματοποιήσουμε.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα