30.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΝέο κύμα ζέστης προ των πυλών – Έρχονται 43αρια

Νέο κύμα ζέστης προ των πυλών – Έρχονται 43αρια

Δύσκολη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα με μία νέα θερμή εισβολή να φέρνει καύσωνα και 40αρια.

Σε τρεις φάσεις θα κυμανθεί ο καιρός από σήμερα, Παρασκευή και μέχρι την άλλη Παρασκευή, καθώς η αστάθεια, θα δώσει τη σκυτάλη της σε μελτέμια και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε 40αρια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός σήμερα, Παρασκευή θα είναι ασταθής με κατά τόπους μπόρες. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν μελτέμια με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο από την Τρίτη θα υπάρξει νέα θερμή εισβολή που θα φτάσει τους 43 βαθμούς.

Το θετικό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη είναι ότι αυτό το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ στη συνέχεια, προς το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα πάμε σε αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Αύριο, Σάββατο, θα επικρατήσουν τα μελτέμια μέσα στο Αιγαίο, με ένταση 6-7 μποφόρ, δροσίζοντας τις περιοχές στην Ανατολική Ελλάδα και τις περιοχές που βρέχονται από το πέλαγος. Παράλληλα, θα υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος φωτιάς, καθώς, παρόλο που ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση, η ατμόσφαιρα θα είναι ξηρή, και με τη «βοήθεια» των βοριάδων είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open από Δευτέρα, μετά τα μελτέμια, θα περάσουμε σε μια νέα φάση, με νέο ισχυρό κύμα ζέστης που θα μας έρθει από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και θα κατακλίσει σιγά σιγά τη χώρα μας. Αυτό το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια περίπου δύο με τρία 24ωρα.

Ειδικότερα, από την Τρίτη και μέχρι και την Παρασκευή περιμένουμε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 40-43 βαθμούς Κελσίου, με την ανατολική και νότια Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο αυτού του κύματος ζέστης.

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από την Τρίτη θα ξεκινήσουν τα 40αρια, Τετάρτη – Πέμπτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 40-43 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται αλλά με αργούς ρυθμούς. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε πιο ομαλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και πάλι η ζέστη θα είναι έντονη.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές θα πάμε να ψηφίσουμε με καλό καιρό, καθώς η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ίσως και τοπικά στους 36. Παρόμοια εικόνα έχει κι ο έμπειρος προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, καθώς όπως ανέφερε από την Τρίτη έρχεται νέο κύμα ζέστης με χαρακτηριστικά καύσωνα. Μάλιστα όπως υπογραμμίζει η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου θα είναι στους 39-40 βαθμούς.

«Στα μέσα της εβδομάδας περιμένουμε 40αρια. Θα είναι ένας κανονικός καύσωνας. Θα κρατήσει μέχρι Πέμπτη με Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά φαίνεται ότι ο Ιούνιος θα είναι έτσι», είπε χαρακτηριστικά η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Ο καιρός σήμερα

Όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σήμερα, Παρασκευή σημειώνονται συννεφιές από την οροσειρά της Πίνδου και ανατολικότερα, οι οποίες θα είναι αρκετά πιο πυκνές προς την περιοχή της Τουρκίας, όπου εκεί θα μεταφερθεί η ψυχρή αέρια μάζα που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα και θα φέρει βροχοπτώσεις και στα ηπειρωτικά αλλά και μέσα στο Αιγαίο, τις πρωινές ώρες.

Στη συνέχεια ο ουρανός θα καθαρίσει προς τα ανατολικά, με τις συννεφιές να κατευθύνονται προς την περιοχή της Τουρκίας. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια, όμως προς τα δυτικά τμήματα και το εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού θα αρχίσουν να σημειώνονται μπόρες, ακόμη και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι έχουν στραφεί σε βόρειους με μέτριες εντάσεις μέσα στο Ιόνιο και θα ενισχυθούν σιγά-σιγά μέσα στο Αιγαίο, φτάνοντας ακόμη και τα 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι θα προσεγγίσει σε αρκετές περιοχές τους 34-36 βαθμούς Κελσίου, τοπικά και 37 μποφόρ. Δεν αποκλείεται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο να δούμε θερμοκρασίες 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός σήμερα αναμένεται άστατος, καθώς στα ανατολικά αναμένεται να σημειωθούν νεφώσεις με πιθανότητα βροχών και στα θαλάσσια μεμονωμένων καταιγίδων. Όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις που κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο. Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια αρχικά τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών και βαθμιαία γενικά αίθριος. Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 και στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικά στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και τοπικά στα νότια έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχών και βαθμιαία γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα