23.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΗ «Μπάρμπαρα» σαρώνει την Αττική: Νέο μήνυμα 112 - Κλειστά σχολεία και...

Η «Μπάρμπαρα» σαρώνει την Αττική: Νέο μήνυμα 112 – Κλειστά σχολεία και καταστήματα

Κλειστά αποφασίστηκε να είναι τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

Έντονες ειναι οι εξελίξεις στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», που έδειξε τα «δόντια» της από νωρίς το πρωί της Κυριακής (5/02). Οι αρχές αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, περί τις 13.15 της Κυριακής, εστάλη νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για το κλείσιμο των σχολείων αφορά όλα τα δημόσια και ιδιωτικά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής. Γι΄αυτό τον λόγο τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα (6/02) λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»και συγκεκριμένα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική συμπεριλαμβανόμενου των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει ότι «λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας ως προς το λιανικό εμπόριο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών για να πάνε όλα καλά και να μην κινδυνεύσει και ταλαιπωρηθεί κανείς. Σας ευχαριστούμε».

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023:

  • τα φαρμακεία,
  • τα καταστήματα τροφίμων και supermarket,
  •  τα πρατήρια καυσίμων,
  • τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Τι ισχύει για delivery και courier

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές. «Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο» σημειώνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Έντονο χιονόνερο στα βόρεια προάστια της Αττικής

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και οι χιονοπτώσεις να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Αττικής ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε φωτογραφία από τον Διόνυσο

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο τμήμα από έξοδο Αγίου Στεφάνου έως έξοδο Καπανδριτίου.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην Αττική

  • Επί της περιφερειακής οδού Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Γ.Σ.N.A. 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος
  • Στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Μερκούριο
  • Στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα προς Άγιο Μερκούριο.
  • Στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής
  • Στην οδό Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της Κατεχάκη προς τον Υμηττό.

Δείτε φωτογραφία από την Πεντέλη

Μπλόκα της αστυνομίας και πάνω από 1000 αστυνομικοί στους δρόμους

Η αστυνομία έχει στήσει «μπλόκα» και διενεργεί ελέγχους αν τα οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες. Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικό όλα τα αυτοκίνητα να έχουν μέσα στο πορτ παγκάζ αλυσίδες σε περιόδους που αναμένονται χιονοπτώσεις. Σε επιφυλακή βρίσκονται 1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣπροκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» .

«1.000 αστυνομικοί και 200 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία στην Αττική. Υπάρχουν 34 σημεία ελέγχου» τόνισε ο υπουργός ΠΙροστασίας του Πολίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Απαγορευτκό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο 

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που σαρώνουν την χώρα λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», απαγορεύτηκε o απόπλους από τα λιμάνια  του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αλλά και από του Βόλου προς τις Σποράδες.

Συγκεκριμένα σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές ΚυλλήνηΖάκυνθος και ΑρκίτσαΑιδηψός.

Συστάσεις και μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει της κακοκαιρίας

Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα