24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτον Ι.Ν. Αγίων Γεωργίου & Αλεξάνδρου του Κ.Υ. Ραφήνας, γιορτάστηκε η Παναγία...

Στον Ι.Ν. Αγίων Γεωργίου & Αλεξάνδρου του Κ.Υ. Ραφήνας, γιορτάστηκε η Παναγία των Βλαχερνών

Σήμερα 2 Ιουλίου εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών, το σήμαντρο του Ι.Ν. Αγίων Γεωργίου & Αλεξάνδρου στον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Υ. Ραφήνας κτύπησε ξανά μετά από καιρό.

Τον Ιούλιο του 2018 η φονική φωτιά άφησε εμφανή τα σημάδια της, με καμένα μεγάλα πεύκα στην πρόσοψη του ναού, που «άγγιζαν» την εκκλησία. Παρότι οι φλόγες «έγλυψαν» κυριολεκτικά το ναό, η δύναμη του Θεού τον προστάτεψε κι έμεινε αλώβητος, όπως και το δασάκι των πεύκων που βρίσκεται ολόγυρα και σαν από θαύμα δεν παραδόθηκε στις φλόγες.

Εκείνη την εποχή, ανάμεσα στα καμένα η εκκλησία λειτούργησε στις 29 και 30 Αυγούστου τιμώντας τον Άγιο Αλέξανδρο. Παράλληλα τελέστηκε 40ημερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της Βασιλικής Χερουβείμ, των δίδυμων κοριτσιών και της μητέρας της που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Η Βασιλική είχε αναλάβει υπηρεσία στο Κ.Υ. Ραφήνας ως τεχνολόγος ακτινολογικού, αλλά πρόλαβε να εργαστεί μόλις μία ημέρα πριν η πύρινη λαίλαπα κόψει το νήμα της ζωής της και των αγαπημένων προσώπων της.

Στις 2 Ιουλίου του 2019 εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών λειτούργησε ο ναός τελευταία φορά με εμφανή τα σημάδια της πύρινης λαίλαπας, αφού κόπηκαν μεν τα καμένα πεύκα, όμως τα κουφάρια μερικών κείτονται μέχρι σήμερα έξω απ’ την εκκλησία.

Φέτος με την ύφεση που παρουσιάζει η πανδημία, η εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών και το τάμα που την συνοδεύει, έγινε αιτία να καθαριστεί σε βάθος ο ναός και ο περιβάλλων χώρος απ’ τ’ απομεινάρια που θύμιζαν την πύρινη λαίλαπα που στοίχισε τόσες ζωές, καμένα σπίτια και στρέμματα πρασίνου.

Την φετινή λειτουργία τέλεσε ο παπά Γρηγόρης του Ι.Ν. Αναλήψεως Διασταύρωσης Ραφήνας, όπου ενοριακά ανήκει ο προαναφερόμενος ναός, με τον Ραφηνιώτη Κυριάκο Μαϊόπουλο στο ψαλτήρι.

Μια λειτουργία άκρως οικογενειακή, αφού δεν κοινοποιήθηκε λόγω μέτρων προστασίας εναντίον του κορωνοϊού. Μια λειτουργία προσευχής για τις οικογένειες Ραγκούση – Μπουρνιά που άνοιξαν την εκκλησία και τους ελάχιστους πιστούς κυρίως υγειονομικούς του Κ.Υ. αλλά και υπαλλήλους της κεντρικής φαρμακαποθήκης της 1ης ΥΠΕ που ήρθαν ν’ ανάψουν ένα κερί. Όλοι τους εξέφρασαν την επιθυμία ο ναός να λειτουργεί συχνότερα. Δεν ήταν λίγοι όσοι δήλωσαν έκπληκτοι για την ύπαρξή του αφού τον πρωτογνώρισαν.

Προσκυνητής κι ο νέος υπεύθυνος συντονισμού επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ. Ραφήνας Χαράλαμπος Μασσάρας, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ύπαρξη του ναού εντός του περιβάλλοντος χώρου του κέντρου, «είναι ευλογία για το Κ.Υ. να διαθέτει ναό» είπε.

Μετά την απόλυση ο κος Μασσάρας χαιρέτισε τον εφημέριο της Αναλήψεως π. Γρηγόρη, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός ώστε η εν λόγω εκκλησία να λειτουργείται ανά τακτά διαστήματα. Δήλωσε άνθρωπος της εκκλησίας καθώς είναι το δέκατο παιδί πολύτεκνης οικογένειας και έχει αδελφό και ανιψιό ιερωμένο. Κατέληξε λέγοντας ότι «θα είναι ευτυχής να γνωρίσει και τον  πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο της Αναλήψεως, ώστε να εδραιωθεί μια εποικοδομητική συνεργασία».

Σημαντική επίσης η συνομιλία του με τον Κυριάκο Μαϊόπουλο, στον οποίο είπε ότι κι ο ίδιος ψέλνει και θα ήθελε να ψάλει μαζί του. Επειδή όμως ανέλαβε καθήκοντα στο Κ.Υ. λίγες μέρες πριν, ακόμα ενημερώνεται οπότε δεν μπόρεσε να λειτουργηθεί όπως θα ήθελε. Πιστεύουμε ότι θα δοθεί ευκαιρία να σταθεί στο ψαλτήρι μάλλον σύντομα καθώς η εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου, ενός εκ των δύο Αγίων που είναι αφιερωμένος ο ναός, πλησιάζει.

Και του χρόνου να γιορτάσουμε ξανά την Παναγία των Βλαχερνών!

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα