32.2 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΜητσοτάκης: Οι δήμοι να απομακρύνουν άμεσα τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους

Μητσοτάκης: Οι δήμοι να απομακρύνουν άμεσα τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους

Μητσοτάκης: Καλούνται οι Δήμοι είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία και σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους.

Η μεγάλη και ασύμμετρη μάχη που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι.

Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα, με αντίξοες συνθήκες με ανέμους 8-9 μποφόρ και πολλές φωτιές στην Αττική, από την Κερατέα έως την Πάρνηθα και τον Ασπρόπυργο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Σέριφο. Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όμως εντοπίστηκε άμεσα χάρη στην εναέρια επιτήρηση με drones που εφαρμόζουμε από φέτος για τα δάση και ορεινούς όγκους της Αττικής. Και πράγματι, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν γρήγορη και μέσα σε λίγες ώρες δεν είχε πια ενεργό μέτωπο.

Όμως θέλω να επισημάνω πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Και η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Σε αυτήν την προσπάθεια όμως, σύμμαχοί μας είναι και νέα εργαλεία που χτίζουν μια νέα κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έως την Παρασκευή είχαν γίνει σχεδόν 500.000 συνολικές δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δείχνει μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση που αντιστοιχεί σε καθαρισμούς που ξεπερνούν σε έκταση το 1 εκατομμύριο στρέμματα.

Επειδή όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο να στοιβάζονται έξω από τα οικόπεδα τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς, καλούνται οι Δήμοι είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία και σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους. Γι’ αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 1,3 εκ. ευρώ σε 46 Δήμους της Αττικής.

Δεδομένου ότι είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του μέτρου με τα νέα εργαλεία δήλωσης και παρακολούθησης της συμμόρφωσης, αποφασίσαμε να δώσουμε προθεσμία για ακόμη 15 μέρες παρότι βρισκόμαστε πλέον σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού. Γιατί κάθε ένας ακόμη καθαρισμός που γίνεται μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο. Και επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας εδώ είναι τόσο η πρόληψη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και η απόκτηση μιας νέας κουλτούρας ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις, κράτος και πολίτες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα