22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕυτυχία: Πώς θα τη βρείτε χωρίς να βγείτε από το σπίτι

Ευτυχία: Πώς θα τη βρείτε χωρίς να βγείτε από το σπίτι

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα 3 βήματα θα σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία, χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι σας.

Που «κρύβεται» η ευτυχία; Κι όμως, οι επιστήμονες λένε ότι μπορείτε να τη βρείτε στο σπίτι σας. Πώς;

1. Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Οποιαδήποτε απασχόληση σας απορροφά τόσο ώστε να χάνετε την αίσθηση του χρόνου αποτελεί συστατικό της συνταγής που οδηγεί στην ευτυχία. Όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ενεργοποιούνται οι νευρώνες του εγκεφάλου που απελευθερώνουν τη ντοπαμίνη – το νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας.

Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, που μας κάνει να θέλουμε να επαναλάβουμε μια ενέργεια ξανά και ξανά.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, τα χόμπι που βασίζονται στον συντονισμό των χεριών και των ματιών, όπως η κηπουρική και το πλέξιμο, βελτίωσαν την γνωστική ικανότητα και ανακούφισαν τα συμπτώματα κατάθλιψης των μεγαλύτερων ενηλίκων.

2. Φέρτε τη φύση μέσα

Η έκθεση στη φύση σχετίζεται με πολλά ψυχικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευτυχίας, της ευεξίας, της παραγωγικότητας, της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της προσοχής, καθώς και της μείωσης του στρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που συχνάζουν σε χώρους πρασίνου έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το πρόβλημα είναι ότι τον χειμώνα δεν μπορείτε να βγείτε έξω όσο θα θέλατε, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε παρόμοια οφέλη από την άνεση του σπιτιού σας. Τοποθετήστε στο σπίτι σας έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση. Το πράσινο προσθέτει μια αναζωογονητική πινελιά, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει το άγχος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης, της εγκεφαλικής δραστηριότητας, της ψυχικής υγείας, του ύπνου και της σωματικής άσκησης.

Παράλληλα, τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους ασκούν μια αναζωογονητική επίδραση στην ευημερία, την προσοχή και τη γνωστική απόδοση των ενηλίκων, συμπληρώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Environmental Psychology».

3. Δοκιμάστε μια νέα συνταγή

Η ενασχόληση με τη μαγειρική τονώνει το αίσθημα της δημιουργικότητας και ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology, επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνά ή φτιάχνουν γλυκά αισθάνονται πιο χαλαροί και πιο ευτυχισμένοι στην καθημερινή τους ζωή. Κι αυτή είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αλλά και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Μπόνους: Το μαγειρευτό φαγητό είναι πιο υγιεινό, καθώς έχετε τον έλεγχο των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσετε, άρα νιώθετε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

Πηγή Vita.gr

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα