26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΙΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΙΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ

Σε κατανυκτικό κλίμα με θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε η αγρυπνία χτες βράδυ προς την Παναγία των Βλαχερνών, (η εορτή της οποίας τιμάται σήμερα εις μνήμη της κατάθεσης της Εσθήτας της Υπεραγίας Θεοτόκου στον εν Βλαχέρναις Ναό της Κωνσταντινούπολης), στο ναό των Αγίων Γεωργίου & Αλεξάνδρου που βρίσκεται εντός του περιβάλλοντος χώρου ακριβώς απέναντι απ’ το Κ.Υ. Ραφήνας.

Ο ναός, που λειτουργικά ανήκει στην ενορία της Αναλήψεως Διασταύρωσης Ραφήνας, λειτουργείται το τελευταίο διάστημα σε τακτά διαστήματα κι αυτό οφείλεται κυρίως σε πρωτοβουλία του προσωπικού του Κ.Υ., αλλά και σε ιδιωτική πρωτοβουλία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της αγρυπνίας, προς εκπλήρωση τάματος και υπέρ υγείας ατόμων τριών οικογενειών συμπολιτών μας.

Η αγρυπνία τελέστηκε με το αρμόζον τελετουργικό με χαμηλό φωτισμό από τα καντήλια και τα κεριά, χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση, δημιουργώντας μια κατανυκτική σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα που συνέτεινε στην πνευματική ανάταση και τη προσευχή των πιστών. Ο πατήρ Νικόλαος τέλεσε τον Εσπερινό και μετά έβγαλε τη λουλουδοστεφανωμένη  εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας απ’ το Ιερό και την τοποθέτησε στο βάθρο της εισόδου ώστε να τεθεί σε προσκύνημα των πιστών. Ακολούθησε η αρτοκλασία, Όρθρος, Θεία λειτουργία όπου κοινώνησαν αρκετοί πιστοί με την απόλυση μετά τα μεσάνυκτα.  

Ιστορία του ναού

Ο ναός είναι ένας απ’ τους πολλούς θησαυρούς που βρίσκονταν κρυμμένοι στον αχανή χώρο του πάλαι ποτέ νοσοκομείου ΠΝΑ, που είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Μετά την αναβάθμιση – ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Κ.Υ. Ραφήνας εκεί όπου υπήρχαν τα εξωτερικά ιατρεία του καταργημένου νοσοκομείου, όλοι αυτοί οι θησαυροί (που δύσκολα βρίσκονται σ’ ένα χώρο) όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου, το κλειστό γυμναστήριο Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΚΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ρ-Π ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ , το αμφιθέατρο άρχισαν να αποκτούν ζωή και να μετατρέπονται σε λειτουργικές σύγχρονες εγκαταστάσεις χάρη στη γενναία υποστήριξη του μεγάλου ευεργέτη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου κου Αθανασίου Μαρτίνου Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ .

Ο ναός είναι ο τελευταίος θησαυρός που αρχίζει πλέον να γίνεται λειτουργικός, αν και χρειάζεται κάποιες μικρές επεμβάσεις όπως βάψιμο, αγιογραφίες κ.α. Με την ευκαιρία της αγρυπνίας που τελέστηκε για πρώτη φορά εκεί, έγινε μόνιμη εγκατάσταση επαρκούς φωτισμού του αλσυλλίου πεύκων που περιβάλλει το ναό, ώστε να μπορεί να καλύπτει θρησκευτικές λειτουργικές ανάγκες και εσπερινές ώρες όποτε χρειαστεί.

Αυτή η πρώτη αναγκαία επέμβαση μέρος της οποίας αποτελεί ιδιωτική χορηγία, πιθανότατα θ’ αποτελέσει απαρχή και για τις υπόλοιπες επεμβάσεις ώστε ο ναός, που πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά μεγάλος, θ’ αποτελέσει κέντρο αναφοράς προς ίαση ψυχών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι γειτνιάζει με το Κ.Υ. προς ίαση σωμάτων.

Χτες που ο πατήρ Νικόλαος, αμέσως μετά τη Θεία λειτουργία των Αγίων Αναργύρων και του αγιασμού στην Ανάληψη Διασταύρωσης Ραφήνας, επισκέφτηκε το ναό που ανήκει στη δικαιοδοσία της ενορίας του, συγύρισε το Ιερό και δήλωσε έκπληκτος στην πρώην υπεύθυνη του Κ.Υ. κα Δημητρίου, ότι κάποτε πρέπει να υπήρχε πολύ φροντίδα του ναού, για να του απαντηθεί ότι όντως υπήρχε αφού ο ναός κτίστηκε, διακοσμήθηκε και γέμισε με κάθε απαιτούμενο προς τέλεση ιεροτελεστιών, από το προσωπικό του πρώην νοσοκομείου ΠΝΑ. Όπως πιστεύουμε ότι θα γίνει μελλοντικά, συν τις ιδιωτικές χορηγίες, για ν’ αποκατασταθούν οι μικροελλείψεις σε αγιογραφίες και ότι άλλο χρειάζεται ώστε να ανακαινιστεί πλήρως.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα