21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κου Πέτρου Φιλίππου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2014 και το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση πλημμύρων, χιονοπτώσεων και σεισμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρχικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αντιπυρική περίοδος που ολοκληρώθηκε και τόνισε ότι ο απολογισμός είναι θετικός για την περιοχή της ΠΕΑΑ. Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα, σε όποιο συμβάν της ζητήθηκε και σε στάδιο επιφυλακών (δείκτης επικινδυνότητας για φωτιά τέσσερα). Ευχαρίστησε τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την αστυνομία για το πολύτιμο έργο που συντελεί τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και τους εθελοντές που αποτελούν βασικό κομμάτι στο κρίκο της πυρόσβεσης.

Σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα έργα και τις μελέτες που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Αναφέρθηκε στον καθαρισμό των ρεμάτων, στην άρση των καταπτώσεων πρανών ρεμάτων (αφορά το Μέγα ρέμα Ραφήνας και τον Ασωπό ποταμό), τον καθαρισμό και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών στις οδούς, τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Παιανία, την Ανάβυσσο, την Αγία Μαρίνα Κρωπία, την Άνοιξη, την ανακατασκευή της γέφυρας από την οποία διέρχεται το Μέγα Ρέμα Ραφήνας, στη Λ. Σπάτων, τον αγωγός ομβρίων υδάτων που θα κατασκευασθεί στην οδό Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη, στην εκπονηση μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή Βουρλέζα στο Πόρτο Ράφτη καθώς και για την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των βασικών ρεμάτων της ΠΕΑΑ.

 

Επίσης ζήτησε από τους εκπροσώπους των νέων διοικήσεων των Δήμων να καταθέσουν στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ, ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες ενόψει της έγκρισης του νέου προγράμματος της Περιφέρειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια μέσω των υπηρεσιών της (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ) ανταποκρινόμενη άμεσα στα αιτήματα για παροχή βοήθειας στο Δήμο Αχαρνών κατά τη διάρκεια των πλημμυρών την 24η Οκτωβρίου.

Ακολούθησε αναφορά σχετικά με τις αρμοδιότητες των φορέων όσον αφορά στη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων και την αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο.

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, τόνισε ότι εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το μητρώο των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και αναφέρθηκε στα μηχανήματα έργου της Αντιπεριφέρειας που έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους. Επίσης προσδιορίστηκαν τα σημεία που θα βρίσκεται αλάτι.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Εντεταλμένη Σύμβουλός της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κα Ι. Τσούπρα η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη προσωπικού η υπηρεσία καθώς και για το σχεδιασμό της Δ/νσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της χειμερινής περιόδου. Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων. Για τον απολογισμό της δράσης του Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΑΑ κατά την αντιπυρική περίοδο παρουσιάζοντας τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, μίλησε αναλυτικά ο κ. Γιώτης, προϊστάμενος του τμήματος

Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Α.Α. κος Ι. Ασπρουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη υλοποιούνται σχετικά με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αγωγούς ομβρίων, τον έλεγχο και αποκατάσταση γεφυρών, καθώς και το έργο καθαρισμού φρεατίων που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ αναγνώρισαν τα καλά αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την μέχρι τώρα συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατ. Αττικής και τη Δ/νση Τεχνικών Έργων.

Τέθηκαν τα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναφέρθηκαν οι τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, ο συντονισμός των ενεργειών αποχιονισμού, η προμήθεια αλατιού, η επισήμανση ιδιαίτερα επικίνδυνων σημείων, ο καθαρισμός των ρεμάτων και η αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε δασικούς δρόμους. Επίσης έγινε αναφορά σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της Απόφασης Απαγόρευσης της διέλευσης Πεζών και Οχημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο (περιοχή Σχοινιά). Ζητήθηκε από αρκετούς αντιδημάρχους η συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας

Στη συνεδρίαση επίσης παρευρέθησαν, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφ. Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Κος Α. Τζοϊτης, οι διοικητές από τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ν. Μάκρης, Λαυρίου, Κορωπίου, 12ου ΠΣ, 9ου ΠΣ, 6ου ΠΣ και Οινοφύτων, οι Αστυν. Δ/ντες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βοριοανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, οι Διοικητές και εκπρόσωποι των τμημάτων Τροχαίας Αγ. Παρασκευής, Καπανδριτίου – Μαλακάσας, Κηφισίας, εκπρόσωπος από το 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Πάρνηθας, εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Ραφήνας, Λαυρίου και Χαλκίδας, ο εκπρόσωπος από τη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι Δασάρχες Λαυρίου, Πεντέλης, Καπανδριτίου και ο εκπρόσωπος του Δασάρχη Πάρνηθας, ο Δ/ντης Προγνώσεων της ΕΜΥ, οι Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και αρμόδιοι υπάλληλοι για την Πολιτική Προστασία από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας –Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Παιανίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού, εκπρόσωποι από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων της Ανατολικής Αττικής.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα