15.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔίκη Μάτι: «Από ιδιώτες η διάσωση στη θάλασσα, το Λιμεναρχείο δεν είχε...

Δίκη Μάτι: «Από ιδιώτες η διάσωση στη θάλασσα, το Λιμεναρχείο δεν είχε ενημερωθεί»

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, θεωρείται σημαντικός μάρτυρας, λόγω των ειδικών γνώσεων του

Τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων, κατά τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι οποίες οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο 104 συνανθρώπους μας, σε αντίθεση με τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι στην Κινέττα, όπου είχε ξεσπάσει φωτιά την ίδια μέρα, περιέγραψε και σήμερα ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.

Καταθέτοντας στη δίκη των 21 κατηγορουμένων ο μάρτυρας, ο οποίος θεωρείται σημαντικός λόγω των ειδικών γνώσεων του, επανέλαβε ότι τα εναέρια μέσα έμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες, ενώ τα επίγεια αποδείχθηκαν ελλειπή, σε αντίθεση με όσα έγιναν στη φωτιά στην Κινέττα, όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν τέσσερα εναέρια μέσα.

«Η κινητοποίηση στην Κινέττα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Ευτυχώς, σύμφωνα με τον μάρτυρα ο τρόπος απομάκρυνσης των παιδιών που φιλοξενούνταν εκείνες τις κρίσιμες ώρες στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων υπήρξε υποδειγματικός.

Πρόεδρος : Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας : Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση .

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αναφορά του μάρτυρα για το Λιμενικό Σώμα, το οποίο βάσει των στοιχείων που έχει δώσει δεν ενημερώθηκε από κανένα επίσημο φορέα, παρά μόνο προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού;

Μάρτυρας: Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και όπως αναφέρει κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα