27.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΚΑΡΙΚΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΚΑΡΙΚΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγίας Γκαρικά, όπου τιμάται η Ζωοδόχος Πηγή την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδας (η εβδομάδα μετά το Άγιο Πάσχα), μετά τη θεία λειτουργία άναψε για τα καλά το παραδοσιακό πανηγύρι με το χαρακτηριστικό όνομα, «Κορμπάνι». Κορμπάνι λοιπόν, που σημαίνει μοίρασμα του στιφάδου που ετοιμάζεται από βραδύς την παραμονή της εορτής, μέσα σε τεράστια καζάνια όπου βράζει μοσχαρίσιο κρέας με κρεμμυδάκια, μεσογείτικο κρασί, παραδοσιακή μουσική και φυσικά χορός μέχρι τελικής πτώσης.

Φέτος, μια χαρακτηριστική ανοιξιάτικη, ηλιόλουστη μέρα, ο λοφίσκος πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η εκκλησιά, μια μονόχωρη βασιλική με αμφικλινή κεραμωτή στέγη που παρά τις μετασκευές και τις διορθώσεις διακρίνονται πολλά στοιχεία από την αρχιτεκτονική ιστορία του ναού, πλημμύρισε από κόσμο που ήρθε να τιμήσει την Παναγιά, ακολουθώντας το πατροπαράδοτο έθιμο.  

Ο ναός της Παναγίας, που είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι κτισμένος με αργολιθοδομή με εμφανείς προσθέσεις παλαιοχριστιανικών μελών. Μπαίνοντας να προσκυνήσεις εντυπωσιάζεσαι απ’ τον άπλετο φωτισμό που μπαίνει απ’ την κεντρική θύρα, αλλά κι από τη βοηθητική στο κέντρο της βόρειας πλευράς και το πλήθος των πλατιών μονόβολων παραθύρων, που γεμίζουν το χώρο με ιερή κατάνυξη.

Στο μεγάλο περίβολο του ναού, δεκάδες μεγάλα τραπέζια είχαν στηθεί φιλοξενώντας τους πανηγυριστές, οι οποίοι περνούσαν απ’ το τόπο παρασκευής του στιφάδου, έπαιρναν τη μερίδα τους, αρκετά ενισχυμένη θα λέγαμε, το κρασί σε μικρά ή μεγάλα μπουκάλια ανάλογα με την παρέα, απολαμβάνοντας την ευωδιαστή  φύση, γευόμενοι τη νοστιμιά των εδεσμάτων, υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής και χορών.

Τι άλλο θέλει κανείς για να νιώθει ευτυχία, εν μέσω μάλιστα της δύσκολης περιόδου που περνά η πατρίδα;

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς επί της υποδοχής, με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αδάμη αεικίνητο να παρακολουθεί τα πάντα ώστε κανείς να μη μείνει παραπονεμένος. Ο έτερος αντιδήμαρχος Τάκης Τσίκλος στο τραπέζι που είχε κρατηθεί για τους αιρετούς καλεσμένους να περιποιείται τους πάντες.

Μεταξύ των παραβρισκόμενων διακρίναμε πολλούς δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας, με τον αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου παρόντα όπως συνηθίζει πάντα. 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα