28.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;

Αντιδράσεις προκαλεί στην επιτροπή αγώνα κατά των ΧΥΤΑ, η συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Μαραθώνα, που έρχεται ως δεύτερο θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αφού όπως ισχυρίζεται η επιτροπή αγώνα δεν έχει τηρηθεί η προαπαιτούμενη δημόσια διαβούλευση.

Ένεκα τούτου η επιτροπή αγώνα κατά των ΧΥΤΑ καλεί τους κατοίκους να παραβρεθούν στην προαναφερόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Αναλυτικά:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις  28/01/2016, θα συζητηθεί  (2ο Θέμα)  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου μας.

Ένα νέο  σχέδιο του κου Δημάρχου , που παρουσιάζεται δημόσια για πρώτη φορά, ενώ με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (από τον Μάιο του 2015) έχουμε αποφασίσει και έχουμε αναθέσει  στον κ. Δαμάσκο, να εκπονήσει σχέδιο πάνω σε συγκεκριμένους άξονες  το οποίο εκπονήθηκε και έχει έγκαιρα και επίσημα καταθέσει ο Δήμος μας  στην Περιφέρεια.
Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στα εξής:

·         Στην από το Νοέμβριο του 2014 πρόταση των εργαζομένων του Δήμου μας,

·         Στα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας ( που συγκροτήθηκε με εντολή του Δημάρχου, Ιανουάριος 2015), που για αρκετούς μήνες εργάστηκε μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος 4042/12 για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στην ανταποδοτικότητα (ΠοΠ) , στην συνεργασία της κοινωνίας και εργαζομένων για διαλογή στην πηγή (ΔσΠ) και στο Δημόσιο – Δημοτικό χαρακτήρα της διαχείρισης, με μικρής κλίμακας (μηδενικής σχετικά όχλησης εγκαταστάσεις), με ελάχιστες (σχετικά) επενδύσεις , μεγάλα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται την  άμεση απόσβεση τους.

             Σύμφωνα με το σχέδιο και με γνώμονα τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που απαιτεί την ανάκτηση-ανακύκλωση μέχρι το 2020  του 53% με προ-διαλογή (δηλαδή στην πηγή που σημαίνει στους δήμους)  επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ( σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση)  άνω του 1.400.000 ευρώ ετησίως.
Που σημαίνει τεράστιες, μεταξύ άλλων,  δυνατότητες για τα εξής:
1/ Δραστική μείωση για τους δημότες των σημερινών  υπέρογκων δημοτικών τελών.
2/ Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την δημιουργία πολλών νέων.
3/ Βελτίωση συνθηκών εργασίας.
4/ Καθαρή πόλη.
      Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής, αν επεκταθεί η προ-διαλογή (δηλαδή η ανακύκλωση στον δήμο) στο 76%, που είναι το σύνολο της απαιτούμενης ανάκτησης σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ),  η εξοικονόμηση σχετικά με την σημερινή κατάσταση υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ ετησίως.

             Ο κος Δήμαρχος παρακολουθεί σιωπηλά τα σχέδιά της Περιφέρειας Αττικής και παρ’ όλη τη δηλωμένη αντίθεση των κατοίκων του Δήμου μας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει προβάλλει καμία αντίδραση στα καταστροφικά σχέδια της διοίκησης για τον τόπο μας που έχουν πλέον εκδηλωθεί πλήρως μέσα από τις αποφάσεις της Περιφέρειας (προϋπολογισμός 2015 και 2016, ΠΕΣΔΑ,κλπ) και την πρόσφατη Ανανέωση της Αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ από το ΥΠΑΠΕΝ (κ. Σκουρλέτης).

     ( Παράλληλα έχει καταθέσει μία δεύτερη μελέτη ΤσΔ  (ανηρτημένη επίσης επίσημα στα ”σαιτ” της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ) η οποία εκτός από ανυπόγραφη είναι και χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
 Η μελέτη αυτή είναι κατά δέκα (10) φορές ακριβότερη σε επενδύσεις και έχει δέκα (10) φορές λιγότερη λειτουργική ωφέλεια για τον δήμο καθώς βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στον δημόσιο χαρακτήρα και στην ανταποδοτικότητα (πράγμα που δεν διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων).

       Καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα να συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Πέμπτη 28/01/2016, στις 16.00 το απόγευμα, για να απαιτήσουμε ουσιαστική συζήτηση και εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης προς όφελος της κοινωνίας και του δημότη. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και χρήματα (πληρώνουμε  33.000 Ευρώ το μήνα μόνο για να μπουν στη Φυλή τα κλαδέματά μας), ενώ παράλληλα η περιφέρεια και το υπουργείο ολοκληρώνει τον καταστροφικό ΧΥΤΑ στο Δήμο μας και προετοιμάζει τη λειτουργία του.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα