22.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΔΥ - Κ.Υ. Ρ-Π ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ...

ΠΕΔΥ – Κ.Υ. Ρ-Π ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Από το τέλος Ιανουαρίου 2015, έχει παραδοθεί ανακαινισμένο εκ βάθρων, το ΠΕΔΥ – Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, που αποτελεί Πρότυπο για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Φροντίδας Υγείας, μετά από μεγάλη ιδιωτική χορηγία ύψους 2 εκ. ευρώ.

Είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονες Ιατροτεχνολογικές και Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.  Διαθέτει 22 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, επαρκές νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, που όλοι μαζί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση του πάσχοντα συνανθρώπου τους.

Λειτουργούν δύο άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, το Ακτινολογικό, με τραυματιολογικό ακτινολογικό μηχάνημα και υπερήχους και το Βιοπαθολογικό (Μικροβιολογικό), που πραγματοποιεί μία γκάμα 85 διαφορετικών εξετάσεων με δυνατότητα επέκτασης και καλύπτει έτσι το 90% των εργαστηριακών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εντούτοις το Υπουργείο Υγείας, παρά τις διαβεβαιώσεις  προηγούμενων ηγεσιών, δεν αποφασίζει να το αξιοποιήσει προς όφελος των μαστιζόμενων από την οικονομική ασφυξία πολιτών, αλλά αντίθετα παραμένει στα αζήτητα, με το να λειτουργεί μόνο σε πρωϊνό ωράριο (8:00 έως 15:00) και εκτός Σαββάτου, Κυριακής και άλλων αργιών.

Η 24ωρη λειτουργία του καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη, καθόσον θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά (λόγω εργαστηριακών υποδομών) τις ανάγκες της εφημερίας και θα περιορίσει κατά πολύ τις παραπομπές στα Νοσοκομεία. Αυτό θα είναι προς όφελος όλης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής, αλλά και των νησιών,  λόγω του λιμανιού.

Στις 18-12-2015 με αρ. πρωτ. 47031, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η απόφαση της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ, περί λειτουργίας ενός μόνο Κεντρικού εργαστηρίου που θα πραγματοποιεί όλες τις εξετάσεις, ενώ τα υπόλοιπα (μεταξύ αυτών και η Ραφήνα), θα πραγματοποιούν ένα μικρό αριθμό εξετάσεων και θα αποστέλλουν τα δείγματα για τις υπόλοιπες εξετάσεις, εκεί.

Με τη διαφορά ότι το Βιοπαθολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. Ραφήνας, είναι ήδη πολύ καλά οργανωμένο, με επαρκές ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και διαθέτει υψηλού επιπέδου αξιοπιστία. Ήδη καλύπτει τις εργαστηριακές ανάγκες των 5 από τα 8 Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και μιας Μονάδας ΠΕΔΥ, με ταχύτητα και αμεσότητα. Κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εξυπηρέτησε 8.500 ασθενείς και πραγματοποίησε 105.000 εξετάσεις.

Κάλλιστα, το Βιοπαθολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των Κ.Υ. της Ανατολικής Αττικής και των Μ.Υ. ΠΕΔΥ της περιοχής, τα οποία απέχουν χιλιομετρικά πολύ από το κέντρο.

Η υλοποίηση  της πιο πάνω απόφασης, θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση στο ελάχιστο και την υποβάθμιση της αποδοτικής αυτής μονάδας, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό όφελος για την Πολιτεία και εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτή είναι η προσπάθεια αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; !!!

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα