Τέσσερα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, για την οποία σε ποινικό επίπεδο ουδείς μέχρι στιγμής έχει καταδικαστεί, πρόκειται σήμερα να συζητηθεί η πρώτη αγωγή 24 συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και πυρόπληκτων των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή.
Η ομαδική αγωγή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης. Με αυτή οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ -ανά περίπτωση- που είναι ανάλογες της έκτασης των υλικών ζημιών, της βαριάς ηθικής βλάβης όσων επέζησαν της καταστροφής και κυρίως της ψυχικής οδύνης που βιώνουν όσοι έχασαν με τρόπο βασανιστικό τους δικούς τους ανθρώπους.
Οι 24 ενάγοντες στην πολυσέλιδη ομαδική αγωγή τους κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων, σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα παρά την υψηλή επικινδυνότητα εκείνης της ημέρας, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής παρέλειψαν να φροντίσουν τη μεταστάθμευση των εναέριων μέσων.
Αυτό είχε ως συνέπεια, όπως αναφέρουν, δύο ελικόπτερα κατάσβεσης (με κωδικούς S64-Ν.194 και S64-Ν.218) να μην μπορέσουν να απογειωθούν από την Ελευσίνα για να επιχειρήσουν άμεσα μετά από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.
Επιπροσθέτως δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση της περιοχής, ακόμη και μία ώρα μετά, παρότι στις 17:20 υπήρξε ενημέρωση από το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε ότι «η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια».
Αναφορικά με τη διάσωση των πληγέντων επισημαίνουν ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή μετάβασης στην περιοχή των σωστικών λέμβων που διαθέτει η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα και ότι δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά πλοιάρια που βρίσκονταν στον Πειραιά, ώστε να συνδράμουν στη διάσωση των πυρόπληκτων που επί ώρες βρίσκονταν στη θάλασσα.
Στην ομαδική αγωγή επιρρίπτονται επίσης ευθύνες:
Στην αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκτροπή οχημάτων κατά την ημέρα της πυρκαγιάς.
Στην Περιφέρεια καθώς δεν μερίμνησε για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, δεν προέβη σε ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών και συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με μεγάλη καθυστέρηση, το οποίο συνεδρίασε αφού η φωτιά είχε πλέον σβήσει μόνη της φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα.
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους δήμους της περιοχής.