24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤο "Xenios", ένας ψηφιακός ξεναγός και ταυτόχρονα ένας οδηγός-επόπτης.

Το “Xenios”, ένας ψηφιακός ξεναγός και ταυτόχρονα ένας οδηγός-επόπτης.

Τι είναι το έργο “Xenios“;

Είναι μία συνδυασμένη πλατφόρμα εφαρμογών προστασίας και προβολής πολιτιστικών και τουριστικών χώρων.

Το έργο XENIOS, τα τρία τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει υπηρεσίες για την βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη ακραίων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες είναι συγχρόνως ευάλωτες σε φυσικούς κινδύνους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Επιπλέον, το έργο συνδυάζει την ενίσχυση της ασφάλειας με τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στους εν λόγω χώρους, μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου η οποία παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφορία στους επισκέπτες.

Τούτο σημαίνει ότι οι επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων ή περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό μας τηλέφωνο μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον χώρο, κάτι σαν ατομικός ψηφιακός ξεναγός δηλαδή, ενώ παράλληλα αν μας συμβεί κάτι μπορούμε να αιτηθούμε βοήθεια και οι υπεύθυνοι του χώρου να σπεύσουν σε βοήθεια.

Ακόμα μπορεί να μας ενημερώσει έγκαιρα κι αξιόπιστα για οποιοδήποτε συμβάν, πχ. βρισκόμαστε μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς στο οποίο συνέβη μια κατολίσθηση ας πούμε, άμεσα ειδοποιούμαστε μέσω της εφαρμογής να μη συνεχίσουμε την πεζοπορία και να βαδίσουμε προς μια ασφαλή έξοδο βάση των οδηγιών που μας δίνονται.

Ένα έργο τεράστιας σημασίας, το οποίο έχει πετύχει ευρωπαϊκής αποδοχής. Ελπίζουμε και παγκόσμια, ενώ πραγματικά βλέπουμε την ανάγκη της εφαρμογής του σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας καθώς από τη μία προάγει τους χώρους και την ίδια την χώρα προστατεύοντας τους επισκέπτες από επικείμενη φυσική καταστροφή, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι η Ελλάδα εκτός από μια ενδιαφέρουσα κι όμορφη χώρα είναι ταυτόχρονα κι ΑΣΦΑΛΗΣ!

Επισκεφτείτε το https://xenios-project.eu για περισσότερες πληροφορίες, ενώ αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ή το φαράγγι της Σαμαριάς, μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες του κατεβάζοντας την εφαρμογή για Android ή Iphone από το https://xenios-project.eu/xma/.

Στο έργο αυτό, συνεργάστηκαν το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης (ΕΔΔΤ) του ΑΠΘ με ερευνητικά κέντρα, το ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΕΠΕΡ), το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ , το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και απο πλευράς μικρομεσσαίων επιχειρήσεων, η Realiscape Typorama κι η Creative People.

Στo έργο συμμετέχει και το στηρίζει με την πολύτιμη εμπειρία του ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης.

Τον Ιούλιο του 2021 έγινε η πρώτη πιλοτική δοκιμή στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ενώ όσο γράφεται αυτό είναι σε εξέλιξη η δεύτερη πιλοτική δοκιμή στο φαράγγι της Σαμαριάς.

 

Το ερευνητικό έργο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ελληνικά εθνικά ταμεία μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, με την ονομασία ΕΡΕΥΝΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (αρκτικόλεξο έργου: XENIOS, κωδικός έργου: T1EDK- 02219).

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα