Τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα «κλειδιά» για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι τα εξής:

  1. Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην Εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επίσης δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων.

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία κατά το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει στην πλατφόρμα Power Pass τα στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Αν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί να μεταβείτε στο https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia.

    Η μεταβολή της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να αλλάξουν.

  2. Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους. Σε περίπτωση που μία παροχή για συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.
  3. Η αποζημίωση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης. Για παράδειγμα ένα η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ
  4. Δικαιούχοι είναι όσοι στις φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.ά) πάνω από 45.000 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων. Πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή αν ο ένας έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού το συνολικό τους εισόδημα ανέρχεται σε ί46.000 ευρώ. «Κερδισμένοι» είναι οι άγαμοι καθώς και για αυτούς ισχύει το όριο των 45.000 ευρώ οπότε ο κίνδυνος να ξεπερνά το εισοδηματικό όριο είναι μικρότερος. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις.
  5. Η αίτηση «μπλοκάρεται» από το σύστημα αν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση το 2021 η το 2022 αν υποβάλλει για πρώτη φορά δήλωση.
  6. Οι γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη θα πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος. Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων. Ο αιτών θα πρέπει να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάϊος 2022. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.
  7. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.
  8. Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet εισέρχεται στην εφαρμογή και υποβάλει αίτηση για να λάβει την οικονομική ενίσχυση για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν κύρια κατοικία του δικαιούχου ή και για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
  9. Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας ή και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώ δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων.
  10. Δεν θα λάβουν την αποζημίωση ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις όσοι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δηλώσουν τον αριθμό IBAN. Η πληρωμή της αποζημίωσης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση. Tα ποσά της αποζημίωσης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους χωρίς καμία δέσμευση για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από το επίδομα.