22.1 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης κατέθεσε σήμερα ρηξικέλευθη πρόταση με την μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Ο νεοεκλεγείς Βουλευτής, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα μιας δύσκολης περιοχής, όπως αυτή που εκλέγεται, η οποία μαστίζεται από την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών της, προτείνει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, σε επιδότηση εργασίας.

Η πρωτοποριακή αυτή πρόταση παρέχει τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε άνεργους πολίτες, με προοπτική μονιμότητας και στους εργοδότες «ένεση εργασιακής ρευστότητας».

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

ΘΕΜΑ: Πρόταση μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας

Οι απάνθρωπες μνημονιακές πολιτικές, ως γνωστό, δημιούργησαν κατά τα προηγούμενα έτη μία ζοφερή κοινωνική κατάσταση με τρομακτικό οικονομικό αντίκτυπο τόσο στους εργαζομένους, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έκλειναν κατά συρροή, ευρισκόμενες σε οικονομικό αδιέξοδο, δημιουργώντας παραλλήλως περισσότερους ανέργους, είτε καταγραφόμενους, είτε ΜΗ  καταγραφόμενους, όπως στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων που έπαυσαν την δραστηριότητα του, ΧΩΡΙΣ όμως δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ.

Η Πολιτεία, πλέον, προσπαθεί να ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΕΙ, εάν είναι δυνατόν, τις επιπτώσεις των πολιτικών αυτών τακτικών με παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της επιδοτούμενης απασχόλησης κλπ.

Ωστόσο, ειδικά στον τομέα της απασχόλησης είναι ανάγκη να γίνει μια τομή, που με ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ να βοηθά τους ανέργους, ώστε να ΕΠΑΝΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.

Πρέπει λοιπόν να έχει την δυνατότητα κάθε ένας άνεργος, που δικαιούται επιδόματος, να χρησιμοποιήσει το σύνολο του κονδυλίου αυτού, ώστε να επιδοτήσει την απασχόληση του ιδίου στον εργοδότη της επιλογής του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, με τη σύμφωνη βεβαίως γνώμη του τελευταίου.

Στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται προς τον εργαζόμενο το ποσό του επιδόματος, μειωμένου κατά 10%, ώστε να καλυφθεί η βασική ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης που σύμφωνα με τον ήδη ψηφισθέντα νέο ασφαλιστικό νόμο, προβλέπεται έκπτωση για εισοδήματα έως 13.000 ευρώ, κατηγορία στην οποία θα εντάσσεται κατά πλάσμα δικαίου και η παρούσα κατηγορία, ΧΩΡΙΣ το όριο κατώτερων εισφορών, αφού ούτως, ή άλλως κατά τη διάρκεια της ανεργίας τα ασφαλιστικά ταμεία ΟΥΔΕΝ εισέπρατταν.

Αναφορικά με την κάλυψη της υγειονομικής – φαρμακευτικής περίθαλψης, αυτή ούτως η άλλως κατά τη διάρκεια καταβολής του επιδόματος καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ – ΙΚΑ και νυν με το νέο ασφαλιστικό φορέα.

Με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία στον εργαζόμενο να επιδοτήσει την απασχόληση του εκεί, όπου πιστεύει, ότι αφενός θα αναπτύξει τις δεξιότητες του καλύτερα και αφετέρου ενδεχόμενα, μετά τη λήξη της επιδοτούμενης απασχόλησης του, να εξακολουθήσει να εργάζεται.

Από την άλλη πλευρά ο εργοδότης εισπράττει κατά αυτόν τον τρόπο μια «ένεση» εργασιακής ρευστότητας, που τον βοηθά να αυξήσει την παραγωγικότητα του με μηδενικό κόστος και ενδεχόμενα μέσα από την αύξηση αυτή να μπορέσει να εξασφαλίσει σε μόνιμη βάση μια ακόμα θέση εργασίας.

Να επισημανθεί, ότι ασφαλώς θα πρόκειται περί μερικής απασχόλησης, αφού το ποσό του επιδόματος- που κάθε ένας, αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης του και του προηγούμενου εργασιακού του βίου, δικαιούται – ΔΕΝ επαρκεί, μειούμενο μάλιστα κατά 10%, για να καλύψει τις προβλεπόμενες ελάχιστες αμοιβές για πλήρη απασχόληση.

ΜΕΤΑ ΤΑΥΤΑ ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μετατρέψετε το επίδομα ανεργίας ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

O Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Θ. Κατσίκης 


   

                                                                                                                                                                      Κωνσταντίνος Θ. Κατσίκης

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα