30.7 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΝέο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας από τον Όμιλο ΟΤΕ συμβάλλει στην...

Νέο Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας από τον Όμιλο ΟΤΕ συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Πατησίων 85, στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ – ΝΥΜΑ θα στεγαστεί το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και φιλόξενου προς τους επισκέπτες μουσείου, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους και θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην αναβάθμιση της περιοχής.

«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, με αφορμή τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου, προσθέτοντας ότι η στρατηγική επιλογή του Ομίλου να στηρίζει διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός του, να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το Νέο Μουσείο

Το διεθνών προδιαγραφών Νέο Μουσείο, έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω ψηφιακής. Μέσα από ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών και συνδυάζοντας την έρευνα με την ψυχαγωγία, οι επισκέπτες – μικροί και μεγάλοι- θα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών της χώρα μας.

Το Μουσείο θα συνδυάζει ποικιλία προγραμμάτων, ενώ οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί, θα δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκομίσει διαφορετικές εμπειρίες σχετικές με την επικοινωνία, τον πολιτισμό και την τεχνολογία.

Εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν χώρους πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν εκδηλώσεις . Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώνουν στο εστιατόριο – καφέ που θα διαθέτει το Νέο Μουσείο.

ΥΜΑ-ΝΥΜΑ: Το ιστορικό κτίριο αλλάζει σελίδα

Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα, αποτελώντας το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.

Το ΝΥΜΑ ολοκληρώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.

Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ. και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο Όμιλος OTE στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό

Ο Όμιλος ΟΤΕ ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, στηρίζει διαχρονικά τον πολιτισμό της χώρας μας, έχοντας ως επίκεντρο των δράσεων του τη Ψηφιακή Συμπερίληψη όλων των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεισφορά του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο τα τελευταία 14 χρόνια πραγματοποιεί δωρεάν προγράμματα και δράσεις, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Το Νέο Μουσείο του Ομίλου ΟΤΕ στην καρδιά της Αθήνας, θα αποτελέσει τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας, καθώς και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το project management του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με αρκετές ομάδες του Ομίλου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες. Την αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου -που είναι σε εξέλιξη- έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από την Αρχιτέκτονα- Μουσειολόγο, κα Ερατώ Κουτσουδάκη.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα