16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Πέθανα για 24 λεπτά και ξύπνησα στη δεύτερη ζωή μου» – Από...

«Πέθανα για 24 λεπτά και ξύπνησα στη δεύτερη ζωή μου» – Από την καρδιακή ανακοπή στην… ανάσταση

Τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον στη ζωή της

Πέθανε και επέστρεψε για να διηγηθεί τα όσα… βίωσε. Η Lauren Canaday δηλώθηκε «κλινικά νεκρή» αφού η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει για 24 ολόκληρα λεπτά πριν την επαναφέρουν.

Η συγγραφέας αποκάλυψε πρόσφατα τις μακάβριες λεπτομέρειες της μεταθανάτιας εμπειρίας της. «Έπαθα αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στο σπίτι τον περασμένο Φεβρουάριο – ο σύζυγός μου κάλεσε το 911 και ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ. Χρειάστηκαν 24 λεπτά για να με επαναφέρουν οι νοσοκόμοι. Μετά από 9 ημέρες στη ΜΕΘ, δεν είχα καμία ορατή εγκεφαλική βλάβη στις μαγνητικές τομογραφίες» περιέγραψε αρχικά η Canaday.

Επιπλέον όπως είπε τα αποτελέσματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματός της— μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο— βγήκαν φυσιολογικά παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί επιληπτική κρίση για περισσότερα από 30 λεπτά αμέσως μετά την ανάνηψη. Σύμφωνα με την New York Post, οι τραυματιοφορείς απέδωσαν την καρδιακή ανακοπή της σε επιπλοκές της Covid-19 με την οποία διεγνώσθη όταν εισήχθη στη ΜΕΘ.

Το εντυπωσιακό με την περίπτωση της Canaday είναι πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που βιώνουν την ίδια εμπειρία, δεν ζουν για πολύ μετά την «ανάστασή» τους. Από τις 65 τεκμηριωμένες περιπτώσεις μεταξύ 1982 και 2018, μόνο 18 άτομα επανήλθαν πλήρως.

«Όταν ξύπνησα ήμουν πολύ μπερδεμένη»

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ανάνηψη από τον σύζυγό της, η Canaday είπε: «Ο σύζυγός μου έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση για 4 λεπτά, όσο ο χειριστής του έλεγε τι να κάνει. Δεν το είχε κάνει ποτέ. Ευτυχώς, είμαστε κοντά σε ένα πυροσβεστικό σταθμό και οι ειδικοί έφτασαν σε 4 λεπτά».

«Ήμουν σε κώμα για 2 ημέρες και όταν ξύπνησα ήμουν πολύ μπερδεμένη σχετικά με τη διασωλήνωση και δεν είχα βραχυπρόθεσμη μνήμη για αρκετές ημέρες ακόμα. Ποτέ δεν ξαναβρήκα τη μνήμη της προηγούμενης εβδομάδας ή δεν θυμήθηκα τον χρόνο που ήμουν στη ΜΕΘ και έχω ένα κενό περίπου ενός μήνα πριν».

«Νιώθω ότι η πρώτη μου ζωή τελείωσε τον Φεβρουάριο και ξύπνησα σε μία δεύτερη»

«Δεν ξέρω πότε άρχισα να καταλαβαίνω ποια χρονιά ήταν και να απαντάω σε ερωτήσεις με ακρίβεια, αλλά νομίζω ότι μου πήρε μέρες. Μου λένε ότι ξεχνούσα συνέχεια τον λόγο που ήμουν στο νοσοκομείο». Επίσης, ανέφερε ότι ένιωθε ένα συναίσθημα «ακραίας γαλήνης» για λίγες εβδομάδες μετά το ξύπνημα.

Η «μετά θάνατον» ζωή

Όπως η ίδια περιγράφει, μερικές φορές πηγαίνει στο σημείο του πατώματος όπου έπαθε το επεισόδιο για «να χαλαρώσει όταν έχει άγχος».  Αφού πέρασε ο καιρός, μετά τα όσα της συνέβησαν ανέφερε πως ξεκίνησε να αισθάνεται άσχημα επειδή είχε ενοχές και ένιωθε μπερδεμένη.

Όμως πλέον έχει αλλάξει αυτό. «Είμαι πιο λειτουργική, αλλά εξακολουθώ να κάνω εβδομαδιαία θεραπεία, συμμετέχω μηνιαία σε μια ομάδα υποστήριξης και ίσως τελικά έπρεπε να κάνω διάλειμμα από τη δουλειά».

Επιπλέον, είπε ότι άλλαξαν μερικά πράγματα μέσα της. «Τα αγαπημένα μου φαγητά άλλαξαν και έχω διαφορετικές προτεραιότητες που επηρεάζουν τις φιλίες/σχέσεις μου. Η αγάπη μου για τον σύζυγό μου έχει πραγματικά μεγαλώσει, αλλά μπορεί να είναι κάποια λατρεία τύπου «ήρωα». Νιώθω ότι η πρώτη μου ζωή τελείωσε τον Φεβρουάριο και ξύπνησα στη δεύτερη ζωή μου».

«Νιώθω ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου και ενώ είμαι ευγνώμων που έχω περισσότερο χρόνο με φίλους και την οικογένεια, δεν ανησυχώ πια για τον θάνατο. Ανησυχώ πολύ περισσότερο για τον πόνο που βιώνω συχνά στη ζωή».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα