18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Ως στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας Χριστού και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες. Έλαμψας εν τω κόσμω, δια του Μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων την σκοτόμαιναν, μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Απόψε, 9 Φεβρουαρίου, στο Μεγάλο Εσπερινό στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πανόραμα Ραφήνας, συλλειτούργησαν οι δύο ιερείς του μητροπολιτικού ναού της Παντοβασίλισσας Ραφήνας πατέρες Δημήτριος και Απόστολος.

Μετά τη λήξη του Εσπερινού ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι απ’ την οικογένεια του κ. Γιώργου Χριστόπουλου για την εορτή του γιου του Χάρη, όπως κάθε χρόνο. Ο κ. Χριστόπουλος, πρώην δήμαρχος Ρ-Π δέχτηκε τις ευχές του δημάρχου Ρ-Π κ. Πιστικίδη, ο οποίος παρακολούθησε τον Μέγα Εσπερινό, συνοδευόμενος απ’ τον αντιδήμαρχο κ. Παλπατζή.      

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια ενώ ο Άγιος ήταν ήδη113 ετών. Η αντοχή του κι η σειρά θαυμάτων που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια των βασανισμών του, έκαναν εκατοντάδες ανθρώπων να πιστέψουν και να δηλώσουν χριστιανοί. Τέλος πριν τον αποκεφαλισμό του όπως διέταξε ο ηγεμόνας ο Άγιος εκοιμήθη.

Το Άγιο λείψανο παρέλαβε η μακαρία Γαλήνη και το ενταφίασε μέσα σε χρυσή θήκη, αφού του έβαλε πολύτιμα μύρα και αρώματα. Κατόπιν το Άγιο και πανσεβάσμιο λείψανο του ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, μοιράστηκε χάριν ευλαβείας στους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα