25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ: ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΓΙΟΚ! ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…

ΚΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ: ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΓΙΟΚ! ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…

Μόνοι τους τα είπαν, μόνοι τους τ’ άκουσαν στα Καλύβια, χθες 2 Σεπτεμβρίου στη πρώτη δημόσια ενημέρωση στα Καλύβια του νέου σχεδιασμού ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης στοχεύοντας στη κοινωνική συναίνεση σ’ ένα έργο ζωής που ταλανίζει χρόνια τη περιοχή.

Οι πολίτες όμως γύρισαν τη πλάτη τους στο κάλεσμα, με δεδομένο ότι η  προσέλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν εξαιρετικά μικρή, ενώ αντίθετα απασχολεί πολύ περισσότερο τα τοπικά πηγαδάκια όπου εκφράζονται παντοειδής απόψεις με κορωνίδα τη πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ αυτών που δεν κατόρθωσαν να λύσουν το πρόβλημα της αποχέτευσης κι αυτών που επιχειρούν να το λύσουν.

Αξιοπρόσεκτη η απουσία της ομάδας που αντιστρατεύεται το ΚΕΛ Καλυβίων, με μόνο το Πέτρο Φιλίππου, που τοποθετήθηκε ως απλός δημότης – κάτοικος Καλυβίων, να υποστηρίζει με πάθος την όδευση του παράλιου μετώπου προς το ΚΕΛ Ψυττάλειας, όπως είχε συμφωνηθεί επί δημαρχίας του, ως πλέον συμφέρουσας οικονομικά και υποστηρίζοντας ότι η αποχέτευση των δημοτικών κοινοτήτων Καλυβίων και Κουβαρά έχει λυθεί μέσω όδευσης στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου, ακυρώνοντας στην ουσία την τοποθέτηση του δημάρχου κ. Σωφρόνη που τόνισε ότι η λύση αυτή δεν είναι επαρκής για το σύνολο των κατοικιών των δύο περιοχών και βεβαίως του παράλιου μετώπου που δεν δέχεται η Ψυττάλεια.

Ο κ. Φιλίππου ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση και με το κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ) που είναι στην κυβέρνηση και με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου της οποίας είναι αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας ότι θα σταθεί απέναντί τους ώστε να γίνει αποδεκτή η όδευση προς Ψυττάλεια όπως έγινε με τη Παλλήνη, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή Σωφρόνη για την απόφαση που πήρε περί κατασκευής – λειτουργίας ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και ουσιαστικά ζητώντας του να αναθεωρήσει και να πιέσει προς ΚΕΛΨ.

Ακόμα είπε ότι σκοπεύει να απευθυνθεί με την συνεργασία κάποιων φίλων και Νομικών στην Ε.Ε. για τα 4 ΚΕΛ που υπάρχουν στα Μεσόγεια σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων. Για να λάβει την απάντηση του κ. Σωφρόνη ότι προτιμά 4 βιολογικούς στην Ανατολική Αττική παρά βόθρους για 400.000 κατοίκους.

Επικριτικά επίσης απέναντι στη δημοτική αρχή Σωφρόνη στάθηκε κι ο Βαγγέλης Ράπτης, ο οποίος με τοπικιστική διάθεση θεώρησε ότι η απόφαση για ΚΕΛ στα Καλύβια λήφθηκε επειδή ο δήμαρχος δεν κατοικεί στα Καλύβια!

Σε πολιτικό κεντρικό επίπεδο έθεσε την υπόθεση κι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Τσαλικίδης, αν και τόνισε ότι καταλαβαίνει απόλυτα την αγωνία του δημάρχου κ. Σωφρόνη για την επίλυση του θέματος καθώς το έχει περάσει κι ο ίδιος. Ιδιαίτερα τόνισε ότι θεωρεί αναξιόπιστη την ΕΥΔΑΠ και τον κ. Βουγιουκλάκη που άλλα έλεγε το 2012 σχετικά με τη δυνατότητα του ΚΕΛΨ να δεχτεί τα λύματα του παράλιου μετώπου κι άλλα σήμερα που το αποκλείει.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΛΨ

Εν κατακλείδι η Ψυττάλεια στοιχειώνει άλλη μια φορά τη κατασκευή – λειτουργία ΚΕΛ στα Καλύβια, όπως ακριβώς γίνεται και στους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας & Ραφήνας-Πικερμίου με το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Και οι δύο περιπτώσεις θα είχαν προχωρήσει αν το 2012 δεν υπήρχε απόφαση για υποδοχή των λυμάτων Παλλήνης και νότιου Σαρωνικού στη Ψυττάλεια που πυροδότησε τόσο την άρνηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι με αίτημα τη λύση Ψυττάλειας, όσο και τη λύση με ΚΕΛ στη Γερακίνα του παράλιου μετώπου του Σαρωνικού.

Άλλη μια φορά η ΕΥΔΑΠ πυροδοτεί αντιδράσεις απεντάσσοντας το νότιο Σαρωνικό απ’ τη Ψυττάλεια, ενώ δέχεται τη Παλλήνη, (που ήδη το βόρειο τμήμα της έχει συνδεθεί με το ΚΕΛΨ), με το γνωστό σημερινό αποτέλεσμα στα Καλύβια, αποκρύπτοντας ότι το νότιο τμήμα της Παλλήνης και ένα κομμάτι της Παιανίας με φυσική ροή θα οδεύσουν προς το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Αυτό που δημιουργεί τεράστια απορία είναι γιατί η ΕΥΔΑΠ δε δημοσιοποιεί τον ολικό σχεδιασμό της, ώστε να πάψουν οι όποιες αντιδράσεις και να προχωρήσουν τα έργα, (που ούτως ή άλλως προχωρούν), με την ποθούμενη κοινωνική συναίνεση και τους δημάρχους, νυν και πρώην, να μη βρίσκονται συνεχώς στα κάγκελα!  

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα