Ήταν λίγο μετά τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας (21/3) όταν ένας εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής Ιτέας Γρεβενών. Η ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο εκρηκτικών υλών που βρίσκεται εκεί, ταρακούνησε τους πάντες.

Οι αρχές μετρούν τις πληγές αφού το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα στην αρχή να θεωρούνται αγνοούμενοι οι τρεις εργαζόμενοι που ήταν μέσα σε αυτό.

Δυστυχώς, λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές υποψίες για τους άτυχους εργαζόμενους καθώς, όπως έγινε γνωστό, είναι νεκροί. Οι δύο από τους τρεις κατάγονται από το χωριό Δήμητρα στα Γρεβενά ενώ ο τρίτος από ένα χωριό της Κοζάνης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία το εργοστάσιο ανήκει στην εταιρεία ΕΛΤΕΚ.

Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί. Ο κ. Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε, ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης.

Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ μετά το συμβάν προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

«Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

»Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές.

»Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

»Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν».