26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝεκρός χρυσαετός από δηλητηριασμένο δόλωμα στα Βαρδούσια Όρη

Νεκρός χρυσαετός από δηλητηριασμένο δόλωμα στα Βαρδούσια Όρη

Δηλητηριασμένος εντοπίστηκε ένας χρυσαετός το Μεγάλο Σάββατο (4/5) σε ορεινή περιοχή στα βόρεια Βαρδούσια. Για το περιστατικό ενημέρωσε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ένας πολίτης. Από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο οργανισμός διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για νεαρό Χρυσαετό, ενώ ήταν εμφανείς οι ενδείξεις δηλητηρίασης, όπως η στάση του νεκρού ζώου και τα σφιγμένα σε γροθιά νύχια.

xrisaetos, xrysaetos, entoma
Έρευνα για δηλητηριασμένα δολώματα ΟΦΥΠΕΚΑ

Δυνάμεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δασαρχείου Σπερχειάδας εντόπισαν σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία που είχε εντοπιστεί ο χρυσαετός, ο σκύλος υπέδειξε ένα σημείο στο έδαφος, όπου με προσεκτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά νεκρά έντομα, ενώ το χώμα και η βλάστηση ήταν συμπιεσμένα.

XRYSAETOS, XRISAETOS, ENTOMA
Τα νεκρά έντομα που εντοπίστηκαν στο σημείο ΟΦΥΠΕΚΑ

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών εντόμων είναι δείγμα ότι στο συγκεκριμένο σημείο πιθανόν ήταν τοποθετημένο κάποιο μεγάλο, δηλητηριασμένο δόλωμα, το οποίο ενδεχομένως αφαιρέθηκε, στη συνέχεια. Τα νεκρά έντομα συλλέχθηκαν για να αποτραπούν δευτερογενείς δηλητηριάσεις εντομοφάγων ζώων (π.χ. μικρά πουλιά), αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα