14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΜνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του καπετάν Φίλιππου Καβουνίδη στη Ραφήνα

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του καπετάν Φίλιππου Καβουνίδη στη Ραφήνα

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του συλλόγου Γιώργου Κική για την προσφορά ζωής που έκανε ο αείμνηστος καπετάν Φίλιππος, στους διωκόμενους συμπατριώτες του Τριγλιανούς, μεταφέροντάς τους με τα πλοία του στην Ραφήνα.

Οι απόγονοι των Τριγλιανών προσφύγων της Ραφήνας δεν ξεχνούν τον σωτήρα των γονιών και παππούδων τους, εφοπλιστή Φίλιππο Καβουνίδη, ο οποίος με τα πλοία του έσωσε και μετέφερε τους κατατρεγμένους συμπατριώτες του απ’ την χαμένη πατρίδα Τρίγλια, στη νέα τους πατρίδα Ραφήνα.

Σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου ο σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του σωτήρα και ευεργέτη τους, στον Ι.Ν. της Παναγίτσας στον ομώνυμο λοφίσκο απέναντι απ’ το κοιμητήριο.

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του συλλόγου Γιώργου Κική για την προσφορά ζωής που έκανε ο αείμνηστος καπετάν Φίλιππος, ο οποίος παρά τη καταδίκη του σε θάνατο απ’ τους νεότουρκους το 1914, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής του δεν εγκατέλειψε τους διωκόμενους συμπατριώτες του Τριγλιανούς και τους μετέφερε με ασφάλεια με τα πλοία του στην Ελλάδα.

Ακόμα με κίνδυνο να συλληφθεί, πέρασε εκείνες τις δύσκολες ώρες του διωγμού, από τις εκκλησίες της γενέτειρας του και πήρε μαζί του τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, της Αγίας Επίσκεψης, τα Ευαγγέλια, τους Σταυρούς, τα αργυρά σκευή, τα άμφια και τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής που εκείνος είχε δωρίσει το 1918 στη Τρίγλια.

Η προσφορά του στους διωγμένους συμπατριώτες του δεν σταμάτησε μέχρις ότου να μεταφέρει αρκετούς Τριγλιανούς, (άλλοι παρέμειναν στη Χαλκιδική όπου ίδρυσαν τη Νέα Τρίγλια), σε παραλία της αν. Αττικής, όπου ρίζωσαν και δημιούργησαν τη Ραφήνα μας.

Τη Ραφήνα που αγάπησε κι ο ίδιος τόσο, καθώς την επισκεπτόταν συχνά αφού οι δραστηριότητές του ήταν στο Πειραιά, που έκτισε σπίτι εδώ.

Ο καπετάν Φίλιππος όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, πέθανε το 1940 και θάφτηκε σύμφωνα με την επιθυμία του στο λοφίσκο της Παναγίτσας ώστε να τον δροσίζει η αλμύρα της θάλασσας που τόσο αγάπησε.

Μετά το μνημόσυνο εψάλη τρισάγιο στον τάφο του καπετάν Φιλίππου, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά απ’ την εκκλησία της Παναγίτσας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρ-Π Ε. Μπουρνούς, οι υπ. δήμαρχοι Ανδρέας Βασιλόπουλος και Δήμητρα Τσεβά, ο π. δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κάρλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεράσιμος Βουδούρης, Δημήτρης Κατσουλάκης, Αντώνης Παλπατζής, ο εγγονός του αειμνήστου Φίλιππος Χρ. Καβουνίδης, πολλοί επώνυμοι Τριγλιανοί, αλλά και κάτοικοι της πόλης που τιμούν τις παραδόσεις.

Ακολούθησε καφές στο κυλικείο του Πνευματικού Κέντρου, όπου έγινε κι η παρουσίαση του βιβλίου του εγγονού Καβουνίδη, με τ’ απομνημονεύματα του πατέρα του.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα