21.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠροσκύνημα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ! Το όνομά του σημαίνει «Ποιος (είναι) Όμοιος Θεού;»

Προσκύνημα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ! Το όνομά του σημαίνει «Ποιος (είναι) Όμοιος Θεού;»

Ιερή υπόσχεση οδήγησε τα βήματα μας δυο χιλιόμετρα έξω απ’ το Μανταμάδο,   όπου η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, για να προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη των Ουρανίων Δυνάμεων.

Την εικόνα που πλάστηκε απ’ τον Γαβριήλ, το δόκιμο καλογεροπαίδι που βρισκόταν στο Ιερό του Ναού βοηθώντας τον ηγούμενο στα λειτουργικά του καθήκοντα κατά την αιφνιδιαστική έφοδο του αρχιπειρατή Σιρχάν και του Σαρακηνού τσούρμου του κουρσάρικου πλοίου του τον ΙΑ΄ αιώνα, δηλαδή το 900 με 1000, με πηλό από το αίμα των σφαγιασθέντων αναμεμειγμένο με ασπρόχωμα.

Το κουρσάρικο ντου στην μονή, που είχε αποκρούσει δεκάδες επιθέσεις πειρατών, έγινε απ’ τον πονηρό αρχικουρσάρο, την εποχή των κατανυκτικών ακολουθιών της Μ. Τεσσαρακοστής, την ώρα που όλοι οι μοναχοί βρίσκονταν στην ορθινή λειτουργία της προηγιασμένης και τους βρήκαν τελείως απροετοίμαστους, βορά στα χατζάρια τους.

Ο Γαβριήλ, συνήλθε νωρίς και, ανοίγοντας το στενό παράθυρο του Ιερού, αναρριχήθηκε στη σκεπή του Ναού. Όμως οι κινήσεις του δεν ξέφυγαν από τα μάτια των Σαρακηνών, που, φοβούμενοι μην τρέξει και ειδοποιήσει τριγύρω τους συνοικισμούς, βγήκαν έξω να τον κυνηγήσουν. Μερικοί κατόρθωσαν να μισοανεβούν στη σκεπή με κάτι σκάλες που είχαν αφήσει οι μοναχοί αποβραδίς, ασβεστώνοντας τους τοίχους του Μοναστηριού.

Ένας άνεμος ωστόσο και μια βουή ακούστηκε απ’ τη σκεπή του Ναού, η οποία μετατράπηκε σε φουρτουνιασμένο πέλαγος και πάνω στ’ ασπρισμένα κύματα ένας πελώριος στρατιώτης, αγριωπός, με σπάθα που έβγαζε φωτιές, κινούσε καταπάνω στους πειρατές. Οι τρίχες της κεφαλής των πειρατών σηκώθηκαν σαν βελόνες και με άναρθρες φωνές, αφήνοντας όπλα και κλοπιμαία, ξεχύθηκαν στον κατήφορο.

Το πρόσωπο του Σωτήρα του, που δεν ήταν άλλος απ’ τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και με τη βοήθειά Του ο Γαβριήλ φιλοτέχνησε την ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη. Ο πηλός  έφτασε μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόσωπο, οι φτερούγες κι η ρομφαία του Αρχαγγέλου. Με τον λίγο εναπομείναντα πηλό ο μοναχός σκιαγράφησε το σώμα, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει με απλές γραμμές το περίγραμμα του έργου του.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

είναι ο μόνος που ονομάζεται αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή (Ιούδας 9) Επίσης ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». (Δανιήλ 10:13, 21) και ζει σύμφωνα με τη σημασία του ονόματός του—«Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;»

Περιήγηση στη Μονή

Μόλις διαβείς τη βαριά πύλη εισόδου της Μονής, στα δεξιά σου αντικρίζεις την τεράστια ολόσωμη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τοιχογραφία, που θαυματουργικά είχε εξαφανιστεί κατά τις ημέρες της εθνικής κρίσης στην Κύπρο το 1963 και εμφανίστηκε ξανά με τη λήξη των γεγονότων. Στα πόδια του Ταξιάρχη αναμμένα θυμιατά, δίπλα σε ειδική θέση οι λαμπάδες των πιστών.

Προχωρώντας στην όμορφα περιποιημένη αυλή στο έμπα του Ναού βρίσκεσαι ανάμεσα στους ολόσωμους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ακολουθεί η είσοδος στον κυρίως ναό όπου δίπλα στο περίτεχνο τέμπλο η ανάγλυφη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η μεγάλη καντήλα όπου οι πιστοί μπορούν να βουτήξουν ένα μπαμπακάκι και να πάρουν λίγο λαδάκι – βοήθειά τους και πολλά τάματα σιδερένια παπούτσια για τις εξορμήσεις του Ταξιάρχη, σπαθιά αλλά και στρατιωτικές στολές όλων των σωμάτων κρεμασμένες τακτικά μέσα σε νάιλον σακούλες, αφιερώματα στρατιωτικών που υπηρέτησαν στο νησί.

Κι όταν πλησιάζεις την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ… τότε… ο χρόνος σταματά. Όταν τα μάτια ατενίζουν την πανώρια όψη του Ταξιάρχη τα δάκρυα τρέχουν, η καρδιά κτυπά δυνατά κι η ψυχή λες κι ενώνεται με το άπειρο σύμπαν. Μια εμπειρία εξωπραγματική για όποιον έχει πίστη δυνατή. Για όποιον οραματίστηκε τις πελώριες φτερούγες του Αρχαγγέλου να τον καλύπτουν προς ίαση ψυχής και σώματος.

Όχι! Στο δικό μας θαύμα ο Καλός μας Αρχάγγελος δεν ζήτησε τίποτα. Απλά ήρθε ακάλεστος, σχεδόν, αφού ποτέ δεν επικαλεστήκαμε τ’ όνομά του. Ήρθε… να μας σκεπάσει με τις φτερούγες Του κι όταν επανήλθαμε συνειδησιακά, ξέραμε ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα μας προστατέψει στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζαμε.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή νιώσαμε την απέραντη ηρεμία που δίνει η βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά, ακριβώς όπως κι έγινε ενάμιση χρόνο μετά, όταν δύο σοβαρότατα χειρουργεία, αγγείων και καρδιάς, είχαν απόλυτη επιτυχία, ενώ παράλληλα θεαματική ήταν η βελτίωση δύο σπάνιων νοσημάτων που μας ταλαιπωρούν χρόνια.

Έτσι έξι μήνες μετά την τελευταία επέμβαση, όπως είχαμε αποφασίσει απ’ όταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μας σκέπασε με τις φτερούγες του, επισκεφτήκαμε αυθημερόν το νησί και προσκυνήσαμε τον Αρχάγγελο  Μιχαήλ, το όνομά του οποίου σημαίνει  «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;», αισθανθήκαμε την Θεία ευλογία Του που αποφασίσαμε να μεταφέρουμε διαδικτυακά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα