23.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΦΡΟΝΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΦΡΟΝΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού εδώ και μήνες έχει εκφράσει δημόσια την άποψη ότι είναι λανθασμένη πολιτικά και παιδαγωγικά,  η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταστήσει υποχρεωτική την εγγραφή των 4χρονων νηπίων στην προσχολική εκπαίδευση.

Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, δεν επαρκούν ούτε οι σχολικές – κτιριακές υποδομές, αλλά ούτε και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, για να στηριχθεί με επάρκεια το εγχείρημα, ιδιαίτερα στο Δήμο μας.

Αντίθετα, οι υποδομές που διαθέτει σήμερα ο Δήμος Σαρωνικού για τη φιλοξενία των 4χρονων νηπίων της πόλης μας είναι υποδειγματικές από κάθε άποψη. Διαθέτουμε σύγχρονα κι ασφαλή κτίρια, επαρκές σε αριθμό και κατάρτιση επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και υποδειγματικές υπηρεσίες και προγράμματα που αφορούν όχι απλά τη φύλαξη, αλλά και την δημιουργική και παιδαγωγική απασχόληση των νηπίων.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας όπως έχει δικαίωμα, να μην εφαρμοστεί την επόμενη σχολική χρονιά η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών, εξυπηρετεί απόλυτα το συμφέρον των παιδιών μας, για τα οποία θέλουμε το καλύτερο.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι τα παιδιά μας σε αυτή τη μικρή ηλικία θα φιλοξενούνται σε προκάτ αίθουσες, χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό,  σε μειωμένο ωράριο σε σχέση με το ωράριο των παιδικών σταθμών, όταν έχουμε τη δυνατότητα να έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες στις υποδομές του Δήμου μας .

Εμείς στο Δήμο Σαρωνικού δεν αναζητούμε τρόπους να “παρκάρουμε” τα παιδιά μας, αλλά αναζητούμε τους καλύτερους από παιδαγωγική άποψη τρόπους για τη δημιουργική τους απασχόληση, σε ωράριο που εξυπηρετεί τις εργαζόμενες οικογένειες.

Δεν αποδεχόμαστε επίσης ότι το επιστημονικό προσωπικό των παιδικών μας σταθμών υστερεί απέναντι στο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπο-στελεχώνει σήμερα τις δομές προσχολικής εκπαίδευσης.

Δεν αποδεχόμαστε τα παιδιά μας να μετατραπούν σε πειραματόζωα των ιδεοληψιών της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ούτε μέσο για την εκπλήρωση συντεχνιακών συμφερόντων.

Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να εφαρμοστεί η πολιτική της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αρκεί το Υπουργείο Παιδείας να μας εξασφαλίσει πρώτα τις κατάλληλες συνθήκες,  από άποψη κτιριακών υποδομών, εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και ωραρίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών.

Όσο αυτά δεν εξασφαλίζονται, με ευθύνη του Υπουργείου κι όχι του Δήμου, εμείς θα είμαστε καθαρά απέναντι, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, σε όσους παίζουν μικροπολιτικά και συντεχνιακά παιχνίδια, στην πλάτη των παιδιών μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας να αντιληφθούν καταρχήν πως ο Δήμος Σαρωνικού δεν είναι Υπουργείο Παιδείας. Δεν διαθέτει τους πόρους για να μπορέσει να κατασκευάσει τα σχολικά κτίρια που απαιτούνται για να μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα σε σύγχρονα κι ασφαλή δημόσια σχολεία.

Αντί λοιπόν να στρέφονται σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τους ζητώ να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και να διεκδικήσουμε από κοινού, λύσεις στα μακροχρόνια προβλήματα που μαστίζουν τη δημόσια εκπαίδευση της Ανατολικής Αττικής.

Δήμος, γονείς κι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα, γιατί αφορά τα παιδιά μας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα