17.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Υ.ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Υ.ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

28η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, είναι η μέρα που διάλεξε ο σύλλογος «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδος» να κόψει την πίτα του και να βραβεύσει παράλληλα χορηγούς κι εθελοντές που στέκονται δίπλα στις δράσεις του συλλόγου προς όφελος των ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, αλλά και ασθενείς που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο θάρρος την πάθησή τους.

Χτες λοιπόν στον ξενώνα που διατηρεί ο σύλλογος στην Κυψέλη, η πρόεδρος του συλλόγου κα Ιωάννα Αλυσανδράτου και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, υποδέχτηκαν τους εθελοντές που υποστηρίζουν το έργο τους, αλλά και τους ιδιαίτερους καλεσμένους, οι οποίοι βραβεύτηκαν για τη ποικίλη στήριξη που παρέχουν στην έρευνα, την υποστήριξη, αλλά και την δημοσιοποίηση της σπάνιας αυτής νόσου που πολλές φορές έχει μοιραία κατάληξη.  

Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου κας Αλυσανδράτου – αποτελεί την ψυχή του συλλόγου – η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ακολούθησε η απονομή των βραβείων που ξάφνιασε ευχάριστα. Στην όμορφη αυτή «οικογενειακή» θα λέγαμε μάζωξη, αφού οι ασθενείς, οι φροντιστές τους κι οι εθελοντές αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια με κοινό παρονομαστή την νόσο της Π.Υ. παρευρέθηκαν επίσης:

Ο Παθολόγος – Εντατικολόγος αναπλ. καθηγητής του ΠΓΝ Αττικόν Στέλιος Ορφανός με την σύζυγό του, συνοδευμένοι απ’ τον καθηγητή  ιατρικής Dr David Langleben ανώτερο ερευνητής, Ινστιτούτο Lady Davis, Διευθυντή του Πανεπιστημίου McGill , Τμήμα Καρδιολογίας, Κέντρο Πνευμονικής Αγγειακής Νόσου, προσωπικό φίλο τους, ο οποίος παραβρέθηκε για δεύτερη χρονιά στην κοπή πίτας του συλλόγου, αφού κατά σύμπτωση επισκέπτεται την Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Οι δύο καθηγητές στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή τους αναφέρθηκαν στις άοκνες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας στην καταπολέμηση της νόσου της Π.Υ.

Τα βραβεία που δόθηκαν σε κάθε βραβευόμενο ήταν ένας κορνιζαρισμένος τίτλος κι ένα μεγάλο ρολόι, επειδή «ο χρόνος μετρά όταν έχεις Πνευμονική Υπέρταση».  

Το βραβείο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης για την υποστήριξη του προγράμματος “BPA” υπό τον καθηγητή Matsubara, δημιουργώντας μαζί μας την πιο σπουδαία γέφυρα ζωής για τους Έλληνες ασθενείς με ΧΘΠΥ, απονεμήθηκε στην φαρμακευτική εταιρεία ELPEN και το παρέλαβαν οι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας Σταύρα Μαρλαντή και Γιάννης Αγγελίδης.  

Το βραβείο Ευαισθητοποίησης Κοινού για την συνεχή ενημέρωση του κοινού για τη νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης και τα δρώμενα του Συλλόγου απονεμήθηκε στην συντάκτρια του kirkinews. gr Αγγελική Ραγκούση.

Το βραβείο προσφοράς για την ανιδιοτελή συνεισφορά στον Έλληνα Ασθενή με Π.Υ. απονεμήθηκε στην νοσηλεύτρια Ζωή Τσιοβόλου. Στην νοσηλεύτρια – εμψυχώτρια των ασθενών που υποβάλλονται συχνά σε καθετηριασμό μέτρησης της Π.Υ. η οποία βρίσκεται πάντα κοντά τους με χαμόγελο.

Το βραβείο Εθελοντισμού για την αφοσίωσή της υπέρ του έργου του συλλόγου ασθενών με Π.Υ. απονεμήθηκε στην εθελόντρια Ελευθερία Σκλαβούνου.

Το βραβείο Έρευνας & Θεραπείας για την συνεισφορά του στην θεραπεία των Ελλήνων ασθενών με Χρόνια Θρομβοεμβολική Π.Υ. απονεμήθηκε στον επεμβατικό καρδιολόγο Παναγιώτη Καρυοφύλλη, τον γιατρό που έχει εκπαιδευτεί δίπλα στον Ιάπωνα καθηγητή Matsubara στην πρωτοπόρα μέθοδο “BPA”, δηλαδή στην διάνοιξη των φλεβικών αρτηριών των πνευμόνων, με την τοποθέτηση stent.

Το βραβείο Θάρρους για την υποδειγματική συμπεριφορά της ως ασθενής με Π.Υ. καθορίζοντας την εξέλιξη της νόσου της απονεμήθηκε, στην ασθενή Μαριάννα Παρτάλη.

Τέλος το βραβείο Μνήμης για τη δύναμη ψυχής που επέδειξε στον άνισο αγώνα με τη δύσκολη νόσο της Π.Υ. τιμώντας τον Στέλιο Μπάρλα, το βραβείο παρέλαβε ο αδελφός του. Ο αείμνηστος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων χωρίς δυστυχώς να καταφέρει να δεχτεί το μόσχευμα.

Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε η κοπή της πίτας. Τυχερή αποδείχτηκε η Θεολογία Καλαμπούκα απ’ την Σιάτιστα Κοζάνης στην οποία έπεσε το φλουρί που εξαργυρώθηκε μ’ ένα κομψό ρολόι χειρός.

Κι επειδή οι πρωτοτυπίες εξιτάρουν την πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου χαρίζοντας μια ευχάριστη νότα σ’ όλες τις εκδηλώσεις, μοιράστηκαν ροζ για τις γυναίκες και μπλε για τους άντρες πλαστικά γαντάκια ώστε να σηκώσουν όλοι ψηλά τυπωμένα σποτάκια σε πινακίδες σχετικά με την ημέρα που γιορταζόταν.

Μια ακόμα οικογενειακή στιγμή που οφείλεται στην ευρηματικότητα των συντελεστών της μεγάλης προσπάθειας του συλλόγου, εκτός των πολύ σοβαρών προσπαθειών που γίνονται για την εξέλιξη καλών ειδήσεων προς καταπολέμηση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που επιβραβεύτηκε κι απ’ τον καθηγητή κο Ορφανό ο οποίος τόνισε την εξαιρετική πορεία του συλλόγου.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα