15.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί ο γονέας όταν ταξιδεύει με...

Τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί ο γονέας όταν ταξιδεύει με ανήλικα – Ποια είναι απαραίτητα

Τι ισχύει με τα ταξιδιωτικά έγγραφα των παιδιών αλλά και ποια και πότε είναι απαραίτητα, εξηγεί δικηγόρος, μετά το πρόσφατο περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, όπου λιμενικοί άφησαν εκτός πλοίου για Κρήτη μητέρα με δύο παιδιά, καθώς δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της.

Σύμφωνα με την δικηγόρο Ελένη Γκλεγκλέ, μέχρι σήμερα αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπιζαν περισσότερο όταν ταξίδευαν ανήλικοι κυρίως με το αεροπλάνο και κυρίως σε πτήσεις εξωτερικού. «Σε πτήσεις εσωτερικού, όπως επίσης και στα πλοία σχεδόν ποτέ κανείς δεν ζητούσε νομιμοποιητικά έγγραφα του ανηλίκου», συμπλήρωσε η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δηλαδή «μια μητέρα με τον γιο της, ο οποίος είναι 8 ετών. Κανένας δεν είχε ζητήσει αν η μητέρα είναι όντως η μητέρα αυτού του παιδιού ή αν το παιδί είναι όντως το παιδί αυτής της μητέρας. Με εξαίρεση τον έλεγχο που έχουν εκ του νόμου οι λιμενικοί, οι οποίοι θα μπορούν βεβαίως μετά από κάποια καταγγελία οι ίδιοι να ζητήσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα που συνοδεύουν τον ανήλικο», ανέφερε.

Για το περιστατικό στον Πειραιά

Μιλώντας για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Πειραιά, όπου μία μητέρα δεν μπόρεσε να ταξιδέψει γιατί δεν κατάφερε να αποδείξει ότι το ανήλικο που ήταν μαζί ήταν παιδί της, η κ. Γκλεγκλέ σημείωσε: «το πρόβλημα εν προκειμένω έγινε με μια μητέρα που πήγε να εκδώσει εισιτήριο για τον γιο της. Έφερε μαζί της ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και είχε το παιδί της που φαινόταν και από την ηλικία ότι ήταν όσο και το δικό της το παιδί και οι υπάλληλοι εκεί που εξέδωσαν τα εισιτήριά της είπαν ότι αυτό δεν αρκεί και θα ήθελαν ένα βιβλιάριο υγείας».

Σημείωσε σχετικά πως «αυτή τη διακριτική ευχέρεια έχουν πράγματι οι εταιρείες που εκδίδουν τα εισιτήρια. Όμως, αυτό που ζητούν οι εταιρείες είναι αυτό που η μητέρα έφερε, δηλαδή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αν υπήρχε εποπτευόμενο ότι θέλανε και ένα διαβατήριο, το παιδί ενδεχομένως να μην είχε διαβατήριο ή να μην είχε συμφωνήσει ο άλλος γονέας αν ήταν σε διάσταση ή για οποιονδήποτε λόγο. Ήταν παντρεμένοι οι γονείς και δεν ήθελε ο πατέρας του να δώσει το παιδί το διαβατήριο, τότε θα μπορούσε να έχει ένα βιβλιάριο υγείας. Εδώ να σας βάλω έναν αστερίσκο και να σας πω τα βιβλιάρια υγείας, πλέον δεν έχουν τη φωτογραφία του παιδιού και η φωτογραφία του παιδιού στα βιβλιάρια υγείας όπως ξέρουμε είναι όταν είναι μωρά».

«Ο έλεγχος λοιπόν εδώ νομίζω ήταν υπερβολικός», σημείωσε η δικηγόρος, ενώ διευκρίνισε ότι κάποιες εταιρείες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που γίνει περαιτέρω έλεγχος, το Λιμενικό δεν φέρει καμία ευθύνη εάν ζητηθούν νομιμοποιητικά».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα