29.7 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ν.ΜΑΚΡΗΣ – ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΥ;

ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ν.ΜΑΚΡΗΣ – ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΥ;

Απρόβλεπτη εξέλιξη έχει το έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» σύμφωνα με το Νόμο 3175/2003, όπως έχει χαρακτηριστεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Νέας Μάκρης με τον Πολυπόταμο Ευβοίας, καθώς οι εργασίες της υπόγειας διασύνδεσης των υποθαλάσσιων καλωδίων που βγαίνουν στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης με τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ανατολή της Ν. Μάκρης, ξεκίνησαν αλλά διακόπηκαν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα στις 10 Ιουνίου.

Φυσικό επακόλουθο ήταν η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας που απειλεί με προσφυγή στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Διοικητικές αρχές, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, κατά του δήμου Μαραθώνα που σταμάτησε τα έργα εκσκαφής μετά από καταγγελίες πολιτών για πιθανές βλάβες της υγείας τους απ’ το επιχειρούμενο έργο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η κατασκευή του έργου αποτελεί την ολοκλήρωση πολυετούς προσπάθειας της Πολιτείας, αρμόδιων φορέων και επενδυτών ΑΠΕ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η ΑΔΜΗΕ ΑΕ που είναι αρμόδια για τη διαχείριση του δικτύου υψηλής τάσης, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Πολιτείας για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επισημαίνεται ότι, το κόστος της διασύνδεσης ξεπερνά τα € 80 εκατ., ενώ οι επενδύσεις των ΑΠΕ που συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο έργο ξεπερνούν τα € 700 εκατ.

Η διαδικασία πόντισης των ηλεκτρικών καλωδίων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Εύβοιας και της Νέας Μάκρης ξεκίνησε το Μάρτη του 2013 και ολοκληρώθηκε σύντομα. Το κόστος της διασύνδεσης ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και η κατασκευή της θα διευκολύνει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα που είναι εγκατεστημένα στη Νότια Εύβοια.  

Με την ολοκλήρωση της εναέριας γραμμής μέχρι τη Νότια Εύβοια και την εγκατάσταση των υπογείων καλωδίων στη Νέα Μάκρη το έργο υπολογιζόταν να έχει ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο να ηλεκτριστεί πριν από το τέλος του 2013.

Όπως φαίνεται όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού το 2014 έχει διανύσει ήδη τη μισή του διάρκεια και το έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά έχει ΄΄κωλύσει΄΄ στις δικαιολογημένες ή όχι θα φανεί στο μέλλον, αντιρρήσεις  της τοπικής κοινωνίας, που όπως συμβαίνει συνήθως χωρίς επαρκή ενημέρωση φοβάται τα χειρότερα για το περιβάλλον και συνεπώς τη ζωή της.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το δικηγόρο της νέας δημοτικής αρχής, κ. Παραρά, η οποία καλείται να λύσει το Γόρδιο δεσμό, ώστε ούτε να παρεμποδιστεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την οικονομία της χώρας, αλλά ούτε και να γίνει εις βάρος της υγείας των πολιτών, μας διαβεβαίωσε ότι ο νέος δήμαρχος κ. Ηλίας Ψινάκης επιφυλάσσεται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, πριν ενημερωθεί ενδελεχώς για το θέμα. Προς τούτο έχει δώσει σαφή εντολή να αναζητηθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες παρότι έχουν ζητηθεί ήδη δεν τις έχουν πάρει στα χέρια τους ακόμα. Αν οι μελέτες αυτές δεν έχουν τηρηθεί κατά γράμμα απ’ την εργολήπτρια εταιρεία θεωρείται αυτονόητο ότι το έργο θα σταματήσει μέχρις ότου τηρηθούν κατά γράμμα οι προϋποθέσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Στην συγκέντρωση-ενημέρωση επί του θέματος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο δημοτικό κατάστημα Ν. Μάκρης, με την ως άνω θέση της νέας δημοτικής αρχής συμφωνεί και η επιτροπή κατοίκων που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση του εν λόγω έργου. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα