24.1 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑΙ ΣΕ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

ΝΑΙ ΣΕ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

Μετά από χρόνια πισογυρισμάτων η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου πήρε θετική απόφαση για τη κατασκευή-λειτουργία ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι. Το Πλατύ Χωράφι, που βρίσκεται στα όρια των δύο δήμων, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, όπου το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Σπάτων και μόλις ελάχιστο στα διοικητικά όρια του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, είναι η πρώτη και μοναδική επιλογή για την οποία υπήρξε προμελέτη αρχικά για ένα τεράστιο ΚΕΛ που θα δεχόταν 11 πρώην δήμους και κοινότητες, η οποία κατέπεσε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες-ενστάσεις του πρώην δημάρχου Αρτέμιδας κ. Γιώργου Κασίμη ως προς τον τελικό αποδέκτη, που ακολουθήθηκαν έκτοτε από ποικίλες άλλες.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση αυτής της τερατώδους κατασκευής χαμηλών προδιαγραφών, 2βάθμιος καθαρισμός ανοικτές δεξαμενές, μεγάλος όγκος κατασκευών κλπ. και την εκπόνησης νέας προμελέτης το 2011 όπου ο βιολογικός καθαρισμός αφορά πλέον τους δύο καλλικρατικούς πλέον δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, είναι υψηλοτάτων προδιαγραφών ασφαλείας, 3βάθμιος, με ανακυκλούμενο το τελικό υδαρές προϊόν της διύλισης, μικρές κτιριακές εγκαταστάσεις, σκεπαστές δεξαμενές, περιβαλλοντικές αναπλάσεις, με αγωγό απορροής του τελικού προϊόντος στη θάλασσα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω έντονων βροχοπτώσεων οπότε δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση κι ένα σωρό άλλα θετικά.

Η προμελέτη αυτή επικαιροποιήθηκε τέλος του 2015, άσχετα με όσα λέχθηκαν  για μη ύπαρξη μελετών, όπως ισχυρίστηκαν οι επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Δαμιανός Φαφούτης, Αμαλία Τόκα και Ανδρέας Βασιλόπουλος, οι οποίοι βάσισαν επίσης την αρνητική στάση τους που μετατράπηκε και σε αρνητική ψήφο, βασικά στη μη ύπαρξη εισηγήσεων μαζί με την πρόσκληση σύγκλισης του Δ.Σ. με μοναδικό θέμα την απόφαση για κατασκευή – λειτουργία ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Μάλιστα ο δήμαρχος κ. Πιστικίδης δέχτηκε ευθείες βολές απ’ την κ. Τόκα η οποία τον κατηγόρησε ευθέως για παράβαση καθήκοντος σε μια σειρά ενεργειών του επί του επίμαχου θέματος κατά καιρούς, επικεντρώνοντας κυρίως στην προ μηνών υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης με τους καθ’ ύλη υπευθύνους ΕΥΔΑΠ, Κυβέρνησης και Περιφέρειας, όπου δεχόταν τη θέση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και κατέληξε ότι θα προσφύγει εναντίον του για όλες αυτές τις ενέργειές του.  

Αρνητικά επίσης στάθηκαν απέναντί του οι κύριοι Δαμιανός Φαφούτης και Ανδρέας Βασιλόπουλος, με τον πρώτο να ψηφίζει αρνητικά γιατί δεν υπάρχουν μελέτες και το δεύτερο γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Ο κ. Φαφούτης μάλιστα συσχέτισε τη δεδομένη κατάσταση με τη δήμαρχο Ζωγράφου που αποφάσισε να παραχωρήσει τη ιδιόκτητη κατασκήνωση του δήμου της στη Ραφήνα για τη φιλοξενία προσφύγων χωρίς να συναποφασίσει με το δήμαρχο Ραφήνας, όπως κάνει τώρα ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου που αποφασίζει θετικά για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι χωρίς τη συγκατάθεση του δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδας.

Χαρακτηριστική η ατάκα του «γουρούνι στο σακί θα ψηφίσουμε;» θέλοντας να καυτηριάσει τη μη ύπαρξη σωστής και έγκυρης ενημέρωσης με επίσημα στοιχεία. Ο κ. Βασιλόπουλος εξέπληξε με την αρνητική ψήφο του καθώς μέχρι τη δεδομένη στιγμή σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις με το ίδιο θέμα, επικαλούταν το προεκλογικό του πρόγραμμα ως το μόνο που συμφωνούσε με το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και ποτέ πριν δεν είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ τούτου.

Ο κ. Τσαλαπατάνης επικεφαλής παράταξης του ΚΚΕ έδωσε κατά τα συνήθη αρνητική ψήφο, υποστηρίζοντας πρόταση του ΚΚΕ.  

Οι μόνες θετικές ψήφοι δόθηκαν απ’ τους τρεις γιατροί της ελάσσονος μειοψηφίας κυρίους Χριστόπουλο, Βουδούρη και Μαυρουδή, με τον τελευταίο να παραθέτει στοιχεία της προμελέτης αλλά και του νόμου που λέει ξεκάθαρα ότι όσοι αρνούνται την κατασκευή υπόκεινται ακόμα και σε ποινική δίωξη, αναφορά που ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών εναντίον του απ’ το ακροατήριο που ήταν αρνητικά τοποθετημένο στο ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, στο οποίο απάντησε λέγοντας ότι ασκούν ψυχολογική πίεση στους δημοτικούς συμβούλους που πρέπει να αποφασίζουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους υπέρ του κοινού συμφέροντος των πολλών κι όχι των ολίγων εξαιρέσεων.

Έτσι το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 15 ψήφους υπέρ και 6 κατά.

Οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν κατά είναι: Δαμιανός Φαφούτης και Κώστας Ξηντάρας, επικαλούμενοι τη μη ύπαρξη μελετών, Αμαλία Τόκα και Καλλιόπη Στέφου επικαλούμενες το παράνομο των αποφάσεων, Ανδρέας Βασιλόπουλος επικαλούμενος τα μη επαρκή στοιχεία κι ο Χρήστος Τσαλαπατάνης που υποστήριξε όπως προαναφέραμε την δική του κομματική πρόταση.   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα