26.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΜΑΣ...

Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Στην ημερίδα με θέμα «Με δύναμη και αλληλεγγύη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών», που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών με την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.
 
Στην εισήγησή της έκανε εκτενή αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο ολοκληρωμένο διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πρόληψη της έμφυλης βίας, που προσβάλλει τις κοινωνίες μας και αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την άμεση κύρωση της Σύμβασης από την Ελλάδα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.  
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι προβλήματα δεν προκύπτουν μόνο από άμεσες μορφές βίας όπως η σωματική ή ο βιασμός, αλλά και από την απομόνωση, την υποτιμητική αντιμετώπιση και κάθε μορφής  καταπίεση. Αναφερόμενη μάλιστα στην ενδοοικογενειακή βία, μίλησε για συχνό φαινόμενο που δυστυχώς δεν μπορεί να καταγραφεί επαρκώς λόγω προκαταλήψεων, φόβου και κοινωνικών εμποδίων. Μπορεί, όμως,  να αντιμετωπιστεί με την αποδόμηση των έμφυλων κοινωνικών στερεοτύπων, που αναπαράγονται στο πέρασμα των χρόνων και καθορίζουν  συμπεριφορές και ρόλους.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυρία Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι η συστηματική καθοδήγηση από την οικογένεια και το σχολείο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση της ισότητας των φύλων και την πρόληψη επιθετικών συμπεριφορών.
           
Κλείνοντας, τόνισε ότι οφείλουμε ως κοινωνία να ενθαρρύνουμε τα θύματα να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας, να στηρίζουμε έμπρακτα τις γυναίκες που δοκιμάζονται, να ενισχύουμε τις δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και να αυστηροποιήσουμε  την ποινική μεταχείριση των δραστών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα