17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝαύπλιο: Εντυπωσιακές εικόνες από την άμπωτη που «εξαφάνισε» τη θάλασσα

Ναύπλιο: Εντυπωσιακές εικόνες από την άμπωτη που «εξαφάνισε» τη θάλασσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται για άλλη μια φορά η εντυπωσιακή άμπωτη στο Ναύπλιο που ειναι αποτέλεσμα του φυσικού φαινομένου της παλίρροιας

Σε εξέλιξη βρίσκεται για άλλη μια φορά η εντυπωσιακή άμπωτη στο Ναύπλιο που ειναι αποτέλεσμα του φυσικού φαινομένου της παλίρροιας. Η παλίρροια είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και που στο Ναύπλιο παρατηρείται αρκετά συχνά λόγω της πολύ ρηχής θάλασσας.

Αποτέλεσμα της παλίρροιας είναι η άμπωτη, όπου το νερό «ξεφουσκώνει», δημιουργείται δηλαδή πτώση της στάθμης των υδάτων στη θάλασσα.

Το φαινόμενο είναι η γνωστή σε όλους παλίρροια, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλοτε παρατηρείται περιοδική άνοδος και άλλοτε κάθοδος της στάθμης του νερού σε μια μεγάλη λίμνη ή στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας, το οποίο συνήθως επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) και οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα