16.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Για πρώτη φορά φέτος, μετά τον Μεγάλο Εσπερινό στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στον εορταζόμενο Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης στο περίβολο της Παντοβασίλισσας και την αρτοκλασία, έγινε περιφορά της εικόνας με στάση στο λαογραφικό μουσείο Ραφήνας όπου εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής.

Ήταν μια πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβύτερου του ιερού ναού της Παντοβασίλισσας παπά-Δημήτρη σε συνεργασία με το σύλλογο Τριγλιανών, ώστε να τιμηθεί ο εκ Τριγλίας εθνομάρτυρας, όπως και το μικρασιατικό στοιχείο της πόλης στο χώρο του λαογραφικού μουσείου στο σπίτι της Τρίγλιας, όπου βρίσκεται προτομή του Εθνομάρτυρα και του Φίλιππου Καβουνίδη τα πλοία του οποίου έσωσαν χιλιάδες συμπατριώτες του με τη μεταφορά τους στη νέα πατρίδα τους, τη Ραφήνα.

Η πρόεδρος του συλλόγου Τριγλιανών Θωμαΐς Αρβανιτίδη καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους που κατέκλυσαν τη μεγάλη αυλή του μουσείου, το δήμαρχο Ρ-Π κ. Πιστικλίδη, το πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλη, τους αντιδημάρχους κα Τσεβά, κους Παλπατζή & Καλφαντή, το πρόεδρο του ΔΟΠΑΠ κ. Δουβίτσα, όλους όσους βοήθησαν στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Θανάση Μαρτίνο, τον οποίο αποκάλεσε «καλό μας φίλο» δωρητή δύο παραδοσιακών φορεσιών και στη θυγατέρα του, βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γεωργία Μαρτίνου, η οποία επισκέφτηκε το λαογραφικό μουσείο προ ολίγων ημερών και έτυχε της φιλοξενίας του Δ.Σ. του συλλόγου. Επίσκεψη που ευχαρίστησε και τις δύο πλευρές.

Μετά τη μικρή αναφορά στο βίο του Αγίου, η κ. Αρβανιτίδη κάλεσε το δήμαρχο κ. Πιστικίδη και το πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλη να παραδώσουν αναμνηστικές πλακέτες σε δύο μέλη του συλλόγου που έχουν προσφέρει επί χρόνια, την κ. Σοφία Πικουλίδη και τον κ. Γιώργο Κούτρη.

Η συγκίνηση περίσσεψε και τα μάτια δάκρυσαν, όταν στο video wall εμφανίστηκαν τρία αγαπητά πρόσωπα, τρεις Τριγλιανοί που έφυγαν για το ουράνιο ταξίδι τους αυτή τη χρονιά, την γιαγιά Ελευθερία Γιαρένη που έφυγε πλήρης ημερών στα 101 χρόνια της, το κυρ-Μήτσο τον Καπάντρια που ήταν το πρώτο μωρό που ήρθε στο κόσμο μετά την εγκατάσταση των προσφύγων γονιών του το ΄22 μέσα σε μια ταπεινή σκηνή και το Γιάννη Γιάνναρο που διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του συλλόγου.

Η βραδιά κύλησε όμορφα με παραδοσιακό κέρασμα και όμορφα μικρασιάτικα τραγούδια απ’ τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας. 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα