24.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΘΟΡΠ-ΣΠΑΠ-ΟΔΗΓΟΙ, ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ

ΕΘΟΡΠ-ΣΠΑΠ-ΟΔΗΓΟΙ, ΥΜΝΗΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ

Με τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη: «Ένα τοπίο δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί, κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού στην ύλη…» έκλεισε την ομιλία της, η Τζωρτζίνα Λεγάκη προϊσταμένη υπηρεσίας περιβάλλοντος και πρασίνου του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προλογίζοντας τη γιορτή για τη μέρα του περιβάλλοντος που διοργανώθηκε απ’ την ομάδα εθελοντών ΕΘΟΡΠ, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού του δήμου Ρ-Π και τον ΣΠΑΠ, στη πανέμορφη πλατεία στη καρδιά του οικισμού Ντραφίου.

Η κ. Λεγάκη έκανε αναφορά στην παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος που θεσπίστηκε το 1972 στη Στοκχόλμη όταν έγινε η 1η παγκόσμια σύνοδος για το ανθρώπινο περιβάλλον όπου διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που είχαν ήδη δημιουργηθεί απ’ τις ανθρωπογενείς δράσεις στο περιβάλλον. Με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος για τους κινδύνους που επιφέρει η ανθρωπογενής παρέμβαση στο περιβάλλον η 5η Ιουνίου ορίστηκε Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, ώστε να αφυπνίσει και ευαισθητοποιήσει το σύνολο των ανθρώπων για την προστασία του.

Συνεχίζοντας η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις σημερινές δηλώσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος χαιρετίζοντας την ημέρα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σ’ αυτό το περιβάλλον δε ζούμε μόνοι μας. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε πριν φροντίσει η ίδια η φύση να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά πόσο άσχημα εκδικείται».   

Ακολούθησε μια λιτή αλλά αναλυτική αποτίμηση της χρησιμότητας των φυτών για τη διατήρηση υγιεινών συνθηκών για τα έμβια όντα και φυσικά τον άνθρωπο και έκλεισε με τους κινδύνους που επιφέρει η αλόγιστη παραβίαση της φύσης για την κάλυψη ανθρώπινων αναγκών.  

Εντυπωσιακή η όλη διοργάνωση, με την παρουσία πολλών παιδιών που είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαθαίνοντας, τόσο για το σεβασμό που οφείλουμε στον περιβάλλοντα χώρο που μας φιλοξενεί – προς τούτο κλήθηκαν απ’ την επικεφαλής των οδηγών να καθαρίσουν ολόγυρα – όσο και να παρακολουθήσουν υποθετική πυρόσβεση με επίδειξη ρίψης νερού για το σβήσιμό της, απ’ τον εθελοντή κ. Ασβεστάρη, ενώ μία πυροσβέστης τους έδειξε πως πρέπει να κρατούν τη μάνικα για να σβήσουν μια εστία φωτιάς, με τους  πιτσιρικάδες να ενθουσιάζονται. Αργότερα μετά το τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά είχαν τη χαρά να επισκεφτούν τους καταρράκτες του Βαλανάρη λίγο πιο μακριά.  

ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΖΗΤΑ ΟΝΟΜΑ

Ο εθελοντής – πανταχού παρών Άγγελος Χοβαρδάς, μας ξενάγησε στο χώρο και μας ενημέρωσε για τη μεγάλη πλατεία επί της Αχαιών στη συμβολή της με άλλες κεντρικές λεωφόρους του Ντραφίου, που μέχρι πρότινος είχε έντονη μορφή εγκατάληψης. Σήμερα μετά τη παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου υπό την εποπτεία του καθ’ ύλη αρμόδιου αντιδημάρχου Αντώνη Παλπατζή, η πλατεία καθαρίστηκε απ’ τα ξερόχορτα, απέκτησε τεχνικό πότισμα ώστε σε μικρό σχετικά διάστημα να πρασινίσει το φυσικό γκαζόν, η παιδική χαρά έγινε ασφαλής προς μεγάλη χαρά των παιδιών της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Παλπατζής πάει περίφημα και με τη συλλογή των κλαδιών απ’ τη στιγμή που ανέλαβε αυτόν το τομέα και μάλιστα κατορθώνοντας να φέρει και έσοδα στο δημοτικό κορβανά.

Κι όμως αυτή η όμορφη πλατεία δεν έχει όνομα! Το μάθαμε φυσικά όταν από δημοσιογραφική συνήθεια ρωτήσαμε το κ. Χοβαρδά πως λέγεται η πλατεία κι εκείνος με τη σειρά του αφού ρώτησε περιοίκους μας μετέφερε ότι δεν έχει όνομα! Πως λοιπόν να ξέρει κάποιος να τη βρει; Ίσως το τοπικό συμβούλιο Πικερμίου θα πρέπει να ασχοληθεί με την ονοματοθεσία αυτού του μοναδικού χώρου αναψυχής, αλλά και εξυπηρέτησης των κατοίκων απ’ το μίνι μάρκετ που υπάρχει εκεί.  

Μπορεί να μη προλάβαμε το δήμαρχο όταν φθάσαμε στο χώρο, εντούτοις είμαστε τυχεροί ότι ήρθε ο αντιδήμαρχος Πικερμίου Γιώργος Κοκκόλης ο οποίος μας είπε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις που αφορούν τον οικισμό του Ντραφίου, όπως την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης της οδού Δράκοντος και την αποπεράτωση της αποκατάστασης της λεωφόρου Αχαιών μέχρι το τέλος του μήνα οπότε αναμένεται να παραδοθεί απ’ τον εργολήπτη. Επίσης μάθαμε ότι ολοκληρώθηκε το δίκτυο ομβρίων και έγινε αντικατάσταση των σχαρών με νέες άλλης τεχνολογίας μη αξιοποιήσιμης απ’ τους Ρομά που έκλεβαν τις παλιές.

Μια και βρεθήκαμε στην ομάδα πολλών φορέων με τον αντιδήμαρχο κ. Κοκκόλη επικεφαλής, ρωτήσαμε από δημοσιογραφική περιέργεια αν υπάρχει δρόμος που να συνδέει το Ντράφι και τους παρακείμενους οικισμούς με το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου που ήδη έχει μπει σε 24ωρη εφημερία. Παρά την αρχική έκπληξη όλων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δρόμος που όμως δεν είναι βατός, κάτι που εκφράζει την πεποίθηση ότι κάποτε στο μέλλον μπορεί να ανοίξει διευκολύνοντας τόσο την πιο σύντομη επαφή μεταξύ των οικισμών του Πικερμίου και της Καλλιτεχνούπολης, όσο και του Κ.Υ. Ρ-Π.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα