13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΚΥ: Προκήρυξη 3.000 προπτυχιακών υποτροφιών ΕΚΟ ύψους 300-500 ευρώ

ΙΚΥ: Προκήρυξη 3.000 προπτυχιακών υποτροφιών ΕΚΟ ύψους 300-500 ευρώ

Υποτροφίες ΙΚΥ -ΕΚΟ: Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα: 16.00

Κείμενο: Ναταλία Πετρίτη

Με σημερινή του πρόσκληση το ΙΚΥ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται σε 3.000, οι οποίες αποσκοπούν στην υποστήριξη επιμελών φοιτητών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους και στη διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσώπων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).

Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων: 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα: 16.00

Η υποτροφία χορηγείται το αργότερο εντός τριμήνου από την σύναψη της σύμβασης ΙΚΥ-υποτρόφου, αφορά το χρονικό διάστημα από 01.09.2020 έως 31.08.2021 και ανέρχεται σε:

α) πεντακόσια (500,00) ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν εκτός του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους, ήτοι έξι χιλιάδες (6.000,00) ευρώ συνολικά και

β) τριακόσια (300,00) ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους, ήτοι τρεις χιλιάδες και εξακόσια (3.600,00) ευρώ συνολικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που ο/η υπότροφος είναι δικαιούχος του στεγαστικού επιδόματος ή επιδότησης ενοικίου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, οφείλει να το επιστρέψει πριν τη σύναψη της σύμβασης με το ΙΚΥ ή να παραιτηθεί του δικαιώματος είσπραξής του εάν δεν το έχει εισπράξει. Σε αντίθετη περίπτωση, το στεγαστικό επίδομα ή η επιδότηση ενοικίου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 θα συμψηφισθεί με την υποτροφία ή θα αναζητηθεί/ανακτηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Τμήματος/Σχολής του/της υποτρόφου κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι Υποψήφιοι/ες, προκειμένου να αξιολογηθούν για τη χορήγηση υποτροφίας, πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις των κάτωθι παρ. 1 έως 7 και ένα τουλάχιστον εκ των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων επιλεξιμότητας της παρ. 8 κατωτέρω:

  1. Είναι Έλληνες-ίδες πολίτες ή πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή πολίτες τρίτων κρατών νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα ή κάτοχοι (αριθμού αίτησης) κάρτας ασύλου (πρόσφυγες).
  2. Κατέχουν ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
  3. Συμπεριλαμβάνονται -ως υπόχρεοι/ες ή Εξαρτώμενα Μέλη- σε υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
  4. Κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο σπουδών αντιστοίχως του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ήταν προπτυχιακοί φοιτητές/τριες, εγγεγραμμένοι/ες σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών και δεν είχαν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών, χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου.
  5. Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση: α) οι φοιτητές/τριες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής. β) οι φοιτητές/τριες που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ σε ειδικό αριθμό θέσεων και σε ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων, ως: (i) τέκνα των Ελλήνων εξωτερικού, (ii) αλλοδαποί-αλλογενείς και (iii) Υπότροφοι (αλλοδαποί-αλλογενείς και ομογενείς), όπως οι κατηγορίες αυτές εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση Φ.151/20049/Β6/2007 (Β΄ 272).
  6. Δεν λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (ακαδ. έτος 2020-2021) υποτροφία από οποιαδήποτε άλλη πηγή δημόσια ή ιδιωτική, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  7. Δεν ήταν πτυχιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ κατά την έναρξη της υποτροφίας (01.09.2020).
  8. Πληρούν ένα τουλάχιστον εκ των κατωτέρω (8.1 ή 8.2) κοινωνικo-οικονομικών κριτηρίων επιλεξιμότητας: 8.1. Το «Κατά Κεφαλήν Εισόδημά» τους, όπως αυτό ορίζεται στην παρ. Β’ «Ορισμοί» της παρούσης, κατά το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000,00). Συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το όριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος οι Υποψήφιοι/ες που ανήκουν στις παρακάτω Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες: i. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι Έλληνας πολίτης μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης. ii. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι Ρομά. iii. O/Η Υποψήφιος/α είναι πρόσφυγας, ή 8.2 Ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες στην οποία εντάχθηκαν το αργότερο έως 31.08.2021 και το «Κατά Κεφαλήν Εισόδημα» τους, όπως αυτό ορίζεται στην παρ. Β’ «Ορισμοί» της παρούσης, κατά το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων (9.000,00) ευρώ: i. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι γονέας Μονογονεϊκής Οικογένειας. ii. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι γονέας με τρία (3) τέκνα και άνω εκ των οποίων τουλάχιστον ένα Εξαρτώμενο Μέλος. iii. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι ορφανός/ή από δύο γονείς, εφόσον δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του/της. Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 25ου έτους θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου 2021. iv. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι Εξαρτώμενο Μέλος γονέα με τρία τέκνα και άνω (Εξαρτώμενα ή μη). v. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι Εξαρτώμενο Μέλος Μονογονεϊκής Οικογένειας. vi. Ο/Η Υποψήφιος/α είναι Εξαρτώμενο Μέλος με γονέα ή γονείς ή/και ένα ή περισσότερα αδέλφια Εξαρτώμενα Μέλη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. vii. Ο/Η Υποψήφιος/α έχει σύζυγο ή/και τέκνα- Εξαρτώμενα Μέλη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. viii. Υποψήφιος/α με αναπηρία τουλάχιστον 50%.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

  1. Η αξιολόγηση των Υποψηφίων πραγματοποιείται εξατομικευμένα, βάσει των ακόλουθων ακαδημαϊκών κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία μοριοδοτούνται ως εξής:

Δ1) Ποσοστό ολοκλήρωσης των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων του/της Υποψήφιου/ας, με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων [0-10 μόρια] Οι Υποψήφιοι/ες μοριοδοτούνται ανάλογα με το ποσοστό ολοκλήρωσης του συνόλου των Πιστωτικών Μονάδων του Προγράμματος Σπουδών από την έναρξη των σπουδών τους έως την 31.08.2021. Το ποσοστό ολοκλήρωσης προκύπτει ως το πηλίκο (ο λόγος) μεταξύ του αριθμού των Πιστωτικών Μονάδων που έχουν ήδη ολοκληρώσει οι Υποψήφιοι/ες έως 31.08.2021 δια του προβλεπόμενου αριθμού Πιστωτικών Μονάδων στο Πρόγραμμα Σπουδών τους έως τις 31.08.2021. Στην περίπτωση Πανεπιστημίων που δεν υποστηρίζουν το σύστημα των Πιστωτικών Μονάδων, οι Υποψήφιοι/ες μοριοδοτούνται ανάλογα με το ποσοστό ολοκλήρωσης του συνόλου των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών από την έναρξη των σπουδών τους έως την 31.08.2021. Το ποσοστό ολοκλήρωσης προκύπτει ως το πηλίκο (ο λόγος) μεταξύ του αριθμού των μαθημάτων που έχουν ολοκληρώσει οι Υποψήφιοι/ες έως 31.08.2021 δια του προβλεπόμενου αριθμού μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών τους έως τις 31.08.2021. Για την εξαγωγή των μορίων, το πηλίκο πολλαπλασιάζεται επί 10. Στην περίπτωση που εξάγεται αποτέλεσμα πάνω από 10, υπολογίζεται μέγιστο 10.

Δ2) Μέσος όρος βαθμολογίας στα μαθήματα του αντίστοιχου Προγράμματος Σπουδών, με ακρίβεια δύο (2) δεκαδικών ψηφίων [0–10 μόρια]: Ο μέσος όρος βαθμολογίας (με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων) του συνόλου των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών, τα οποία ολοκλήρωσαν επιτυχώς οι Υποψήφιοι/ες από την έναρξη των σπουδών τους έως τις 31.08.2021.

  1. Η συνολική μοριοδότηση (ΣM) έκαστου/ης Υποψήφιου/ας ισούται με το άθροισμα των ανωτέρω Δ1 και Δ2 κριτηρίων, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: Συνολική Μοριοδότηση (ΣM) = Δ1+Δ2.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  1. Οι Υποψήφιοι/ες οφείλουν να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης, να αναρτήσουν τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και να την υποβάλουν οριστικά 5/13 (οριστική υποβολή) το αργότερο έως 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα: 16.00 στη διαδικτυακή διεύθυνση:https://ams.iky.gr.

Το ΔΣ δύναται να παρατείνει την προθεσμία με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του IKY (www.iky.gr).

  1. Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται αποκλειστικά με κωδικούς taxisnet του/της Υποψήφιου/ας.

Οδηγίες για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και την ανάρτηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών παρέχονται στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://ams.iky.gr.

  1. Για την υποβολή της αίτησης σε ηλεκτρονική μορφή απαιτείται η δήλωση των παρακάτω στοιχείων: α) Προσωπικά στοιχεία του/της Υποψήφιου/ας, β) ΑΜΚΑ του/της Υποψήφιου/ας.
  2. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 και δεν είναι δυνατό να διορθωθεί ή να τροποποιηθεί μετά την οριστική υποβολή της.

Δείτε όλη την πρόσκληση

ΠΗΓΗ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα