Μ. Σάββατο, η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο Χριστός, το Πανάγιο Σώμα Του, είναι στον Τάφο, όχι για να παραδοθεί στην αφάνεια και στη φθορά του θανάτου, αλλά για να συντρίψει τη δύναμη του Άδη και του θανάτου και να λυτρώσει όσους κρατούνταν εκεί.
Σήμερα το πρωί στην Παντοβασίλισσα Ραφήνας τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής του Πάσχα με τη Θεία Λειτουργία, τη πρώτη Ανάσταση, όπως λέγεται, κατά την οποία ψάλλεται το «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι».
Με το «Ανάστα ο Θεός» ο π. Απόστολος βγήκε απ’ το ιερό και σκόρπισε δαφνόφυλλα -σύμβολα νίκης – στον ναό. Παράλληλα ο π. Δημήτριος κατέβασε τα σύμβολα πένθους που βρίσκονταν δεμένα δεξιά κι αριστερά της Ωραίας Πύλης και τα πέταξε στο πάτωμα.
Παράλληλα οι πολυέλαιοι σείστηκαν απ’ τον επίτροπο, με τους πιστούς να χτυπούν τα στασίδια, ενώ ακούστηκε εκκωφαντικός ο κρότος κροτίδων που έπεσαν.
Ακολούθησε η Θεία Μετάληψη των πιστών, φέτος ήταν πάρα πολλοί οι πιστοί που επέλεξαν να μεταλάβουν στην πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο.
Το βράδυ με τις λαμπάδες οι πιστοί θα παραλάβουν το Άγιο Φως και θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη!
Καλό Πάσχα