20.1 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ενώ η εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης για τα παιδιά των εγκλωβισμένων προσφύγων ( χωρίς να αποκλείονται και μετανάστες) στο Μαραθώνα περί άλλων τυρβάζουν, ενώ ο «λαοφιλής» δήμαρχός τους κ. Ψηνάκη έλαμψε άλλη μια φορά δια της απουσίας του απ’ τη σύσκεψη που έγινε στο δήμο της Αθήνας με θέμα την εκπαίδευση των παιδιών Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓOΠΟΥΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ που διαβιούν σε χώρους φιλοξενίας, μεταξύ αυτών και στη κατασκήνωση του Αγ. Ανδρέα στη Ν. Μάκρη.  

Τη ίδια μέρα, δηλαδή τη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, συνεδρίασε και το τοπικό συμβούλιο της περιφερειακής ενότητας Ν. Μάκρης με θέμα συζήτησης τους φιλοξενούμενους εκεί πρόσφυγες, όπου παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ηλίας Ψηνάκης, εν αντιθέσει με την μεσημεριανή σύσκεψη στο δημαρχείο Αθήνας με ίδιο θέμα όπου ήταν απών.

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ όσων υποστηρίζουν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που διαμένουν οι πρόσφυγες με οικίσκους ή κοντέινερ ώστε να γίνει περισσότερο ανθρώπινη η διαβίωσή τους κι όσων επιμένουν στη τήρηση της απόφασης του Φεβρουαρίου για προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων έως την αρχή της κατασκηνωτικής περιόδου, όπου όμως έχει παραταθεί έως σήμερα και θα συνεχιστεί απ’ αόριστο όπως τουλάχιστον λένε πηγές μας απ’ την κεντρική διοίκηση.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να ενημερώσει τους παρόντες για το τι σχεδιάζεται ώστε να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, ίσως ανημέρωτος κι ο ίδιος αφού δεν έκανε το κόπο να συμμετάσχει στη πολύ σημαντική προαναφερόμενη σύσκεψη – τουλάχιστον για τους δήμους που ήδη φιλοξενούν πρόσφυγες – ή να στείλει κάποιον αντ’ αυτού, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις με αποτέλεσμα το χάος που επικρατεί να επεκτείνεται με κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων, όταν αποφασιστεί η φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολείο της περιοχής.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ

Εν αντιθέσει με το δήμαρχο, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Λιβαθινός, παρότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για τη σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία των Γ.Γ. των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίων Βασίλη Παπαδόπουλου και παιδείας Ιωάννη Παντή – αν ήταν ενήμερος θα είχε παραβρεθεί κατά δήλωσή του – δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το επίμαχο θέμα τονίζοντας:

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι φυλακισμένοι αλλά εγκλωβισμένοι στη πατρίδα μας, που επιθυμούν να φύγουν για τις χώρες όπου ήδη βρίσκονται οι οικογένειές τους ή να αναζητήσουν σ’ άλλες χώρες μια ασφαλέστερη ζωή μακριά απ’ το πόλεμο. Βάση αυτών είναι ανθρώπινο να τους συμπαρασταθούμε και να σταθούμε αλληλέγγυοι στα προβλήματά τους».

Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να εμποδιστεί η συνεχόμενη αυξητική ροή προς τη συγκεκριμένη δομή του Αγ. Ανδρέα (κατά πόσο βέβαια αυτό είναι εφικτό, αποτελεί το ζητούμενο του όλου θέματος). Προκάλεσε δε το δήμαρχο κ. Ψηνάκη να αναλάβει τις ευθύνες του υπογραμμίζοντας: «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που τους τοποθέτησαν στο συγκεκριμένο χώρο, σε συνθήκες που απ’ την αρχή ήταν κατώτερες των αναγκών των φιλοξενούμενων» αναφερόμενος βεβαίως στις σκηνές που τους στεγάζουν.

«Παράλληλα, συνέχισε, πρέπει να πιέσουμε τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να ξεκινήσει τάχιστα η προώθηση των εν λόγω προσφύγων στα κράτη επιλογής τους».

Και έκλεισε λέγοντας: «Η ταλαιπωρία και η δυστυχία αυτών των ανθρώπων να μην γίνεται από καμία πλευρά, μέσο αυτοπροβολής» υπονοώντας τον τρόπο που επέλεξε ο κ. Ψηνάκης να διαφημίσει μέσω του αγαπημένου του Instagram την υποδοχή των προσφύγων εικονιζόμενος στα χέρια των φαντάρων που βοήθησαν την εν λόγω υπόθεση.  

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα