17.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ Β. Κοντοζαμάνης πρωτεργάτης ποιοτικής αναβάθμισης Κ.Υ. Ραφήνας, το επισκέφτηκε σήμερα ως...

Ο Β. Κοντοζαμάνης πρωτεργάτης ποιοτικής αναβάθμισης Κ.Υ. Ραφήνας, το επισκέφτηκε σήμερα ως Υπουργός Υγείας

Σημαντική μέρα η σημερινή (30-4-2021) για το Κ.Υ. Ραφήνας. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη, εκτός του σημαντικού γεγονότος της παρουσίας του Πρωθυπουργού στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Ραφήνας, έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις για ορισμένους ανθρώπους που έδωσαν αγώνα προ ετών για την ποιοτική αναβάθμιση – ανακαίνιση του εν λόγω κέντρου με τη γενναία δωρεά της οικογενείας Αθανασίου Μαρτίνου.

Συγκίνηση ανάμεικτη με περηφάνια για τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ως Διοικητής της 1ης ΥΠΕ επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ υπήρξε απ’ τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ποιοτικής αναβάθμισης του Κ.Υ. Ραφήνας που στεγαζόταν στα εξωτερικά ιατρεία του πάλαι ποτέ ΠΝΑ Νταού Πεντέλης. Μετά την αποασυλοποίηση των φιλοξενουμένων παιδιών και το επερχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου, κινδύνευε με κλείσιμο και το Κ.Υ. το οποίο εκείνη την εποχή λειτουργούσε μόνο τις καθημερινές απ’ τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τότε μια χούφτα άνθρωποι αγωνίστηκαν από κοινού, χωρίς να τους χωρίζουν κομματικά ή άλλα ιδιοτελή κριτήρια, για να πετύχουν το στόχο, που ήταν η διατήρηση της τόσο σημαντικής, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μονάδα. Κι ήταν ευτυχής συγκυρία ότι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ως διοικητής της 1ης ΥΠΕ, «αγκάλιασε» την προσπάθεια που είχε αίσιο τέλος, με τη δημιουργία ενός Κ.Υ. πρότυπο για την ΠΦΥ.

Σχεδόν επτά χρόνια μετά ο κος Κοντοζαμάνης επισκέφτηκε σήμερα Μ. Παρασκευή το συγκεκριμένο κέντρο ως Υπουργός Υγείας πλέον, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του γι’ αυτό το ξεχωριστό Κ.Υ. λέγοντας: «αυτό το Κ.Υ. διαφέρει απ’ όλα…»

Ο υπουργός δεν ξέχασε βέβαια την τότε υπεύθυνη επιστημονικής λειτουργίας του κέντρου, Αντωνία Δημητρίου, με την οποία συνεργάστηκε αρμονικά και ουσιαστικά, ώστε το κέντρο ν’ αποκτήσει την μορφή μια σύγχρονης μονάδας ΠΦΥ, που στόχο έχει το αυτονόητο, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Η κα Δημητρίου του υπενθύμισε ότι επί θητείας του το βιοπαθολογικό (μικροβιολογικό) εργαστήριο του κέντρου δεχόταν προς εξέταση τα εργαστηριακά δείγματα αίματος όλων των Κ.Υ. της αν. Αττικής. Λειτουργία που σταμάτησε με την αλλαγή κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να στέλνονται σε εργαστήριο της Αθήνας, όπου παρουσιάζεται τεράστιος φόρτος εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα του βιοπαθολογικού εργαστηρίου της Ραφήνας, μένουν αναξιοποίητα χωρίς την προμήθεια αντιδραστηρίων.

Σημαντική θεωρείται η δήλωση του Υπουργού, ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ΠΦΥ, που σημαίνει κατ’ ουσία την γενικότερη αναβάθμιση του ΕΣΥ. Έντονο ενδιαφέρον έδειξε κι η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Γιαννούλα Νταβώνη, η οποία είναι κι η καθ’ ύλη υπεύθυνη για τα Κ.Υ.

Μια ατάκα συνοδού του Υπουργού τράβηξε την προσοχή όταν ανέφερε «αυτό το Κ.Υ. μοιάζει με μικρό νοσοκομείο. Υπάρχουν και κρεβάτια βραχείας νοσηλείας;» Η υπεύθυνη του κέντρου κα Ζαρζάλη απάντησε ότι υπάρχουν τρία κρεβάτια ανάνηψης στα επείγοντα. Η κα Δημητρίου υπενθύμισε στον Υπουργό ότι στα αρχικά σχέδια του μεγάλου δωρητή, υπήρχε πρόβλεψη για 10 κρεββάτια βραχείας νοσηλείας. Δυστυχώς όμως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που διαδέχτηκε την συγκεκριμένη, άλλαξε αυτό το δεδομένο.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις όποιες παθογένειες του ΕΣΥ, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα αναβάθμισης της ΠΦΥ. Αναμένεται ότι μετά το πέρας της δοκιμασίας απ’ τον φονικό ιό, θα ξεπεραστούν οι σκόπελοι που κρατούσαν την ΠΦΥ πίσω, δέσμια διαφόρων συμφερόντων, τα οποία πλέον αναμένεται να ξεπεραστούν ώστε ν’ αποκτήσει τη θέση που της αξίζει, υπέρ των χρηστών υγείας, αλλά και της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα