21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΩ…ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΩ…ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ

Ο τοπικισμός σ’ όλο το μεγαλείο του επικράτησε στη χθεσινή (22-12) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Λαυρεωτικής, κατά την συζήτηση του έκτου και τελευταίου τακτικού θέματος σχετικά με απόφαση για επέκταση αρμοδιότητας και διεύρυνση διοικητικών ορίων της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗΛ. (δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεθέρμανσης) στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του δήμου Λαυρεωτικής, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 109 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Μέχρι τη στιγμή που άρχισε η συζήτηση του επίμαχου θέματος, (είχαν συζητηθεί και ψηφιστεί τα πέντε προηγούμενα θέματα σε χρόνο μηδέν), που κράτησε σχεδόν επί 4ωρο και κατέληξε σε απείρου κάλλους αντιδικίες όπου ακούστηκαν απίθανα πράγματα έως και βλασφημίες, για να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία μετά τα μεσάνυχτα.

Αδύνατον να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι ο έντονος τοπικισμός των Κερατιωτών θα κτυπούσε κόκκινο, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις των συμβούλων να φτάνουν ή ακόμα και να ξεπερνούν τα όρια:

Της πικρίας απ’ τον πρώην δήμαρχο κ. Λεβαντή που επισήμανε την αδικία που υπέστη η Κερατέα απ’ τον Καλλικράτη που της αφαίρεσε ακόμα και το δικαίωμα της έδρας του ενιαίου δήμου.

Της φαντασίας απ’ τον τέως δήμαρχο Κερατέας κ. Ιατρού, που επεσήμανε ότι ο Καλλικράτης θα αναθεωρηθεί και η Λαυρεωτική θα σπάσει ξανά στα εξ’ ων συνετέθη.

Της κατά μέτωπο επίθεσης εναντίον όλων, του δημοτικού συμβούλου της μείζονος κ. Παρασκευή, που δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την αμαρτωλή Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗΛ, για να του απαντήσει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γκικαράκη ότι δεν υπάρχουν αμαρτωλές επιχειρήσεις, αλλά αμαρτωλές διοικήσεις.

Της ικεσίας έως δακρύων από δημότισσα του ακροατηρίου που δήλωσε ότι γνωρίζει την νοοτροπία και των δύο δημοτικών κοινοτήτων, Κερατέας και Λαυρίου, οπότε πρέπει να υπάρξει ευαισθησία επί του θέματος, δηλ. να παραμείνει σε ανεξάρτητη πορεία η Κερατέα.  

Κι όλα αυτά επειδή όλοι οι Κερατιώτες δεν ήθελαν τη επέκταση της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗΛ και στις τρεις δημοτικές ενότητες, αλλά μόνο στις δύο Λαύριο και Αγ. Κωνσταντίνο (Καμάριζα).

Το περίεργο είναι ότι όλα τα αρνητικά στοιχεία για την επέκταση αυτή εστίασαν στην ερμηνεία του νόμου και πολύ λιγότερο στο αν θα είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου η επέκταση αυτή.

Μόνο ο δήμαρχος κ. Λουκάς επισήμανε το θετικό αποτέλεσμα που θα έχει η επέκταση-συνένωση των υπηρεσιών που καλύπτει η εν λόγω επιχείρηση προς όφελος της κοινωνίας, αφού πρόκειται να υπάρξει κοινή τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση και την αποχέτευση, με πτωτική τάση στο τελικό ποσό που σήμερα βαρύνει τους δημότες,  

Ακόμα όπως είπε στην εισήγησή του ο δήμαρχος θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού λόγω της συνένωσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της χρήσης φωτοβολταϊκών στους δύο βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονη αξιοποίηση προς άρδευση του τελικού υδάτινου προϊόντος του διύλισης, στον περιορισμό των διαρροών που κοστίζουν πολλά και πολλά άλλα που θα μπορεί να υλοποιήσει η επιχείρηση λόγω της ευελιξίας που θα διαθέτει, απ’ ότι ο δήμος.

Σημαντική ή παρέμβαση της προέδρου κ. Γκικαράκη, που θέλοντας να παρακάμψει τις τοπικιστικές μεμψιμοιρίες, είπε ότι «επιτέλους πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω μ’ ένα ενοποιημένο δήμο».

Τελικά η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, με τους 14 ψήφους της πλειοψηφίας έναντι 9 αρνητικών, αν και ο κ. Ιατρού δήλωσε ότι θα την προσβάλλει.

Να σημειωθεί η σταθερή στάση του δημάρχου Δημήτρη Λουκά, όπου φάνηκε ότι η εμπειρία του ως μείζων μειοψηφία του δήμου στην προηγούμενη θητεία, τον έχει εμπλουτίσει με επιπλέον γνώσεις του τοπικού καταστημένου.

Όσο για την πρόεδρο Μαρία Γκικαράκη πρέπει να παραδεχτούμε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παρά το πολεμικό κλίμα που επικράτησε την περισσότερη ώρα της συνεδρίασης και εντάθηκε κοντά στα μεσάνυχτα με την παρέμβαση ατόμου απ’ το ακροατήριο, που επιτέθηκε βάναυσα κατά πάντων, μέχρι σημείου να ξεστομίσει εκτός εαυτού και βλασφημίες.

Τη δεδομένη στιγμή η κ. Γκικαράκη έξαλλη διέταξε διακοπή και απείλησε να μη συνεχίσει αν δεν ηρεμήσουν τα πνεύματα. Κάτι που έγινε στη συνέχεια για να καταλήξει στην ολοκλήρωση της ψηφοφορίας με το αποτέλεσμα που ήδη έχουμε γράφει.   

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα