20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔίκτη: Στα Απάτητα Βουνά εντάσσεται το όρος όπου γεννήθηκε ο Δίας

Δίκτη: Στα Απάτητα Βουνά εντάσσεται το όρος όπου γεννήθηκε ο Δίας

Στο κέντρο της περιοχής ξεχωρίζει το δάσος τραχείας πεύκης, ενώ η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη

Το Όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, γίνεται σήμερα ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης μετά τα Λευκά Όρη που εντάσσεται στον θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά.

Η περιοχή του Όρους Δίκτη (ή Λασιθιώτικα Όρη) που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» εκτείνεται νότια του Οροπεδίου Λασιθίου και του Δικταίου Άντρου και έχει έκταση 66,29 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με υψομετρικό εύρος μεταξύ 900 και 2.148 μέτρων.

Άποψη της Δίκτης (Wikimedia Commons)

Στην έκταση αυτή απαγορεύεται πλέον η διάνοιξη δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.

Η τραχεία πεύκη (Pinus brutia) είναι είδος της Ανατολικής Μεσογείου (Wikimedia Commons)

Παρά το γεγονός ότι κατακλύζεται από βραχώδεις εξάρσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, στο κέντρο της περιοχής ξεχωρίζει το δάσος τραχείας πεύκης, ενώ η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη, όπως γαστερόποδα και το ενδημικό υποείδος της νυχτερίδας Τρανορινόλοφος. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική τη διέλευση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας όπως το όρνιο και ο χρυσαετός.

Ο πληθυσμό; του όρνιου (Gyps fulvus ) έχει μειωθεί δραματικά στην Ελλάδα (Wuikimedia Commons)

Μέχρι σήμερα, το ΥΠΕΝ έχει εντάξει στα Απάτητα Βουνά συνολική έκταση 1.114 τετραγωνικών χιλιομέτρων

  • Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
  • Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
  • Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
  • Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
  • Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
  • Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
  • Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας)
  • Μαίναλο – 44,98 τ.χλμ (νομός Αρκαδίας)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, «o εμβληματικός περιβαλλοντικός θεσμός των «Απάτητων Βουνών», αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή και έχει ως στόχο να εμποδίσει την υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζει εμπόδια στις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις».

Ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ακόμα πως το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση ακόμα 40 ορεινών όγκων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα