21.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜπαμπινιώτης: «Τη γλώσσα μας και τα μάτια μας»

Μπαμπινιώτης: «Τη γλώσσα μας και τα μάτια μας»

«Η σημερινή γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γιορτή τού ευρωπαϊκού πολιτισμού που περνάει ιστορικά μέσα από την Ελληνική Γλώσσα. Περνάει ειδικότερα μέσα από έναν Πολιτισμό του γραπτού λόγου που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός...»

Δεν υπάρχει ίσως καλύτερη πρόταση για να τιμηθεί η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας από τα λόγια που μου είπε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης ο οποίος επέλεξε λέξεις, έννοιες, κείμενα και ιστορικά πρόσωπα για να τιμήσει μια γλώσσα, την ελληνική, μοναδική, όπως λέει στον κόσμο για τη γλωσσική συνέχεια 40 αιώνων:

«Η σημερινή γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γιορτή τού ευρωπαϊκού πολιτισμού που περνάει ιστορικά μέσα από την Ελληνική Γλώσσα. Περνάει ειδικότερα μέσα από έναν Πολιτισμό του γραπτού λόγου που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός. Περνάει μέσα από τα ελληνικά κείμενα (Ομήρου, Πλάτωνος, Αριστοτέλη, Αισχύλου, Θουκυδίδη, Πλουτάρχου, αλλά και τού Ευαγγελίου και τής Θείας Λειτουργίας και των Πατέρων τής Ορθοδοξίας) που σφράγισαν την ευρωπαϊκή σκέψη.

Η γλώσσα μας δεν είναι απλές λέξεις, είναι οι έννοιες πίσω από τις λέξεις, δηλαδή η σκέψη μας και μαζί ο πολιτισμός μας , η ιστορία μας, η ταυτότητά μας.

Το μεγαλύτερο πνευματικό και πολιτισμικό κεφάλαιο τού Ελληνισμού είναι η ελληνική γλώσσα. Μοναδική στον κόσμο για την γλωσσική συνέχεια 40 αιώνων αδιάκοπου προφορικού λόγου και 28 αιώνων γραπτού λόγου με την χρήση του ελληνικού αλφαβήτου, για το οποίο ο Γαλιλαίος έχει πει ότι αποτελεί την «μεγαλύτερη ανακάλυψη» τού ανθρώπου.

Τέλος η καλλιέργεια τής Ελληνικής από τα πιο δυνατά πνεύματα τής Ευρώπης και ο οικουμενικός της χαρακτήρας στην ιστορία τού πνεύματοστής έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά μια ξεχωριστή θέση για την οποία μόνο υπερηφάνεια δικαιούμεθα να αισθανόμαστε ως συνεχιστές της».

ΒΗΜΑτοδότης

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα