16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΥΛΟ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΥΛΟ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ενεργώντας σύμφωνα με την παλιά, καλή πρακτική, ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, έφερε στο δημοτικό του συμβούλιο το μέγα θέμα της όδευσης των λυμάτων όλου του δήμου του στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, θεωρώντας ότι μια ανάσα προ των εκλογών θα μπορούσε να ‘‘εκβιάσει’’ την υπογραφή μιας λύσης που προσκρούει στην άρνηση των όμορων με την Ψυττάλεια δήμων.

Η ενέργειά του αυτή δυσαρέστησε τον συνάδελφό του δήμαρχο Σαρωνικού, ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την όδευση των λυμάτων των τριών κοινοτήτων του δήμου του, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, προς ΚΕΛΨ. Δυσαρέσκεια που εκφράστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη του κ. Σωφρόνη , ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει ενεργήσει στο επίμαχο θέμα, χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τον συνάδελφό του της Παλλήνης, κάτι που δεν έπραξε εν προκειμένω ο κ. Ζούτσος.

Όπως φαίνεται όμως η ενέργεια του κ. Ζούτσου δυσαρέστησε σφόδρα και την υφυπουργό και υποψηφία βουλευτή Αττικής κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία σε απάντηση που απευθύνει στον κ. Ζούτσο, αναφέρει με πικρία την επίθεση του δημάρχου στο ΠΑΣΟΚ που τον ανέδειξε στη θέση του και μετακυλίει την ευθύνη του ναυαγίου στην κ. Δούρου και το ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πάγια τακτική των πολιτικών οποιουδήποτε κόμματος, που ενεργούν μικροπολιτικά προς άγρα ψήφων, χωρίς να υπολογίζουν τον αντίκτυπο των υποσχέσεων τους, που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων περιοχών, όπως ακριβώς γίνεται στην προαναφερόμενη περίπτωση.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση όδευσης των λυμάτων των δύο δήμων, Παλλήνης και τριών κοινοτήτων του Σαρωνικού, προς Ψυττάλεια έγινε επί υπουργίας Βορίδη και δημιούργησε μέγα θέμα σε πολλούς δήμους όπως: Σπάτων-Αρτέμιδας & Ραφήνας-Πικερμίου που αντιτίθεντο στη δημιουργία ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και στράφηκαν προς Ψυττάλεια παρότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στο σχεδιασμό, εγκαταλείφτηκε η σχεδόν έτοιμη λύση βιολογικού στη θέση Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας και φυσικά στην άρνηση περαιτέρω επιβάρυνσης των όμορων δήμων της Ψυττάλειας, οι οποίοι αντιδρούν σθεναρά σ’ αυτή την προοπτική.

Η παρέμβαση αυτή Βορίδη με σκοπό την ικανοποίηση ψηφοφόρων του στην Περιφέρεια Αττικής συνέτεινε τα μέγιστα στην καταστολή οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης του αποχετευτικού προβλήματος στους προαναφερόμενους δήμους, οι οποίοι απειλούνται και με τα υπέρογκα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν.

Ακολουθεί η επιστολή-απάντηση της κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου προς τον δήμαρχο Παλλήνης κ. Θανάση Ζούτσο:     

«Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών λόγω της έλλειψης αποχέτευσης.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ, του ΥΠΕΚΑ, των Βουλευτών της Αττικής και Αυτοδιοικητικών παραγόντων, προωθήθηκε μία άρτια τεχνικά και περιβαλλοντικά λύση για την αποχέτευση λυμάτων της Παλλήνης, της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φώκαιας και της Σαρωνίδας στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Προκειμένου να λυθεί η εκκρεμότητα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κατόπιν πρωτοβουλίας μου έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη με το Δήμαρχο Παλλήνης, το Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ και Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Τριάντη και υπηρεσιακούς παράγοντες στην οποία συμμετείχα και η ίδια!

Επειδή παρά τη συμφωνία που υπήρξε, το ζήτημα δεν επιλύθηκε άμεσα, απηύθυνα προσωπική επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ στις 15-01-2015, με την οποία τον κάλεσα να υπογράψει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων άμεσα και του εξέθεσα τους λόγους επείγοντος.

Δυστυχώς, αντί της σύμπλευσης του Δημάρχου Παλλήνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει τόσο η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου όσο και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με έκπληξη έλαβα γνώση της καταγγελίας του, στην οποία με αφορμή την αποχέτευση εξαπολύει επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, του πολιτικού χώρου που τον στήριξε και τον ανέδειξε και επιδιώκει εκμεταλλευόμενος αθέμιτα την ιδιότητά του να επηρεάσει την ελεύθερη βούληση των δημοτών της Παλλήνης στις επικείμενες εκλογές.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου  οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, την ευρωπαϊκή της πορεία, την ανάκαμψη και την τελική έξοδο από την κρίση. Από την άλλη πλευρά η σοβαρότητα των τοπικών προβλημάτων, όπως αυτό της αποχέτευσης, πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις της περιοχής που σε μεγάλο βαθμό συναινούν για την αντιμετώπιση τους.

Παρόλα αυτά, και  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της επίλυσης του αποχετευτικού, λόγω των αντιδράσεων των στελεχών του στον Πειραιά, ενώ το ίδιο έχει πράξει και η κα Περιφερειάρχης, ο κύριος Δήμαρχος κλείνει προεκλογικά το μάτι και δίνει προκαταβολικά τα διαπιστευτήριά του στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως  υπεύθυνο!

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δοθεί σημαντικές λύσεις σε άλλες περιοχές του τόπου μας όπως η υπογραφή του ΓΠΣ της Βάρης, η χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων για το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο της Ανατολικής Αττικής που είναι το ρέμα του Ερασίνου, το αντιπλημμυρικό στο ρέμα Ξηρού στο Κορωπί και πολλά άλλα.

Θα μπορούσε και η αποχέτευση της Παλλήνης να έχει την ίδια τύχη αν ο Δήμαρχος της περιοχής δεν επέλεγε τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τους εκβιασμούς  που όξυναν το κλίμα και υπονόμευσαν τη δυνατότητα εύρεσης συναινετικής λύσης αγνοώντας το πραγματικό συμφέρον των δημοτών.

Σε ότι με αφορά,  επιλέγω να αγνοήσω τους αήθεις πολιτικούς εκβιασμούς του κυρίου Δημάρχου. Δεσμεύομαι ότι το θέμα θα λυθεί. Δεσμεύομαι  να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, όπως έκανα μέχρι τώρα για την επίλυση των προβλημάτων της ΑΤΤΙΚΗΣ».

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα