21.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ Η ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΦΛΕΜΙΝΓΚ

ΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ Η ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΦΛΕΜΙΝΓΚ

Η λεωφόρος Φλέμινγκ είναι η σημαντικότερη οδική αρτηρία της Ραφήνας, καθώς ενώνει τη λεωφόρο Μαραθώνος με το κέντρο της πόλης και το λιμάνι της. Η κοντόφθαλμη τοπική πολιτική όμως την έχει κρατήσει στην τριτοκοσμική κατάσταση που απεικονίζεται στη φωτογραφία.  Επιπλέον όλοι ανεξαιρέτως οι τοπικοί άρχοντες του παρελθόντος και του παρόντος κλείνουν τα μάτια στο πασιφανές πρόβλημα.

Πάνω από μια 30ετία η εν λόγω λεωφόρος έχει αφεθεί στη μοίρα της, αν και αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση προς το κέντρο της Ραφήνας και το λιμάνι της, καθώς οι τοπικοί άρχοντες του παρελθόντος, την ήθελαν σ’ αυτή την κατάσταση για να αποτρέψουν την ανάπτυξη του λιμένος, που δεν ήθελαν.

Η μεγάλη ευκαιρία διαπλάτυνσης της Φλέμινγκ, αλλά και της επέκτασης δικτύου σταθερής τροχιάς μέχρι το δεύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι, υπήρξε την εποχή του οργασμού οδικών έργων λόγω της Ολυμπιάδας της Αθήνας και χάθηκε όταν η τότε δημοτική αρχή αρνήθηκε την ανάπτυξη και άφησε τη Ραφήνα εκτός ολυμπιακών δήμων.

Έκτοτε παρότι έγιναν κάποιες προσπάθειες σηματοδότησης στο ύψος του Πεύκου, σήμερα Σ/Μ Μαρινόπουλος, που ποτέ δεν λειτούργησαν και της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του παλιού δήμου Ραφήνας για διάνοιξη της λεωφόρου τουλάχιστον στο εντός σχεδίου τμήμα της, απ’ την οδό Δημοκρατίας και κάτω, που έμειναν στα χαρτιά, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς καθιστώντας πλέον την Φλέμινγκ καρμανιόλα πεζών, αφού δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και βάσανο των ντόπιων οδηγών που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα στην περιοχή τους κυρίως κατά τον απόπλου και κατάπλου των πλοίων, αφού δεν υπάρχει ούτε υποτυπώδης έστω σηματοδότηση.

Το χειρότερο είναι ότι ‘’επαγγελματίες’’ όπως ο εικονιζόμενος, βγάζει την πραμάτεια του μέχρι το οδόστρωμα, εξαναγκάζοντας τους πεζούς να βαδίζουν μαζί με τα τροχοφόρα, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, σε ένα μεγάλο τμήμα της λεωφόρου όπου υπάρχουν τρία μεγάλα Σ/Μ.

Κανείς βέβαια, με πρώτη τη δημοτική αρχή που ουσιαστικά πρέπει να προστατεύει τη ζωή των πολιτών της, ενδιαφέρονται για την ελάχιστη και μη δαπανηρή επέμβαση, να συνετίσουν τον αδιάφορο επαγγελματία ώστε να ελευθερώσει το χώρο που προορίζεται για πεζοδρόμιο ώστε να βαδίζουν όσο το δυνατό πιο ακίνδυνα οι πεζοί.

Κανείς επίσης δεν ενδιαφέρεται, ούτε η δημοτική αρχή, ούτε η αντιπεριφέρεια ανατολικής Αττικής στην οποία ανήκει η Φλέμινγκ, για το όνειδος που παρουσιάζει, εκτός όλων των άλλων, η κεντρική αρτηρία ενός τουριστικού δήμου!

Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη συζήτησή μας με τον αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, τον οποίο ρωτήσαμε που βρίσκεται η υπόθεση του προγραμματισμένου, έτσι γνωρίζαμε ως σήμερα, έργου διάνοιξης της Φλέμινγκ, μας διαβεβαίωσε ότι θα ενημερωθεί πρώτα (συγχωρείται καθώς μόλις προ λίγων μηνών ανέλαβε καθήκοντα και είναι φυσικό να μη γνωρίζει τα επί μέρους προβλήματα) και θα μας απαντήσει.  

Έντονα προβληματιστήκαμε ωστόσο όταν ο κ. Φιλίππου αναρωτήθηκε που θα βρεθούν χρήματα για την υλοποίηση του έργου, ακόμα κι αν υπάρχουν ώριμες μελέτες, αφού στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για οδοποιίες.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, τότε η Ραφήνα έχει καταδικαστεί να ζει την πρωτόγονη κατάσταση του οδικού δικτύου της που θα εξακολουθήσει να δυσκολεύει  τις μετακινήσεις των πολιτών της, κυρίως από την ανευθυνότητα όσων ανέλαβαν κατά καιρούς τη διακυβέρνησή της.

Να σημειωθεί ότι ενημερώσαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το νέο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Ραφήνας-Πικερμίου κ. Παναγιώτη Καλφαντή, για το θέμα, μέχρι στιγμής όμως δεν βρήκε χρόνο όπως μας είπε να ασχοληθεί  μ’ αυτό. 

Ένα μείζονος σημασίας θέμα, που πάντα πετιέται στο καλάθι των αχρήστων από οποιαδήποτε δημοτική αρχή δυστυχώς.  

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα