17.5 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ πλανόδια βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού

Η πλανόδια βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού

Μια βιβλιοθήκη που μετακινείται, που αντί για ράφια έχει σχοινιά με απλωμένα βιβλία, που αντί για καρέκλες και γραφεία έχει μαξιλάρια και μια σκηνή

Η πλανόδια βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού ταξιδεύει σε όλη τη χώρα. Από το 2013, ένα μέρος της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δικτύου «έφτιαξε βαλίτσες» και άρχισε να επισκέπτεται σχολεία, άλλες βιβλιοθήκες, χώρους διάφορων φορέων, ξενώνες και δομές φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να προσεγγίσει τα παιδιά 5 έως 12 ετών και να τα φέρει σε επαφή με τα βιβλία, αλλά και με τα δικαιώματά τους.

Με όχημα ένα βαν και εργαλείο τα βιβλία

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη μετακινείται με ένα μικρό βανάκι, μέσα στο οποίο χωράει η ιδιαίτερη κατασκευή της Βιβλιοθήκης, ο εξοπλισμός και φυσικά τα βιβλία. Ως «μικρό αδερφάκι» της βιβλιοθήκης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 8.000 τίτλους σε διάφορες γλώσσες, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι και αυτή πλούσια, πολυγλωσσική και πολυδιάστατη.

Υπάρχουν κλασικά, αλλά και αισθητηριακά βιβλία, παραμύθια και κόμικς, και υπάρχουν, επίσης, βιβλία σε διάφορες γλώσσες εκτός των Ελληνικών. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες, τα Αραβικά, τα Φαρσί, κ.ά.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης είναι ότι διαμορφώνεται συνεχώς: σε κάθε της εξόρμηση, η ομάδα του Δικτύου – ο συντονιστής και δύο ή τρεις εκπαιδευτικοί – επιλέγουν μια θεματική, η οποία αντιστοιχεί και σε ένα δικαίωμα και μαζί και τα αντίστοιχα βιβλία που θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία.

Ώρα για εκπαιδευτική δράση

Όταν φτάνει στον προορισμό της και αφού στηθεί από την ομάδα του Δικτύου, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι έτοιμη για εκπαιδευτική δράση. Το ιδιαίτερο που φέρνει μαζί του το βαν είναι ο εξοπλισμός που θα μετατραπεί σε τρεις γωνιές, μία γωνιά αφήγησης, μία γωνιά παιχνιδιού και μία γωνιά του μοναχικού αναγνώστη.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές της γωνιές, τα βιβλία που βρίσκονται κρεμασμένα σε ένα σχοινί, σαν μια αλλιώτικη «μπουγάδα» γνώσης, είτε τοποθετημένα πάνω σε μαξιλάρες, είτε μέσα στη σκηνή, άλλα κλειστά και άλλα ανοιγμένα.

Η δράση ξεκινά με ένα παιχνίδι γνωριμίας, στη γωνιά της αφήγησης. Γίνεται μια συζήτηση για εισαγωγή στην έννοια των δικαιωμάτων και στη συνέχεια, μέσα από παιχνίδια γρίφων ή κρυμμένου θησαυρού, γίνεται η γνωριμία με τα βιβλία.

Από όλα τα βιβλία, επιλέγεται ένα, με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί ένα συγκεκριμένο δικαίωμα. Μπορεί να είναι το δικαίωμα στην Εκπαίδευση, ή στη Διαφορετικότητα, στην Ταυτότητα, την Οικογένεια ή την Καλή Ποιότητα Ζωής.

Μέσα από διαδραστική αφήγηση, τα παιδιά αποκτούν ρόλο, βιώνουν τις ανάγκες και μπαίνουν στη θέση του ήρωα του βιβλίου για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στη γωνιά του παιχνιδιού και των δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Ταξιδεύει όλο και περισσότερο

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη έκανε δειλά-δειλά το πρώτο της ταξίδι εκτός Αττικής, επισκεπτόμενη τα Κύθηρα. Η περίοδος της πανδημίας όμως ανέκοψε τον σχεδιασμό για νέες εξορμήσεις, αλλά όσο το βαν παρέμενε στη βάση του, η ομάδα του Δικτύου εξέλιξε το πρόγραμμα και σε διαδικτυακή μορφή, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη, για να μπορεί να φτάνει η Πλανόδια Βιβλιοθήκη παντού, όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν.

Σήμερα, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη ταξιδεύει όλο και περισσότερο: Αμοργός, Πάρος, Ζάκυνθος, Χαλκιδική, Ναύπλιο και Χαλκίδα είναι μερικοί από τους σταθμούς του ταξιδιού της, το οποίο έχει ακόμα μακρύ δρόμο.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης για τα παιδιά, έχει ενταχθεί και ένα βιωματικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο φέρνει σε επαφή τους εκφραστές της τυπικής εκπαίδευσης με μια μορφή μη τυπικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στον τρόπο διδασκαλίας.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα