28.3 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΘΕΙΟ ΔΩΡΟ ΤΟ ΠΕΔΥ / Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ ΤΟ ΠΕΔΥ / Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Μόλις 15 μήνες έχουν περάσει απ’ τη στιγμή που η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ υπέγραψε την 24ωρη λειτουργία – εφημερία του πλήρως ανακαινισμένου εκ βάθρων ΠΕΔΥ / Κ.Υ. Ραφήνας και μάλιστα με αυξημένη εφημερία, δηλ. με πολλές ειδικότητες γιατρών να εφημερεύουν και όλα τα εργαστήρια, από Παρασκευή έως Δευτέρα και όλες τις αργίες, όπου ασθενείς έχουν γλυτώσει απ’ του χάρου τα δόντια ή τραυματίες δέχτηκαν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν πηγαίνοντας στα επείγοντα των νοσοκομείων, ολοένα να πληθαίνουν.

Η φήμη του πρότυπου αυτού κέντρου, εξοπλισμένου με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, αλλά πάνω απ’ όλα από εξαίρετο επιστημονικό προσωπικό, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια του δήμου που το φιλοξενεί.

Οι ιστορίες ασθενών που πέρασαν με θετικό πρόσημο μια περιπέτεια υγείας είναι καθημερινές. Σήμερα όμως μας συγκίνησε ιδιαίτερα μια μητέρα που μας εξιστόρησε την περιπέτεια της 12χρονης κορούλας της που έπεσε απ’ το ποδήλατο την Κυριακή και κτύπησε άσχημα. Πήγαν με το παιδί στο Κ.Υ. όπου εφημέρευε μεταξύ των άλλων γιατρών και παιδίατρος. Αμέσως έπεσαν πάνω στη μικρή τραυματία όλοι της έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, έραψαν τα τραύματά της, ψηλάφησαν σπιθαμή προς σπιθαμή τα κτυπημένα μέρη του σώματός της όπου ευτυχώς δεν υπήρχε κάταγμα, της έδωσαν φαρμακευτική αγωγή και την έστειλαν σπίτι της.

Ευχαριστώ το θεό μου είπε η μητέρα ότι έχουμε αυτό το Κ.Υ. γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να τρέχω στο Παίδων και καταλαβαίνεις την ταλαιπωρία του παιδιού και τη δική μου.

Ένα ακόμα μεταξύ πολλών περιστατικών αυτό που συνέβη στα επείγοντα, η περίπτωση ασθενούς με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Οι γιατροί του έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, διέγνωσαν απαρχή εμφράγματος, τον ετοίμασαν για την εισαγωγή του σε αιμοδυναμικό εφημερεύοντος νοσοκομείου και κάλεσαν ασθενοφόρο για τη αποκομιδή του.

Όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε με φορείο στο ασθενοφόρο υπέστη ανακοπή για καλή του τύχη πριν ξεκινήσει. Άμεσα μεταφέρθηκε ξανά με το φορείο μέσα στο κέντρο όπου έπεσαν πάνω του κι οι δύο καρδιολόγοι και τον επανέφεραν. Ο ασθενής ακολούθως πήγε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε αγγειοπλαστική και είναι ολοζώνανος και υγιής ξανά.

Παρόμοιες ιστορίες είναι πλέον ρουτίνα για το Κ.Υ. Ραφήνας, που αναγνωρίζεται πια κι απ’ τις κεντρικές μονάδες, όταν τα βαριά περιστατικά τους στέλνονται έτοιμα για εισαγωγή χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία του ασθενή, ενώ παράλληλα γίνεται αποσυμφόρηση των επειγόντων του νοσοκομείου.

Δεν είναι λοιπόν ευλογία ένα τέτοιο Κ.Υ. και παράδειγμα προς μίμηση, ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να πάρει τη θέση που της αξίζει;        

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα