23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚλείνει ο καταυλισμός των Κούρδων στο Λαύριο

Κλείνει ο καταυλισμός των Κούρδων στο Λαύριο

Πρόκειται για την παλαιότερη εν λειτουργία δομή προσφύγων, που ιδρύθηκε το 1947

Ρεπορτάζ Νίκος Χασαπόπουλος

Οι πληροφορίες ότι κλείνει ο καταυλισμός κούρδων προσφύγων στο Λαύριο εντάθηκαν μετά την επίσκεψη δύο ελλήνων υπουργών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νότης Μηταράκης έκαναν αρκετές συζητήσεις με τους ομολόγους τους Ακάρ και Σοϊλού με κύριο θέμα την επίτευξη ενός μορατόριουμ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εκκένωση

Αλλά στη συνάντηση Μηταράκη – Σοϊλού δεν άνοιξε καμία συζήτηση για το καμπ Λαυρίου: «Ηταν ωσάν να επισκεπτόσουν έναν γείτονα στην εντατική, η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές ήταν τραγική, δεν γινόταν ούτε εγώ ούτε αυτός να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση», δήλωσε στο «ΝΕΑ» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ωστόσο υπήρξε εντυπωσιακή εξέλιξη. Η κυβέρνηση αποφάσισε οριστικά να το κλείσει. Πώς; Μεταβιβάζοντας την κυριότητα του καταυλισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βάζει αυτή το λουκέτο και όχι η κυβέρνηση. Ηδη τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο που προβλέπει το κλείσιμο του καταυλισμού: Οι κούρδοι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους άρχισαν, εδώ και λίγες ημέρες, να μεταφέρονται σταδιακά σε άλλες δομές φιλοξενίας, όπως αυτή της Μαλακάσας. Τις εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιεί πλέον ο Δήμος Λαυρεωτικής. Τα οφέλη από το κλείσιμο του κέντρου εκτιμάται ότι θα είναι απείρως μεγαλύτερα από τις ζημιές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα, καθώς η Τουρκία προσέδιδε συμβολική σημασία στο Λαύριο.

Ο καταυλισμός των Κούρδων, λέει η κυβέρνηση, δεν κλείνει λόγω απειλών ή αιτιάσεων Τουρκίας. Αλλωστε οι τουρκικές, παντελώς αβάσιμες, αιτιάσεις περί του καμπ προσφύγων «τρομοκρατών» του Λαυρίου ακούγονταν κάθε φορά που οι δύο χώρες βρίσκονται σε κρίση, όπως στην προ των σεισμών περίοδο και πολύ συχνά γίνονταν και μείζον πολιτικό ζήτημα μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τώρα με την (προσωρινή) ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, δηλαδή με τη μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα, το καμπ Λαυρίου πέρασε σε άλλο επίπεδο. Βάζει λουκέτο. Ηδη εδώ και μία εβδομάδα άρχισε η σταδιακή εκκένωσή του.

Η παλαιότερη εν λειτουργία δομή

Πρόκειται για την παλαιότερη εν λειτουργία δομή προσφύγων, που ιδρύθηκε το 1947, στη χώρα μας αλλά είχε πάψει να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος από το 2016. Για ένα διάστημα λειτούργησε με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ τον Μάιο του 2017 αποχώρησε οριστικά ο Ερυθρός Σταυρός που διαχειριζόταν το κέντρο, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε να το εντάξει στις μόνιμες δομές. Κι όμως, στο ταλαιπωρημένο αυτό κτιριακό συγκρότημα, στην καρδιά της πόλης του Λαυρίου, διέμεναν σήμερα πάνω από 100 πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοι από τη Συρία και την Τουρκία. Εκεί βρήκαν καταφύγιο δεκάδες πρόσφυγες, κυνηγημένοι από την τουρκική αυθαιρεσία και τις ακραίες διώξεις όσων τολμούν να επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν ειδικά όσον αφορά στην κατεπίεση του κουρδικού στοιχείου, οι οποίοι διαβιούν σε μια περιφραγμένη έκταση στο κέντρο του Λαυρίου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα