21.4 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ & ΠΕΔ

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ & ΠΕΔ

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα σκληρή αναμένεται η εκλογική αναμέτρηση για ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων),  ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος), με τον ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει ως εν δυνάμει κυβέρνηση βάση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πράγμα που αλλάζει άρδην το εκλογικό τοπίο, καθώς η αύρα εξουσίας επηρεάζει αναποφάσιστους και μη αιρετούς.

Το κύμα αισιοδοξίας που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες τον παρουσιάζουν ως την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, κάνουν τα ανοίγματα του προς όλες τις πλευρές να παίρνουν την ανιούσα. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν ιδιαίτερη προσπάθεια απ’ τους δημάρχους/περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, να προσελκύσουν συναδέλφους τους καθώς, κυρίως «πράσινοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες επιχειρούν μόνοι τους να προσεγγίσουν την Κουμουνδούρου.

Βάση των προαναφερόμενων ενισχύεται η αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου, η οποία διαμηνύει ότι: «αναμένονται εκπλήξεις αναφορικά με αυτές τις συμμαχίες τόσο στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ όσο και στην ΕΝΠΕ».

Στο πλαίσιο των «ανοιγμάτων» αυτών σε επίπεδο ΠΕΔ γίνονται συζητήσεις για τη στήριξη του, προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ, δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού (είχε στηριχθεί από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και από τμήμα της ΝΔ) για την ΠΕΔ Κρήτης αλλά και του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου.

Ήδη ο κ. Ιωακειμίδης, οποίος κατ’ αρχή επεδίωξε να λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της Κεντροαριστέρας για την προεδρία της ΚΕΔΕ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ΠΕΔΑ με διακήρυξη που ακολουθεί, σπάζοντας έτσι μια ενιαία κεντροαριστερά. Την υποψηφιότητα Ιωακειμίδη υπογράφουν δύο δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Ζούτσος δήμαρχος Παλλήνης  και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου.  

Αντίστοιχα για την ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας είναι βέβαιο ότι θα κατέβει ως υποψήφιος με ζητούμενο ωστόσο αν είναι και επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Ωστόσο η διαφαινόμενη υποψηφιότητα Καμίνη προβληματίζει τόσο το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το Γιώργο Πατούλη ο οποίος είναι εκ των πρώτων που έχει ήδη εξασφαλίσει στήριξη της υποψηφιότητάς του για την ΚΕΔΕ από 115 δημάρχους.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αρχικά είχε αρνηθεί την πρόταση Βενιζέλου να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου της ΚΕΔΕ με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και είχε υπογράψει την διακήρυξη των οκτώ ανεξάρτητων δημάρχων, ώστε να διεκδικήσει τη θέση ως υπερκομματικός υποψήφιος. Μετά όμως από έντονες πιέσεις δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ανεξαρτήτων, να είναι εκείνος που θα αντιπαρατεθεί με τον Γιώργο Πατούλη ώστε να μη περάσει η ΚΕΔΕ στα χέρια της ΝΔ, άλλαξε στάση.

Όσο αφορά την ΠΕΔΑ διεκδικεί ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου, που στηρίζει την υποψηφιότητα Πατούλη για ΚΕΔΕ και ο Γιώργος Ιωακειμίδης η διακήρυξη του οποίου ακολουθεί.

Επίσης για την ΕΝΠΕ όπου υποψήφια θα είναι η Ρένα Δούρου υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πιθανή συμμαχία με τον νεοδημοκράτη αντάρτη Απόστολο Τζιτζικώστα, και τους περιφερειάρχες Πέτρο Τατούλη και Θόδωρο Καρυπίδη.

Μέχρι όμως να διασταυρώσουμε πλήρως τις πληροφορίες μας και για την πρόταση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, θα επανέλθουμε με νεότερες ειδήσεις το συντομότερο .

Η διακήρυξη της «ΝΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» του Γιώργου Ιωακειμίδη

Με την έναρξη της νέας Αυτοδιοικητικής Περιόδου (2014-2019), η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. 
Η Κρίση, η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα αυτά. 
Η πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» συνέπεσε με τη δημοσιονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα, σε μία περίοδο που οι Δήμοι κλήθηκαν να σηκώσουν το κύριο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού, είχαμε δραματικές περικοπές επιχορηγήσεων, διαρκείς νομοθετικούς αιφνιδιασμούς, διαρκή αμφισβήτηση της διοικητικής και θεσμικής αυτονομίας των Δήμων μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, ενώ αρμοδιότητες εξακολουθούν να έχουν μεταβιβασθεί χωρίς να έχουν δοθεί οι αναγκαίοι πόροι, μέσω της κατάργησης ολόκληρων υπηρεσιών, οριζόντιων μέτρων με τρόπο αιφνιδιαστικό και αυταρχικό κι ενός πλέγματος ελέγχων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, χωρίς προηγούμενο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό ως προς το δημοσιονομικό όφελός τους.

Σήμερα ο «Καλλικράτης» είναι μετέωρος, δυσεφάρμοστος και δεν στηρίζεται ούτε από εκείνους που τον θεσμοθέτησαν. 
Παρόλα ταύτα, πέρα από θεσμοθετημένους ρόλους και σε πολλές περιπτώσεις αυτοσχεδιάζοντας, πετύχαμε μέσα από την αυτοοργάνωση και τον πειραματισμό να διανύσουμε αυτήν την τετραετία. Ο θεσμός βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του Δημότη είναι ο μόνος πολιτικός θεσμός που αντιστέκεται προσφέρει, αγωνίζεται και βρίσκει ευρεία αναγνώριση από τους πολίτες.

Σ αυτές τις συνθήκες ,τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ολιγώρησαν, με λάθη και παραλείψεις, αποδέχτηκαν παθητικά την απαξίωση της αυτοδιοίκησης, την διάλυση των υπηρεσιών της ως ένα αναγκαίο κακό, συνακόλουθο του μνημονίου.
Δεν πέτυχαν να διαμορφώσουν και να εκπροσωπήσουν ένα συντεταγμένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, το οποίο θα εξεδήλωνε πρακτικά την ευθεία πολιτική βούλησή της ΤΑ να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην ανάταξη της οικονομίας και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αντιμετωπίζοντας και υπερβαίνοντας θετικά τις δικές της παθογένειες και ανεπάρκειες.

Στην έναρξη της νέας θητείας μας, αυτή τη δύσκολη περίοδο, καλούμαστε να εκλέξουμε τα νέα όργανα εκπροσώπησής μας στις Περιφερειακές Ενώσεις και την Κεντρική Ένωση Δήμων, να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των πολιτών, να στηρίξουμε τους αγώνες του, την αξιοπρέπεια, τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, πρωταγωνιστώντας στη διατύπωση και υλοποίηση τοπικών και περιφερειακών σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με όρους υπευθυνότητας, προσφοράς και ήθους, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. 

Στην Περιφερειακή Ένωση Αττικής συγκροτούμε και παρουσιάζουμε την αδέσμευτη κίνηση «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ». Συσπειρώνουμε σ’ όλη την Αττική κινήσεις και στελέχη που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικές αναφορές, χωρίς δεσμεύσεις απέναντι σε κάποιο από τα πολιτικά κόμματα.
Μας ενώνει η ιδεολογία της Αυτοδιοίκησης η διάθεση να αγωνιστούμε για πραγματική ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη Τ.Α., για τον τόπο μας με όρους ισότητας, ισονομίας, προγραμματισμού και εκσυγχρονισμού, μέσα από τα θεσμικά μας όργανα την Π.Ε.Δ.Α. και την Κ.Ε.Δ.Ε.. Κυρίως μας ενώνουν τα μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής της βαθιάς οικονομικής κρίσης, 

Θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο, ως ισότιμοι συνομιλητές με την κεντρική διοίκηση και απέναντι στην αδιαφορία και σε κάθε αυθαιρεσία υπουργών και παραγόντων, με ενίσχυση του δημοκρατικού και συμμετοχικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης

Διεκδικούμε, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα χτυπήσουν τη γραφειοκρατία και την κομματική συναλλαγή, πόρους με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια και έργα με προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επαναδιαπραγματευόμαστε τον «Καλλικράτη», θεσμικά και γεωγραφικά. 
Αναδεικνύουμε την Τ.Α. ως πυλώνα υπεράσπισης του δημοσίου χώρου, του δημοσίου συμφέροντος, των κοινωνικών αγαθών.

Καλούμε όλους όσους προτάσσουν την αυτοδιοικητική τους ιδιότητα, έναντι όποιας άλλης κομματικής ιδιότητας, να συστρατευτούν σήμερα μαζί μας για να προχωρήσουμε στην ριζική ανατροπή του αυτοδιοικητικού τοπίου, με τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου πλειοψηφικού αυτοδιοικητικού ρεύματος.

Ανδρούτσου Μαρία – Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Βαρελάς Ανδρέας – Αντιδήμαρχος Αθήνας

Ζούτσος Θανάσης – Δήμαρχος Παλλήνης

Ηλιοπούλου Μαρία – Αντιδήμαρχος Αθήνας

Ιωακειμίδης Γιώργος – Δήμαρχος
Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Μέλος Δ.Σ ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ

Κασσαβός Γιάννης – Δήμαρχος Αχαρνών

Παπαχελά Νέλλη – Πρόεδρος Δ.Σ. Αθήνας

Προβατάς Φώτης – Δημ. Σύμβουλος Αθήνας και Μέλος ΔΣ
ΚΕΔΕ

Τσουκαλάς Γιώργος – Δήμαρχος Ελευσίνας

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα