Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο ιερό ζώο της Αρχαίας Αιγύπτου έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, στο Γκάζι και το CNN Greece βρέθηκε εκεί για να συνομιλήσει με τους διοργανωτές, τους εθελοντές αλλά και τους επισκέπτες του. Ο λόγος για το CAT Festival.
Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στις γάτες, που σκοπό είχε τόσο να ενημερώσει το κοινό για την ευζωία των αγαπημένων αιλουροειδών, όσο και να προωθήσει τις διαδικασίες υιοθεσίας τους. Στην Ελλάδα βρίσκονται στους δρόμους, εκτεθειμένες στον κίνδυνο, την άγνοια, ακόμη και την εμπάθεια των ανθρώπων περίπου δύο εκατομμύρια γάτες.
Το φεστιβάλ αυτό, που είναι το πρώτο που διενεργείται στην Ελλάδα, υποδέχθηκε τον ενθουσιασμό πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της χώρας που συμμετείχε στις εκδηλώσεις και τις δράσεις ευαισθητοποίησης που προωθούσε η διοργάνωση. Η ιδέα για ένα τέτοιο φεστιβάλ γεννήθηκε ως συνέχεια του Cat Cafe Athens, ενός καφέ που φιλοξενεί γατάκια που αναζητούν μια ζεστή αγκαλιά και φροντίδα.
Πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες στο δρόμο
«Είναι αφιερωμένο στα αδεσποτάκια μας και σε όλους τους ανθρώπους που φροντίζουν γάτες» δήλωσε η μία εκ των διοργανωτών του Cat Festival Ναταλί Σελληνίδου στην κάμερα του CNN Greece. Ποια είναι η κατάσταση στην χώρα μας; «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες» εξηγεί.
Για το συγκεκριμένο φεστιβάλ υπήρξαν επισκέπτες και επισκέπτριες που ταξίδεψαν από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το «στοίχημα» των διήμερων εκδηλώσεών του, όπως μας αναφέρει η Ναταλί ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.
«Όχι μόνο στα θέματα υιοθεσίας τους» επισημαίνει η ίδια «αλλά και για θέματα στειρώσεων, χάρη στις οποίες μπορεί να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων». Το φεστιβάλ αυτό προώθησε επίσης δεκάδες υιοθεσίες γατιών από τη Σάμο, τη Χίο, το Διδυμότειχο.
Ποια είναι η διαδικασία υιοθεσίας;
Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα γατί; Εθελόντρια του φεστιβάλ εξηγεί ότι το πρώτο βήμα είναι να πλησιάσουμε τις φιλοζωικές, οι οποίες είναι και οι κατάλληλες για να μας κατευθύνουν. Για την υιοθεσία ενός ζώου, συνάπτετε ένα συμβόλαιο μεταξύ της φιλοζωικής και του νέου φροντιστή. Το έγγραφο αυτό υποδεικνύει πως πλέον ο νέος φροντιστής είναι ο υπεύθυνος για την ευζωία του. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ο νέος φροντιστής του να στειρώσει το γατάκι που θα υιοθετήσει.
Γιατί να υιοθετήσω ένα γατί;
Γιατί να υιοθετήσει κάποιος ή κάποια ένα γατί; Στο ερώτημα αυτό απαντά η Χρυσάνθη, εθελόντρια του Cat Festival, η οποία είναι «μαμά» οκτώ γατιών. Κάποια από αυτά τα έσωσε από το δρόμο και η πρόσφατη ένταξη στην «οικογένειά» της ήταν ένας γάτος που διασώθηκε από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.
«Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι οι γατούλες είναι ζώα με ανάγκες. Δεν την παρατάμε στους τέσσερις τοίχους, με λίγο φαγητό και λίγο νερό» αναφέρει χαρακτηριστικά η Χρυσάνθη. «Νομίζουν πολλοί ότι η επιλογή μιας γάτας είναι η εύκολη λύση» σχολιάζει για να ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Το μήνυμα του φεστιβάλ σύμφωνα με την κα Σελληνίδου είναι ένα: «Η Ελλάδα να γίνει ένα παγκόσμιο πρότυπο ευζωίας και υιοθεσιών».