24.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Χάθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία γενικού νοσοκομείου ανατολικής Αττικής στο Νταού Πεντέλης, λόγω αποχαρακτηρισμού του υγειονομικού χαρακτήρα του, που ευτυχώς ξεπεράστηκε με το ευτυχές αποτέλεσμα της παράδοσης-λειτουργίας του πρότυπου πανελλαδικά Κ.Υ. Ραφήνας, με τη λειτουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. 

Δεν ήταν μια απλή τελετή κοπής πίτας η σημερινή, (Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015), στο Κ.Υ. Ραφήνας, καθώς ήταν φορτισμένη από ανάμεικτα συναισθήματα, με κυρίαρχο τον ενθουσιασμό για την παράδοση του ολοκληρωμένου έργου ανακαίνισης των δύο πτερύγων των παλαιών εξωτερικών ιατρείων του πάλαι ποτέ Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Αλλά και της συγκίνησης, με την εκλογική διαδικασία εν εξελίξει, απ’ τον πιθανό αποχωρισμό ενός ικανότατου ανθρώπου του υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Σωτήρη Ζώτου, ενός πολύτιμου φίλου που πάλεψε άοκνα αυτά τα δυόμιση χρόνια εναντίον πολλών εμποδίων για να ευοδωθεί το σημερινό αποτέλεσμα παράδοσης ενός Κ.Υ. πρότυπου ανά την Ελλάδα.

Απολογισμός – αποχαιρετισμός υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ Σωτήρη Ζώτου

Ένα απολογισμό, που έμοιαζε πολύ με πιθανό αποχαιρετισμό απ’ τη θέση που κατέχει, διάλεξε ο κ. Ζώτος στην ομιλία του προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Κ.Υ., καθώς η εκδήλωση κρατήθηκε αυστηρά σε περιορισμένα πλαίσια, για να μη γίνει βορά στην εκλογική ‘’λαιμαργία’’ τρεις μέρες προ των εκλογών.

Μόνος παρών ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη απ’ τον προκάτοχό του κ. Χριστόπουλο, για να προχωρήσει την πορεία ολοκλήρωσης ενός πολυχώρου υγείας, με πινελιές πολιτισμού από τη δημιουργία στις άπειρες κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείου, ενός ιστορικού μουσείου του οικισμού της Διασταύρωσης, του παλιού σανατορίου και των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλητισμού με την αξιοποίηση – ανάπλαση του ποδοσφαιρικού γηπέδου και του κλειστού γυμναστηρίου που υπάρχουν στο χώρο.

Κι όλα αυτά προχώρησαν χάρη στην παρουσία του Σωτήρη Ζώτου στη συγκεκριμένη θέση ευθύνης στην 1η ΥΠΕ, στις ιδιαίτερες γνώσεις του λόγω προσωπικού ξεψαχνίσματος του επίμαχου θέματος, στην ευτυχή συγκυρία γνωριμίας του τ. δημάρχου Ρ-Π κ. Χριστόπουλου με τον μεγάλο ευεργέτη κ. Θανάση Μαρτίνο και σε μια χούφτα πολιτών που καθένας απ’ το μετερίζι του, ιατρικό ή δημοσιογραφικό, βοήθησε να μη χαθεί ο υγειονομικός χαρακτήρας των 460 στρεμμάτων του πρώην ΠΝΑ, που όπως είπε ο κ. Ζώτος είχε αποχαρακτηριστεί ως τέτοιος χωρίς να το πάρει κανείς είδηση, όταν έγινε ο χαρακτηρισμός του δασικού του Πεντελικού όρους.   

Για αλήθειες που καίνε, μίλησε ο κ. Ζώτος απαλλαγμένος πλέον από οποιουσδήποτε ενδοιασμούς, με πρώτη αλήθεια την παρουσία του, ακάλεστος όπως τόνισε, στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει το τοπικό γραφείο της ΔΗΜ.ΑΡ. για την ανάδειξη της ανάγκης ίδρυσης φορέα αυξημένης  πρωτοβάθμιας φροντίδας με προοπτική μετατροπής στο μέλλον σε πλήρη νοσοκομειακή μονάδα, στον εν λόγω χώρο. Έκτοτε ο κ. Ζώτος συνεπικουρούμενος απ’ τη σημαντική βοήθεια του τότε δημάρχου κ. Χριστόπουλου για τη δωρεά εκατομμυρίων ευρώ του μεγάλου ευεργέτη, έφθασε στη σημερινή πραγματικότητα.

Η αλήθεια που σκοτώνει.

Χάθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ για δημιουργία νοσοκομείου ανατολικής Αττικής στο συγκεκριμένο χώρο, επειδή ο τότε υπουργός υγείας, πιθανά επειδή δεν γνώριζε το αντικείμενο, υπέγραψε τον αποχαρακτηρισμό του υγειονομικού χαρακτήρα της έκτασης, που εμφανίστηκε ξαφνικά στο χάρτη του πεντελικού όρους ως δασική, αφού κανείς δεν ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα 460 στρέμματα ανήκαν σε νοσοκομείο. Κάτι που ξεπεράστηκε από προσωπικές παρεμβάσεις του υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Ζώτου που πήρε το θέμα  κυριολεκτικά πάνω του, με δικαιολογημένη την όποια συγκίνηση τον διακατείχε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.     

Η σημαντική αλήθεια, άγνωστη για πολλούς, ο πόλεμος που δέχτηκε ο ίδιος ο δωρητής, τον οποίο προσπάθησαν διάφοροι για μικροπολιτικούς λόγους να σταματήσουν, διαδίδοντας ότι το έργο γίνεται για την προώθηση της ήδη εκλεγμένης βουλευτίνας κόρης του.

Τίποτε ωστόσο ευτυχώς δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει αυτό το έργο ζωής για χιλιάδες πάσχοντες συνανθρώπους μας, που δεν μπορούν να απευθύνονται πλέον στην ιδιωτική παροχή υγείας εν μέσω της σημερινής συγκυρίας.

Πρότυπο πανελλαδικά το Κ.Υ. Ραφήνας

Εξαιρετικά σημαντική είδηση ότι στο Κ.Υ. Ραφήνας, λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, που σημαίνει: ο ασθενής με ένα προσωπικό κωδικό που θα έχει, θα μπορεί οπουδήποτε κι αν βρεθεί για περίθαλψη να έχει ηλεκτρονικά όλο το ιστορικό του, εξετάσεις ακτινολογικές, μικροβιολογικές, διαγνώσεις κλπ. στη διάθεση του θεράποντος ιατρού του. Η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία είναι ακόμα μια δωρεά του μεγάλου ευεργέτη.

Εν κατακλείδι ένα πρότυπο πανελλαδικά Κ.Υ. παραδόθηκε στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στη Ραφήνα. Ένα μοναδικό έργο που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ μέσω ΣΔΙΤ και αποδεικνύει ότι αν συνεργάζεται σωστά το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται θαύματα, όπως αυτό του Κ.Υ. Ραφήνας. 

Ένα μοναδικό έργο πρωτοβάθμιας υγείας, που αναμένει κι η επόμενη προϊσταμένη αρχή να δείξει την ίδια ευαισθησία και αυταπάρνηση για την περαιτέρω απρόσκοπτη λειτουργία του σε 24ώρη εφημερία όπως έχει ήδη διασφαλιστεί, όπως είπε ο κ. Ζώτος. Ακόμα επαφίεται στην εργατικότητα του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του κέντρου η διάδοση της φήμης του.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα