26.1 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔιευκρινίσεις της αναδόχου εταιρείας σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο Πανί

Διευκρινίσεις της αναδόχου εταιρείας σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο Πανί

Διχασμό έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής η εγκατάσταση ενός αιολικού έργου στην θέση Στεφάνα του Πανείου όρους καθώς υπάρχει μια μερίδα πολιτών που αντιδρά στην εγκατάσταση έργου αιολικής ενέργειας.

Για το θέμα μίλησε σε διαδικτυακή εκπομπή του paraktios.gr εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, κος Μαυρουδής.

Το συγκεκριμένο έργο το οποίο θα εγκατασταθεί στο γεωγραφικό όριο των δυο Δήμων – η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της πολεοδομίας Μαρκοπούλου που είναι κοινή για τους δυο δήμους το χαρακτήρισε στην άδεια ως έδαφος του Δήμου Λαυρεωτικής- έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ότι οι δήμοι ερίζουν σχετικά με τα όριά τους και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νησίδα Άγιος Γεώργιος όπου έχει εγκατασταθεί αιολικό πάρκο και οι δήμοι Λαυρεωτικής και Ύδρας ερίζουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω των ανταποδοτικών οφελών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, εκπρόσωπο της Αιγαιοηλεκτρικής, και σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει για το έργο το θετικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης – μιας – ανεμογεννήτριας είναι πως λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού του σημείου θα παράγονται 3.200.000 κιλοβατώρες που ισοδυναμεί με την ενέργεια που χρειάζονται με τα σημερινά δεδομένα 2.000 οικιακοί καταναλωτές και με βάση τα νέα μέτρα περί εξοικονόμησης ενέργειας (νέες τεχνολογίες) μετά από μια πενταετία αυτή η ενέργεια θα καλύπτει 3.500 νοικοκυριά.

Είναι μια παραγωγή χωρίς πρώτη ύλη, χωρίς απόβλητα χωρίς να δημιουργεί καμία βλάβη στο περιβάλλον. Τα οφέλη των εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αιολική, ηλιακή) είναι αναγνωρίσιμα και αποδεκτά ακόμα και από όσους αντιτίθενται στην κατασκευή αυτών των έργων για λόγους πολιτικούς, αισθητικούς ή συναισθηματικούς.

Για το αναφερόμενο έργο δεν απαιτείται κατασκευή νέας οδοποιίας, δεν απαιτείται νέο δίκτυο, διότι συνδέεται στο πλησίον διερχόμενο υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ και δεν δημιουργείται καμία σκίαση στον ορίζοντα.

Για την κατασκευή του έργου οι συνολικές επεμβάσεις επί του εδάφους δεν ξεπερνούν σε έκταση το ενάμιση (1,5) στρέμμα και κάθε αναφορά για καταστροφή του πρασίνου στο Πάνειο Όρος δεν ευσταθεί. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει το Πάνειο όρος ξεπερνά τα 25.000 στρέμματα.

Για την αδειοδότηση αυτού του έργου χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια.

Σχετικά με τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην πρόσφατη διαπαραταξιακή συνεδρίαση, ο κ. Μαυρουδής αναφέρει πως είναι παραπλανητικό και αναντίστοιχο να συγκρίνεται το έργο μιας ανεμογεννήτριας με το έργο του ΧΥΤΑ με το οποίο έγινε ένας παραλληλισμός και με το οποίο έχει τεράστια διαφορά.

Επίσης διατυπώθηκαν αρκετές ανακρίβειες όπως η άποψη πως θα γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο αλλά και απόψεις υπέρ του καρκινογόνου λιγνίτη. Επιπρόσθετα αναφέρθηκαν ορισμένοι ακραίοι χαρακτηρισμοί όπως ότι η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια είναι “λαγός” προκειμένου να εγκατασταθούν οι υπόλοιπες 18 κάτι που επίσης δεν ευσταθεί καθώς η εταιρεία Αιγαιοηλεκτρική έχει μια ιστορία στην αιολική ενέργεια 22 χρόνια και έχει ζητήσει πρώτη απ’ όλους αδειοδότηση για την περιοχή και μετά ζήτησαν οι υπόλοιποι.

Όσον αφορά την ημέρα που διεκόπησαν οι εργασίες, ο δήμαρχος Σαρωνικού παραπλανητικά αναφέρει πως φοβήθηκε η εταιρεία και διέκοψε τις εργασίες. Η εταιρεία παρά την υποστήριξη της αστυνομίας για να συνεχιστούν οι νόμιμες εργασίες, λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε αποχώρησε σε ένδειξη καλής διάθεσης μέχρι να γίνουν διευθετήσεις και ενημέρωση. Η εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν φοβήθηκε καθώς είναι νομικά καλυμμένη.

Αυτή η στάση έπρεπε να εκτιμηθεί και όχι να λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού πως φοβήθηκαν.

Το συγκεκριμένο έργο είναι σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και αξιολογείται η λειτουργία του σε σχέση με το αιολικό δυναμικό κάθε περιοχής δηλαδή είναι ένα πιλοτικό έργο.

Τέλος ο κ. Μαυρουδής σημείωσε πως όλες οι εγκρίσεις που αφορούν αυτά τα έργα δεν χρειάζονται γνωμοδότηση από τους δήμους αλλά όλα τα έγγραφα κοινοποιούνται στους δήμους οπότε είναι αναληθές πως οι δήμοι δεν γνώριζαν για τις εξελίξεις. Ειδικά για το μεγαλύτερο έργο των 18 ανεμογεννητριών, λόγω της μεγάλης ισχύος τους, οι εγκρίσεις έχουν περάσει από τη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου της προηγούμενης θητείας πριν από λίγα χρόνια.

Ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης

<iframe src=”https://www.youtube.com/embed/mqlI-r1t1ls?start=790&amp;end=2120” width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα