21.4 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μαζευτήκαμε στον Πολυχώρο του δήμου, στο Πόρτο Ράφτη, για την 2η Γενική Συνέλευση της Παρέμβασης για την Κοινωνία και το Περιβάλλον.

Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε η Ρένα Καρρά και γραμματέας ο Σταμάτης Αρναούτης, ο οποίος κράτησε και τα πρακτικά. Τον απολογισμό για την περίοδο από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση μέχρι τώρα, έκανε το μέλος της απερχόμενης συντονιστικής επιτροπής, Σίμος Δημητριάδης.

Αρχικά αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση με τις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που συρρέουν στη χώρα καθημερινά και κάλεσε όποιον μπορεί να βοηθήσει, να μη διστάσει ειδικά τώρα που οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες από πριν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της “Παρέμβασης για τις παραλίες” τον Ιούνιο του 2014, με αφορμή το προωθούμενο ν/σ για τους αιγιαλούς, με μια ημερίδα, η επιτυχία της οποίας, μας όπλισε με το θάρρος να συνεχίσουμε και να πολεμήσουμε την αυθαιρεσία των συμφερόντων και την ανοχή των αρχών προς αυτά. Η εξέλιξη ήταν η “Παρέμβαση για την Κοινωνία & το Περιβάλλον”, μια ανοικτή δομή που έχει συντονιστική επιτροπή που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και η οποία υφίσταται μέχρι σήμερα.

Οι δράσεις μας ξεκίνησαν με αναφορές που κάναμε προς διάφορους φορείς, για την κατάσταση του παραλιακού μετώπου, κάποιοι από τους οποίους ανταποκρίθηκαν, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, που παρέπεμψε τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του Λ.Τ. και την προϊστάμενη της ΚΥΔ για παράβαση καθήκοντος. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να παραπεμφθούν τα μέλη και του σημερινού Δ.Σ. του Λ.Τ. Προσπαθούμε να πολεμήσουμε τη διάθεση του Λ.Τ. να εμπορευματοποιήσει όλη την παραλία και να νομιμοποιήσει αυθαίρετες κατασκευές. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η συνεχής και έντονη παρουσία μας στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Λ.Τ.

Μέσα στις δράσεις μας είναι οι ανακοινώσεις που βγάλαμε για διάφορες αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης του Λ.Τ., όπως το κλάδεμα-πετσόκομμα των ευκαλύπτων σε Καλό Γιαλό και Αυλάκι, η εκδικητική αφαίρεση θέσης μικροπωλητή στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου, αλλά και η προσπάθεια απαγόρευσης της παρουσίας μας στα συμβούλια του Λ.Τ., κατόπιν προτροπής του Λιμενάρχη Πόρτο Ράφτη και η οποία ήρθε σαν συνέχεια της αυθαίρετης άρνησης του προέδρου του Λ.Τ., να συζητηθεί αίτημα με θέμα το δικαίωμα λόγου των πολιτών, κατά τη διάρκεια των θεμάτων που τους ενδιαφέρουν, αίτημα που είχε κατατεθεί εγγράφως και με 29 υπογραφές.

Πέρα όμως από αυτά, διοργανώσαμε, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, ημερίδα που αφορούσε τα προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καλεσμένοι στην ημερίδα ήταν η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κουτσούμπα και ο μηχανικός περιβάλλοντος Δημήτρης Δαμάσκος, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Η συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα, είχε επαναληφθεί και παλιότερα, με την έκδοση κοινών ψηφισμάτων, τόσο με το θέμα των εργοστασίων βιομάζας, που είχαν εγκριθεί παραμονές εκλογών από τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και στο θέμα της λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας ΑΕΚΚ, στο χώρο των λατομείων και αποκατάστασης του χώρου, από τον λατόμο που το εκμεταλλευόταν.

Επίσης διοργανώσαμε συνάντηση για το θέμα των εισφορών που αφορούν την 4-5 Π.Ε. Πόρτο Ράφτη και από την οποία εκδόθηκε ψήφισμα που κοινοποιήθηκε στον Δήμο.

Τελειώνοντας τον απολογισμό, αναφέρθηκε στην δημιουργία ιστοσελίδας, με την βοήθεια του Γιώργου Τρουλινού, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση www.paremvasionline.gr. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε διαδικτυακό ραδιόφωνο και ίσως και έντυπο.

Η Ρένα Καρρά, κάνοντας τον οικονομικό απολογισμό της Παρέμβασης, τόνισε ότι από τις εθελοντικές προσφορές των μελών, έχουν μείνει πολύ λίγα χρήματα, τα οποία όμως πρέπει να αυξήσουμε, σε περίπτωση που θέλουμε να υλοποιήσουμε την πρόθεσή μας, να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής, στην επερχόμενη δίκη των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. του Λ.Τ.

Στην συζήτηση που ακολούθησε αποσαφηνίστηκε το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις συνεδριάσεις των ΝΠΔΔ του δήμου και έγιναν παρεμβάσεις για την κατάσταση στο λιμάνι και τον πεζόδρομο της Αγ. Μαρίνας, του οποίου η επισκευή χρονίζει και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ επικίνδυνη για ατυχήματα. Έγινε πρόταση για σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας προς το Λ.Τ.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Κωτούλας, είπε ότι έχουμε κάνει αρκετά θετικά, τα οποία θα μπορούσαν βέβαια να είναι και περισσότερα. Πρέπει να εκλείψει η μονομέρεια των θεμάτων που καταπιανόμαστε και να ανοίξουμε την θεματολογία έτσι ώστε να πιάσουμε όλα αυτά τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, κάτι που θα προσδώσει μεγαλύτερο βάρος στην κίνηση και τη δυνατότητα για πολιτική παρέμβαση. Είναι ουσιαστικό να υπάρξει ανανέωση στη συντονιστική επιτροπή και να δοθεί μεγάλο βάρος στις συναντήσεις, που είναι ανοικτές και παίρνουν αποφάσεις. Τελειώνοντας, τόνισε τη σημασία της εισόδου περισσότερου κόσμου στην Παρέμβαση.

Ο Δημήτρης Ιωακείμ, αφού έκανε μια αναφορά στο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών και τις αντιδράσεις που μπορεί να συναντήσει ακόμα και η αναφορά της πρόθεσης εγκατάστασής τους στην περιοχή, τόνισε ότι η Παρέμβαση ξεκίνησε καλά, με ένα καλό καταστατικό και θα πρέπει να έχει συνέχεια στη δράση της για να μην απογοητευτεί ο κόσμος που συμμετέχει ήδη.

Ο Νίκος Γεωργακάκης επεσήμανε ότι γενικότερα, σε πολλές κινήσεις, υπάρχει προβληματισμός για διάφορα θέματα και θέληση για δράσεις. Το ζήτημα είναι πως θα υλοποιηθούν αυτές, πως θα υπάρξει αποτελεσματικότητα. Η πρόταση που κατέθεσε ήταν να υπάρξει “χρέωση” για συγκεκριμένα θέματα σε ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, τα οποία στην επόμενη συνάντηση θα κάνουν απολογισμό των ενεργειών τους.

Η Ρένα Καρρά, αφού έκανε αναφορά στις δράσεις που έχουν γίνει για τους πρόσφυγες, στη συνέχεια αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της ενοχλητικής και επίμονης ομάδας, που έχει κτίσει η Παρέμβαση απέναντι στις αρχές, χωρίς όμως να συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην κοινωνία. Εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος. Επίσης αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από τις αρχές αλλά και από εκπροσώπους συμφερόντων, ότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε πιο επισταμένα το ζήτημα και να βγάλουμε προς τα έξω μια πιο επίσημη θέση που να αφορά το θέμα της ανάπτυξης. Για το ραδιόφωνο και το έντυπο, προκειμένου να προχωρήσει κάτι από αυτά, θα πρέπει να υπάρξει ομάδα “αφοσιωμένη” που θα αναλάβει να είναι εκεί, συνεπώς χρειαζόμαστε κόσμο, καθώς δεν μπορούν να γίνουν όλα από 5-10 άτομα.

Από την Άσπα Πλατσάκη επισημάνθηκε ότι λείπουν οι νέοι, όχι μόνο από τη δική μας κίνηση, αλλά γενικότερα και θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση προσέλκυσής τους.

Ο Σίμος Δημητριάδης παίρνοντας το λόγο, προκειμένου να απαντήσει σε κάποια σχόλια που ακούστηκαν, είπε ότι όσον αφορά τις παράνομες κατασκευές, που υπάρχουν στο λιμάνι και δεν κατεδαφίζονται, είναι θέμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Έκανε πρόταση για έγγραφη διαμαρτυρία προς την αναπληρώτρια του ΓΓ, κα Καρδαμίτση. Αναφερόμενος στην κατηγορία περί άρνησής μας στην ανάπτυξη του τόπου, επεσήμανε ότι ποτέ δεν είπαμε όχι για κατασκευή κάποιας πλατείας, κάποιου πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου ή κάποιου σχολείου. Όχι λέμε στην νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών και την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών με ξαπλώστρες. Υπάρχει κανονισμός για το πως μπαίνουν όλα αυτά, έτσι ώστε να παραμένει ο δημόσιος και κοινόχρηστος χαρακτήρας των παραλιών και απαιτούμε να εφαρμόζεται.

Για τον πεζόδρομο της Αγ. Μαρίνας είπε ότι έχει αφεθεί στην τύχη του, με το Λ.Τ. του δήμου να επικαλείται διάφορες δικαιολογίες, ενώ όταν ήταν για να πάρουν τις αποζημιώσεις για το ρέμα του Ερασίνου, ο δήμαρχος κίνησε γη και ουρανό.

Όσον αφορά την περίπτωση του “Yolo”, είπε ότι έχει μπει περίφραξη δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να έχει αναρτηθεί άδεια, θα πρέπει δε να ελεγχθεί κατά πόσο το οικόπεδο επηρεάζεται από τη γραμμή του αιγιαλού. Τελειώνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να οργανώσουμε τις δράσεις μας καλύτερα, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό στη συνέλευση, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, ο Κώστας Τουλγαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι η συνεργασία στις δράσεις των συλλογικοτήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με το Ιππικό Κέντρο και την ΣΜΠΕ που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια.

Μετά το πέρας της διαλογικής συζήτησης, ακολούθησε η εκλογή νέων μελών Συντονιστικής Επιτροπής. Τα νέα μέλη, των οποίων η θητεία είναι εξάμηνη, είναι:

  • Σεκερτζή Λένα
  • Ιωακείμ Δημήτρης
  • Χατζάκος Δημήτρης
  • Κοξ Μαρία Λη
  • Αρναούτης Σταμάτης

Μετά και το πέρας της εκλογής των νέων μελών, η συνέλευση θεωρήθηκε περαιωμένη.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα